Steden NEPAL

NEPAL   

Getaway Travel reisfoto van het Jaar: stuur je reisfoto in en win 2 tickets Australië

Het feit dat Nepal geheel door landen omsloten is en slechte interne verbindingen heeft, heeft ertoe geleid dat de economie van Nepal zich moeilijk heeft kunnen ontwikkelen. Daarnaast heeft het land vaak te maken met overstromingen, droogte en misoogsten.
De landbouw, bosbouw en de visserij geven aan 75% van de bevolking inkomsten. Er is echter te weinig landbouwgrond. Er is ook te weinig industrie om de groeiende werkloosheid het hoofd te bieden. Van het bruto nationaal product komt 36,8% uit de agrarische sector, 14,5 uit de industrie en 48,7% uit de dienstensector (2013). De voornaamste landbouwproducten zijn rijst, maïs, tarwe, gierst en gerst. De voornaamste handelsproducten zijn suikerriet, aardappelen, oliezaden, jute en tabak. Ingewikkelde pachtsystemen bemoeilijken landbouwhervormingen. De veehouderij maakt met name gebruik van koeien, yaks, buffels, schapen en geiten.
Omdat hout de voornaamste energiebron is van Nepal wordt er roofbouw gepleegd op de bossen. Dit heeft weer erosie tot gevolg. Uitbreiding van waterkracht-energie wordt zeer belangrijk gevonden.

De industrie richt zich tot nu toe voornamelijk op landbouwproducten. De suiker-, thee-, jute-, lucifer-, sigaretten- en textielfabrieken staan vooral in het zuidoosten van Nepal. Brouwerijen, schoenfabrieken, tapijtweverijen, textielbedrijven, cementbedrijven, steenbakkerijen en een landbouwmachinefabriek staan met name in Centraal-Nepal.
Nepal heeft goede handelsbetrekkingen met India, China, Bangladesh, Egypte, Sri Lanka, Japan en Tibet. De uitvoer omvat vooral tapijten, katoenen kleding, jute en juteproducten, rijst, specerijen, hout, thee, en handgemaakte (artistieke) voorwerpen. De totale waarde van de uitvoer bedroeg $1,06 miljard (2013). De invoer omvat aardolie en aardolieproducten, transportmiddelen, communicatiegoederen, gebruiksgoederen, textiel en farmaceutische producten. De totale waarde van de invoer bedroeg $6,5 miljard (2013).

De structuur van het land bemoeilijkt de aanleg van een goed wegen- en spoorwegennet. In de bergen worden veelal dieren gebruikt als transportmiddel. Vliegtuigen zijn belangrijke transportmiddelen voor Nepal. Het land heeft meer dan 40 regionale vliegvelden en een internationaal vliegveld bij Kathmandu.

NEPAL LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Sundowner wildlife & natuur reizen
• Rondreis Nepal Kras Reizen
• Kathmandu Vliegtickets Tix.nl
• Hotels Nepal
• Djoser fietsreis - wandel- en fietsreis Nepal
• Eliza was here
• Nepal Vliegtickets WTC

Nuttige links

Reisfoto's Nepal
Reisinformatie Nepal (N)
Reizendoejezo – Nepal (N)
Romans over Nepal (N)
Rondreis Nepal (N)
Artikelen en Reisverhalen over NEPAL
  Roman over Nepal Terug naar Nepa..

Bronnen

Encarta Ecyclopedie

Finlay, H / Nepal
Lonely Planet

Nepal
APA

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2018
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems