Landenweb.nl

NEPAL
Economie

To read about NEPAL in English - click here

Nepal verre reizen van ANWB

Steden NEPAL

Kathmandu

Economie

Algemeen

advertentie

Kathmandu Zakencentrum van NepalPhoto: Sarscov2020 CC 4.0 International no changes made

Het feit dat Nepal geheel door landen omsloten is en slechte interne verbindingen heeft, heeft ertoe geleid dat de economie van Nepal zich moeilijk heeft kunnen ontwikkelen. Daarnaast heeft het land vaak te maken met overstromingen, droogte en misoogsten. Er is ook te weinig industrie om de groeiende werkloosheid het hoofd te bieden. Van het bruto nationaal product komt 27% uit de agrarische sector, 13,5% uit de industrie en 59,5% uit de dienstensector (2017).

advertentie

Landbouw, veeteelt, bosbouw en visserij

advertentie

Landbouwgrond NepalPhoto: Uddinkabir CC 4.0 International no changes made

De landbouw, bosbouw en de visserij geven aan 69% van de bevolking inkomsten. Er is echter te weinig landbouwgrond. De voornaamste landbouwproducten zijn rijst, maïs, tarwe, gierst en gerst. De voornaamste handelsproducten zijn suikerriet, aardappelen, oliezaden, jute en tabak. Ingewikkelde pachtsystemen bemoeilijken landbouwhervormingen. De veehouderij maakt met name gebruik van koeien, yaks, buffels, schapen en geiten.

Omdat hout de voornaamste energiebron is van Nepal wordt er roofbouw gepleegd op de bossen. Dit heeft weer erosie tot gevolg. Uitbreiding van waterkracht-energie wordt zeer belangrijk gevonden.

advertentie

Industrie en Handel

advertentie

Export NepalPhoto:R Haussmann, Cesar Hidalgo, et. al CC 3.0 no changes made

De industrie richt zich tot nu toe voornamelijk op landbouwproducten. De suiker-, thee-, jute-, lucifer-, sigaretten- en textielfabrieken staan vooral in het zuidoosten van Nepal. Brouwerijen, schoenfabrieken, tapijtweverijen, textielbedrijven, cementbedrijven, steenbakkerijen en een landbouwmachinefabriek staan met name in Centraal-Nepal.

Nepal heeft goede handelsbetrekkingen met India, China, Bangladesh, Egypte, Sri Lanka, Japan en Tibet. De uitvoer omvat vooral tapijten, katoenen kleding, jute en juteproducten, rijst, specerijen, hout, thee, en handgemaakte (artistieke) voorwerpen. De totale waarde van de uitvoer bedroeg $819 miljoen (2017). De invoer omvat aardolie en aardolieproducten, transportmiddelen, communicatiegoederen, gebruiksgoederen, textiel en farmaceutische producten. De totale waarde van de invoer bedroeg $10 miljard (2017).

advertentie

Verkeer

advertentie

Lukla Vliegveld NepalPhoto: Kanti kansara CC 3.0 Unported no changes made

De structuur van het land bemoeilijkt de aanleg van een goed wegen- en spoorwegennet. In de bergen worden veelal dieren gebruikt als transportmiddel. Vliegtuigen zijn belangrijke transportmiddelen voor Nepal. Het land heeft meer dan 40 regionale vliegvelden en een internationaal vliegveld bij Kathmandu.

advertentie

NEPAL LINKS

Advertenties
• Nepal verre reizen van ANWB
• Hotels Trivago
• Rondreizen Nepal
• Bouw je eigen Nepal-rondreis
• Hotels Nepal
• Nepal Reizen Tui
• Djoser fietsreis - wandel- en fietsreis Nepal
• Mambo jongerenreizen Nepal
• Boeken, ook tweedehands, over NEPAL bij Bol.com

Nuttige links

Reisfoto's Nepal
Reisinformatie Nepal (N)
Reizendoejezo – Nepal (N)
Rondreis Nepal (N)

Bronnen

Encarta Ecyclopedie

Finlay, H / Nepal

Lonely Planet

Nepal

APA

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems