Steden NEPAL

NEPAL   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Het feit dat Nepal geheel door landen omsloten is en slechte interne verbindingen heeft, heeft ertoe geleid dat de economie van Nepal zich moeilijk heeft kunnen ontwikkelen. Daarnaast heeft het land vaak te maken met overstromingen, droogte en misoogsten.
De landbouw, bosbouw en de visserij geven aan 69% van de bevolking inkomsten. Er is echter te weinig landbouwgrond. Er is ook te weinig industrie om de groeiende werkloosheid het hoofd te bieden. Van het bruto nationaal product komt 27% uit de agrarische sector, 13,5% uit de industrie en 59,5% uit de dienstensector (2017). De voornaamste landbouwproducten zijn rijst, maïs, tarwe, gierst en gerst. De voornaamste handelsproducten zijn suikerriet, aardappelen, oliezaden, jute en tabak. Ingewikkelde pachtsystemen bemoeilijken landbouwhervormingen. De veehouderij maakt met name gebruik van koeien, yaks, buffels, schapen en geiten.
Omdat hout de voornaamste energiebron is van Nepal wordt er roofbouw gepleegd op de bossen. Dit heeft weer erosie tot gevolg. Uitbreiding van waterkracht-energie wordt zeer belangrijk gevonden.

De industrie richt zich tot nu toe voornamelijk op landbouwproducten. De suiker-, thee-, jute-, lucifer-, sigaretten- en textielfabrieken staan vooral in het zuidoosten van Nepal. Brouwerijen, schoenfabrieken, tapijtweverijen, textielbedrijven, cementbedrijven, steenbakkerijen en een landbouwmachinefabriek staan met name in Centraal-Nepal.
Nepal heeft goede handelsbetrekkingen met India, China, Bangladesh, Egypte, Sri Lanka, Japan en Tibet. De uitvoer omvat vooral tapijten, katoenen kleding, jute en juteproducten, rijst, specerijen, hout, thee, en handgemaakte (artistieke) voorwerpen. De totale waarde van de uitvoer bedroeg $819 miljoen (2017). De invoer omvat aardolie en aardolieproducten, transportmiddelen, communicatiegoederen, gebruiksgoederen, textiel en farmaceutische producten. De totale waarde van de invoer bedroeg $10 miljard (2017).

De structuur van het land bemoeilijkt de aanleg van een goed wegen- en spoorwegennet. In de bergen worden veelal dieren gebruikt als transportmiddel. Vliegtuigen zijn belangrijke transportmiddelen voor Nepal. Het land heeft meer dan 40 regionale vliegvelden en een internationaal vliegveld bij Kathmandu.

NEPAL LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Nepal Vliegtickets.nl
• Rondreis Nepal Kras Reizen
• Djoser fietsreis - wandel- en fietsreis Nepal
• Nepal Vliegtickets WTC
• Rondreizen Nepal
• Hotels Nepal
• Kathmandu Vliegtickets Tix.nl
• Baobab Rondreizen Nepal

Nuttige links

Reisfoto's Nepal
Reisinformatie Nepal (N)
Reizendoejezo – Nepal (N)
Rondreis Nepal (N)
Artikelen en Reisverhalen over NEPAL
  Roman over Nepal Terug naar Nepa..

Bronnen

Encarta Ecyclopedie

Finlay, H / Nepal
Lonely Planet

Nepal
APA

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems