Landenweb.nl

NAURU
Economie

To read about NAURU in English - click here

Hotels Nauru

Economie

Sinds eind 19e en begin 20e eeuw is fosfaat praktisch het enige exportproduct en dus bron van inkomsten geweest voor Nauru. Het leverde erg veel geld op; op het hoogtepunt werd er 2 miljoen ton per jaar geëxporteerd. Met name de landeigenaren werden er zeer rijk van doordat ze hun land leasten aan de mijnondernemingen. Begin jaren negentig zorgde een teruglopende vraag naar fosfaat, samen met de verouderde installaties en het besef dat de fosfaatvoorraad langzaam opraakte ervoor dat de opbrengsten terugvielen naar ca. 500.000 ton fosfaat per jaar. Experts verwachten dat het met de fosfaatindustrie binnen 20 jaar gedaan is.

De opbrengsten van het fosfaat werden gedeeltelijk gebruikt om te investeren in allerlei buitenlandse projecten. Deze investeringen waren echter vaak zo slecht gepland en voorbereid dat zeer veel geld verloren ging. Zeer negatief is het feit dat de winning van het fosfaat ervoor gezorgd heeft dat ca. 80% van het eiland verwoest en onbewoonbaar is gemaakt.

De laatste jaren probeert Nauru de economische activiteiten wat te diversifiëren. Zo is er op West-Nauru een grote vismarkt gebouwd en is Japan van plan om te investeren in een nieuwe haven aan Anibare Bay. Internationale visrechten worden verkocht aan Japan, de Verenigde Staten, Taiwan en de Filippijnen.

Ook bestaan er plannen om het eiland tot een belastingparadijs voor de internationale zakenwereld te maken. Nauru is vrijwel volledig afhankelijk van import; bijna alle levensmiddelen (zelfs zoet water) worden ingevoerd. De belangrijkste exportpartners zijn Australië en Nieuw-Zeeland. De belangrijkste importpartners zijn Australië, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland en Japan. De Nauru Pacific Line en Air Nauru onderhouden zeer lucratieve scheepvaart- en luchtvaartverbindingen in het Micronesische gebied en met Australië, Nieuw- Zeeland, diverse Aziatische landen en de Verenigde Staten. Landbouw is beperkt tot het verbouwen van kokosnoten, ananassen en bananen voor eigen gebruik en is alleen mogelijk op een smalle kuststrook. Toerisme is nog vrijwel onbekend.

advertentie

NAURU LINKS

Advertenties
• Hotels nauru
• Boeken, ook tweedehands, over NAURU bij Bol.com

Nuttige links

Nauru Startnederland (N+E)
Reisinformatie Nauru (N)
Reizendoejezo - Nauru (N)

Bronnen

Galbraith, K. / Micronesia

Lonely Planet

Levy, N.M. / Micronesia handbook Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems