NAURU   

Micronesië heeft in totaal ca. 525.000 inwoners, een hoog geboortecijfer en een van de hoogste percentages mensen beneden de 18 jaar. De mensen van de oostelijke en centrale eilanden zijn voornamelijk van Melanesische afkomt. De mensen van de westelijke eilanden zijn over het algemeen van Zuidoost- Aziatische afkomst. De Micronesische stammen en volken evolueerden in een vrij geïsoleerde omgeving zodat ze hun inheemse cultuur lange tijd konden behouden. De Chamorro van de Marianen waren de enigen die al in de zeventiende eeuw min of meer gedwongen een mengras te vormen met de Spanjaarden. In de Noordelijke Marianen en Guam wonen ook veel immigranten van landen buiten Micronesië. Nauru had in 2014 9.488 inwoners. Gemiddeld wonen er ca. 451 inwoners per km2. 58% van de bevolking is inheems. Verder is 26% van de bevolking afkomstig van de buurlanden Kiribati en Tuvalu, 8% komt uit Azië (Chinezen en Vietnamezen) en 5% is Europees.
Emigranten van de Gilbert- en Ellice-eilanden zijn over het algemeen ongeschoold en werken in de fosfaatindustrie. De Chinezen, die vroeger in de mijnen werkten zijn nu vaak timmermannen of restauranthouders. De meeste Nauruanen zijn van Polynesische afkomst. De bevolking woont vrijwel uitsluitend op de landstrook tussen strand en het plateau. Het Boe-district in het noorden is het dichtst bevolkte district van Nauru. Er is geen officiële hoofdstad, de zetel van de regering en grootste stad is Yaren (7600 inw.).
Nauru heeft een jonge bevolking. 32,5% van de bevolking is tussen 0-14 jaar, ca. 65,5% is tussen 15-64 jaar en bijna 2% van de bevolking is 65+. (2014) Het aantal geboortes per 1000 inwoners ligt op ca. 28. De zuigelingensterfte is vrij laag voor Micronesië en ligt op ca. 11 per 1000 levendgeborenen. De gemiddelde levensverwachting is niet erg hoog, ca. 61 jaar.


NAURU LINKS

Advertenties
• Nauru Vliegtickets WTC
• Eliza was here
• Vliegtickets Nauru

Nuttige links

Nauru Startnederland (N+E)
Oceanië Start België (N)
Oceanië Verzamelgids (N+E)
Reisinformatie Nauru (N)
Reizendoejezo - Nauru (N)
Telefoongids Micronesië
Schrijf uw artikel over NAURU

Bronnen

Galbraith, K. / Micronesia
Lonely Planet

Levy, N.M. / Micronesia handbook Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2018
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems