Landenweb.nl

NAURU
Samenleving

To read about NAURU in English - click here

Hotels Nauru

Samenleving

Staatsinrichting

Nauru sloot zich op 1 mei 1979 aan bij het Britse Gemenebest. Het parlementaire systeem lijkt op het Britse systeem. Nauru heeft een van de kleinste parlementen ter wereld. Slechts achttien leden telt het parlement, afkomstig van acht regio’s. Er zijn elke drie jaar parlementsverkiezingen waarna het parlement de president kiest die lid van het parlement moet zijn en tevens lid blíjft van het parlement. De president op zijn beurt benoemd vier of vijf ministers die worden gekozen uit de leden van het parlement. Volgens de grondwet van 1968 is de president tevens regeringsleider en wordt eveneens gekozen voor een periode van drie jaar.

Er bestaat stemplicht voor iedereen ouder dan 20 jaar. De laatste jaren worden gekenmerkt door veel politieke onrust. In 1997 was de politieke situatie zo instabiel dat er binnen vier maanden vier presidenten de revue passeerden. In april 1999 werd de zittende president, Bernard Dowiyogo, gedwongen af te treden na een motie van wantrouwen tegen hem. Het eiland is administratief opgedeeld in 14 districten die geleid worden door een staatsraad. Voor de huidige politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Onderwijs

Tot en met de “highschool” is het onderwijs in Micronesië over het algemeen gratis, maar op de meeste eilanden is er maar tot het veertiende jaar een schoolplicht. Hoger onderwijs is alleen te volgen in de belangrijkste plaatsen. De enige universiteit is de University of Guam, waar ook veel studenten van andere eilanden studeren. De grootste universiteit van de Zuid-Pacific is die van Fiji, met dependances op Tarawa, Majuro en Nauru. De universiteit is bekend door zijn zeelaboratorium. Op Nauru is het onderwijs gratis en verplicht van zes tot zestien jaar. Kinderen die voortgezet onderwijs en hoger onderwijs in Australië of Nieuw- Zeeland willen volgen kunnen een beurs krijgen.

NAURU LINKS

Advertenties
• Hotels nauru
• Boeken, ook tweedehands, over NAURU bij Bol.com

Nuttige links

Nauru Startnederland (N+E)
Reisinformatie Nauru (N)
Reizendoejezo - Nauru (N)

Bronnen

Galbraith, K. / Micronesia

Lonely Planet

Levy, N.M. / Micronesia handbook Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems