Landenweb.nl

MYANMAR
Lekker weer in Myanmar

In Myanmar kun je een afwisselende reis maken, van de beenroeiers op het Inle Lake naar verborgen pagodes in de tempelvallei van Bagan. Je reist langs bergdorpen waar de buffels nog het land bewerken en in de lokale boemeltrein raak je misschien wel aan de praat met een monnik. Er valt nog veel te ontdekken in dit gesloten land, dat langzaam de grenzen opent voor reizigers.

Beste reistijd: niet te warm en weinig regen

Wie een reis naar Myanmar wil maken, doet er goed aan de weersverwachting van tevoren te checken. Het klimaat in Myanmar is tropisch, net als in veel andere Aziatische landen. De beste reisperiode is van oktober tot en met februari, omdat het dan het koelst en droogst is. De temperatuur in de hoofdstad Yangon is in januari gemiddeld 25°C, in de kloosterstad Mandalay is het vijf graden koeler en in de hoger gelegen berggebieden schommelt de temperatuur rond de 15° C. Een prettige afwisseling dus, waardoor je tijdens een rondreis met verschillende klimaten te maken krijgt. Zo kun je gerust wat actievere excursies ondernemen, zoals een meerdaagse wandeltocht langs de bergvolkeren of een fietstocht tussen de tempels van Bagan.

Midseizoen: flink heet, maar aangenaam in de hogere heuvels

In de periode van februari tot half mei is het op de meeste plekken echt heet en droog en zijn de wegen stoffig. In Yangon wordt het dan snel boven de 30°C en op de centrale tempelvlakte van Bagan kan het wel 40°C worden. In de heuvels is het dan nog wel aangenaam met temperaturen rond de 25°C. Houd overdag een siësta op het heetst van de dag en plan je activiteiten voornamelijk in de ochtend en namiddag.

Reizen tijdens het regenseizoen

Het zogenoemde Green Season in Myanmar loopt van half mei tot eind september, dan is het de officiële regentijd. Maar eigenlijk is dit nog steeds een prima periode om Myanmar te bezoeken, met een bloeiend, groen landschap en met weinig toeristen in het land. Wel zijn de stranden in het zuiden dan niet echt aan te raden: het regent er veel. Na al die indrukken is het toch fijn om je reis af te sluiten aan een rustig zandstrand; gelukkig kun je in deze maanden heel goed in Thailand en Maleisië terecht!

Afsluiten op het strand van Thailand of Maleisië

De meeste internationale vluchten naar Myanmar maken een tussenstop in Thailand of Maleisië, dus een strandcombi is zo gemaakt. Kies bijvoorbeeld voor het levendige Koh Samui in Thailand, waar verwende strandliefhebbers comfortabele resorts, goede restaurants en een boel uitgaansgelegenheden vinden. De westkust van Maleisië vinden wij Langkawi de ideale plek om je reis door Myanmar mee af te sluiten. Op dit eiland vind je uitgestrekte stranden, groene jungle met watervallen en verborgen baaitjes. Met je voeten in het zand geniet je hier van een verfrissende fruitcocktail, met op de achtergrond een mooie zonsondergang.

Bovenstaand artikel werd geschreven door Edith Huntink van Myanmar online,  Zin gekregen in je eigen rondreis? Bij Myanmar online stel je je eigen, individuele reis samen aan de hand van bouwstenen. De reisspecialisten kennen het land goed. Als je je wensen doorgeeft, stellen ze een reis op maat samen. Of kies voor een individuele rondreis waar al voor je gepuzzeld is.