Landenweb.nl

MALTA
Economie

To read about MALTA in English - click here

Authentieke Reizen naar Malta

Steden MALTA

Valletta

Economie

Algemeen

advertentie

Portomaso business towerPhoto: Frank Vicentz CC 3.0 Unported no changes made

Malta werd tot in de jaren tachtig beschouwd als een ontwikkelingsland, maar kende daarna een spectaculaire economische groei. De eilandeconomie is niet erg sterk, maar redelijk stabiel. Dit is vooral te danken aan het toerisme. De overheid is de grootste werkgever. Sinds 1987 wordt geprobeerd buitenlandse investeerders aan te trekken door middel van zeer gunstige fiscale voorwaarden en Malta te ontwikkelen tot een internationaal financieel centrum. Malta's centrale ligging tussen Afrika, Europa en het Midden Oosten is daarvoor natuurlijk uitermate geschikt. De EU en Italië geven Malta financiële ondersteuning.

De economische groei bedroeg in 2017 6,7% en het BNPper hoofd van de bevolking was $41.900. Het werkeloosheidspercentage lag op 4,6 % in 2017.

advertentie

Landbouw, veeteelt en visserij

advertentie

Wijngaard MaltaPhoto: Florival fr CC 3.0 Unported no changes made

De meeste landbouwbedrijven zijn klein en voor de meeste boeren is het een bijverdienste. Niet meer dan de helft van het totale landoppervlak is geschikt voor akkerbouw en veehouderij. De totale agrarische productie (incl. visserij) vertegenwoordigde in 2017 slechts 1,1% van het bnp. Gewassen die geëxporteerd worden zijn aardappelen, uien, snijbloemen en planten. Verder worden er veel wijndruiven verbouwd, maar niet genoeg voor de lokale wijnindustrie. Groente-, fruitteelt en veehouderij, leveren niet genoeg op voor de lokale consumptie. In de visserij zijn 1000 personen geheel of gedeeltelijk werkzaam, maar heeft slechts een klein aandeel in de Maltese economie.

advertentie

Industrie en energievoorziening

advertentie

Malta Dry DocksPhoto: Boguslaw Garbacz CC 3.0 Unported no changes made

De grootste particuliere werkgever op Malta is de Malta Drydocks, de voormalige scheepswerven en droogdokken van de Britse vlootbasis met meer dan 5000 werknemers. Begin jaren zeventig werden de"dockyards" door de Maltese regering geprivatiseerd. Malta heeft ook scheepswerven die gespecialiseerd zijn in de bouw en reparatie van jachten. Er is tevens een aantal kleine bedrijven die sigaren, textiel, glas en aardewerk vervaardigen. Voor zijn energievoorziening is Malta helemaal afhankelijk van import van aardolie uit het Midden-Oosten. Het continentaal plat rondom de eilanden bevat aardolie en aardgas.

advertentie

Handel

advertentie

Export maltaPhoto: Alexander Simoes, Cesar Hidalgo et al CC 3.0 no changes made

De handelsbalans vertoont altijd een tekort. De belangrijkste import ($5 miljard in 2017) bestaat uit voedingsmiddelen, halffabricaten, voertuigen, machines, chemicaliën, alcoholica, aardolie en aardolieproducten. De grootste leveranciers zijn: Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Duitsland. De voornaamste exportproducten ($3,3 miljard in 2017) zijn textiel, kleding, schoeisel, machines, plastics, aardappelen, uien en tabaksartikelen. De belangrijkste afnemers zijn Italië, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk.

Verkeer

advertentie

Air MaltaPhoto: MX8 CC 3.0 Unported no changes made

Malta beschikt over een vliegveld, Luqa, dat niet lang geleden ingrijpend is gemoderniseerd. De in 1973 opgerichte staatsluchtvaartmaatschappij Air Malta onderhoudt diensten op Europa en Noord-Afrika. De Grand Harbour wordt door veel koopvaardijschepen aangedaan. Er worden veerdiensten met Sicilië en Zuid-Italië onderhouden. Het wegennet wordt redelijk onderhouden. Al sinds 1931 heeft Malta geen spoorlijn meer; het openbaar vervoer (bussen en taxi's) is in handen van kleine particuliere ondernemers.

MALTA LINKS

Advertenties
• Malta Tui Reizen
• ANWB vakantie boeken Malta
• Hotels Trivago
• Naar Malta met Sunweb
• Autoverhuur Sunny Cars Malta
• Authentieke reizen naar Malta
• Valetta Hotels
• Wandelvakantie Malta
• Boeken, ook tweedehands, over MALTA bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Malta (N)
Reizendoejezo – Malta (N)
Startpagina Malta (N)

Bronnen

Boulton, S. / Malta

Kosmos

Cutajar, D. / Malta en Gozo

Publications Ltd.

Encarta Encyclopedie

Leeuwen, G. van / Malta

ANWB

Strijbos, E. / Malta en Gozo

Gottmer

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles Minbuza

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems