Steden MALTA

MALTA   

Algemeen

Malta werd tot in de jaren tachtig beschouwd als een ontwikkelingsland, maar kende daarna een spectaculaire economische groei. De eilandeconomie is niet erg sterk, maar redelijk stabiel. Dit is vooral te danken aan het toerisme. De overheid is de grootste werkgever. Sinds 1987 wordt geprobeerd buitenlandse investeerders aan te trekken door middel van zeer gunstige fiscale voorwaarden en Malta te ontwikkelen tot een internationaal financieel centrum. Malta's centrale ligging tussen Afrika, Europa en het Midden Oosten is daarvoor natuurlijk uitermate geschikt. De EU en Italië geven Malta financiële ondersteuning.

De economische groei bedroeg in 2017 6,7% en het BNPper hoofd van de bevolking was $41.900. Het werkeloosheidspercentage lag op 4,6 % in 2017.

Landbouw, veeteelt en visserij

De meeste landbouwbedrijven zijn klein en voor de meeste boeren is het een bijverdienste. Niet meer dan de helft van het totale landoppervlak is geschikt voor akkerbouw en veehouderij. De totale agrarische productie (incl. visserij) vertegenwoordigde in 2017 slechts 1,1% van het bnp. Gewassen die geëxporteerd worden zijn aardappelen, uien, snijbloemen en planten. Verder worden er veel wijndruiven verbouwd, maar niet genoeg voor de lokale wijnindustrie. Groente-, fruitteelt en veehouderij, leveren niet genoeg op voor de lokale consumptie. In de visserij zijn 1000 personen geheel of gedeeltelijk werkzaam, maar heeft slechts een klein aandeel in de Maltese economie.

Industrie en energievoorziening

De grootste particuliere werkgever op Malta is de Malta Drydocks, de voormalige scheepswerven en droogdokken van de Britse vlootbasis met meer dan 5000 werknemers. Begin jaren zeventig werden de "dockyards" door de Maltese regering geprivatiseerd. Malta heeft ook scheepswerven die gespecialiseerd zijn in de bouw en reparatie van jachten. Er is tevens een aantal kleine bedrijven die sigaren, textiel, glas en aardewerk vervaardigen. Voor zijn energievoorziening is Malta helemaal afhankelijk van import van aardolie uit het Midden-Oosten. Het continentaal plat rondom de eilanden bevat aardolie en aardgas.

Handel

De handelsbalans vertoont altijd een tekort. De belangrijkste import ($5 miljard in 2017) bestaat uit voedingsmiddelen, halffabricaten, voertuigen, machines, chemicaliën, alcoholica, aardolie en aardolieproducten. De grootste leveranciers zijn: Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Duitsland. De voornaamste exportproducten ($3,3 miljard in 2017) zijn textiel, kleding, schoeisel, machines, plastics, aardappelen, uien en tabaksartikelen. De belangrijkste afnemers zijn Italië, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk.

Vervoer

Malta beschikt over een vliegveld, Luqa, dat niet lang geleden ingrijpend is gemoderniseerd. De in 1973 opgerichte staatsluchtvaartmaatschappij Air Malta onderhoudt diensten op Europa en Noord-Afrika. De Grand Harbour wordt door veel koopvaardijschepen aangedaan. Er worden veerdiensten met Sicilië en Zuid-Italië onderhouden. Het wegennet wordt redelijk onderhouden. Al sinds 1931 heeft Malta geen spoorlijn meer; het openbaar vervoer (bussen en taxi's) is in handen van kleine particuliere ondernemers.

MALTA LINKS

Advertenties
• D-Reizen Malta
• Malta Vliegtickets.nl
• Malta Tui Reizen
• Naar Malta met Sunweb
• Wandelvakantie Malta
• Autoverhuur Sunny Cars Malta
• Valetta Hotels
• Malta Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Fotoverslag vakantie Malta
Reisinformatie Malta (N)
Reizendoejezo – Malta (N)
Startpagina Malta (N)
Worldphotos Malta
Artikelen en Reisverhalen over MALTA
  Eiland om lief te hebben

Bronnen

Boulton, S. / Malta
Kosmos

Cutajar, D. / Malta en Gozo
Publications Ltd.

Encarta Encyclopedie

Leeuwen, G. van / Malta
ANWB

Strijbos, E. / Malta en Gozo
Gottmer

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles Minbuza

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems