Steden MALTA

MALTA   

Bossen komen op Malta niet voor(zie: ligging en landschap). De bomen die nu nog voorkomen op het eiland zijn door de mens aangeplant. Enkele soorten die voorkomen zijn olijfbomen, cipressen, laurierbomen en amandelbomen. Ook dadelpalmen komen voor maar hebben het zwaar door bodem en klimaat. Verder bestaat de begroeiing uit laag en doornig struikgewas. Met name in de lente bloeien er o.a. klaprozen, orchideeën en gladiolen. De nationale plant is de Maltese centaurie, die alleen op Malta voorkomt en groeit op de klippen bij de kust. Kruiden als tijm, basilicum, oregano en munt komen ook veel voor.

Door de ontbossing, droogte en met name de jacht zijn de aantallen inheemse dieren erg verminderd. Zoogdieren die voorkomen zijn o.a. konijnen, wezels vleermuizen en egels. Beroemd is het Maltezer leeuwtje, een klein wit langharig hondenras dat al afgebeeld stond op Griekse vazen uit de oudheid.
De meest voorkomende inheemse vogels zijn de mus, de vink, de leeuwerik, de kauw, en de lijster. De slechtvalk en de kerkuil zijn uitgestorven. De jacht op inheemse soorten en vooral op trekvogels is funest voor de vogelstand. Protesten uit binnen- en buitenland hebben vooralsnog weinig opgeleverd.
Malta kent verschillende soorten hagedissen. De Maltese muurhagedis komt alléén op de Maltese eilanden voor. Er komen drie soorten niet giftige slangen voor evenals de kameleon die in de 19e eeuw uit Afrika werd ingevoerd. Vissen voorkomend in de spelonken en grotten langs de kustlijn zijn o.a. de zaagbaars, zeebrasem en knorhaan. Bijzondere zeebewoners zijn de pijlinktvis, octopus, schorpioenvis en de pijlstaartrog.

MALTA LINKS

Advertenties
• D-Reizen Malta
• Malta Vliegtickets.nl
• Malta Tui Reizen
• Naar Malta met Sunweb
• Wandelvakantie Malta
• Autoverhuur Sunny Cars Malta
• Valetta Hotels
• Malta Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Fotoverslag vakantie Malta
Reisinformatie Malta (N)
Reizendoejezo – Malta (N)
Startpagina Malta (N)
Worldphotos Malta
Artikelen en Reisverhalen over MALTA
  Eiland om lief te hebben

Bronnen

Boulton, S. / Malta
Kosmos

Cutajar, D. / Malta en Gozo
Publications Ltd.

Encarta Encyclopedie

Leeuwen, G. van / Malta
ANWB

Strijbos, E. / Malta en Gozo
Gottmer

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles Minbuza

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems