Landenweb.nl

MALTA
Planten en Dieren

To read about MALTA in English - click here

Steden MALTA

Valletta

Planten en Dieren

Planten

advertentie

Oude olijfbomen op MaltaPhoto: PolluxWorld CC 4.0 International no changes made

Bossen komen op Malta niet voor(zie: ligging en landschap). De bomen die nu nog voorkomen op het eiland zijn door de mens aangeplant. Enkele soorten die voorkomen zijn olijfbomen, cipressen, laurierbomen en amandelbomen. Ook dadelpalmen komen voor maar hebben het zwaar door bodem en klimaat.

advertentie

Maltese CentauriePhoto: Jeffrey Sciberras CC 3.0 Unported no changes made

Verder bestaat de begroeiing uit laag en doornig struikgewas. Met name in de lente bloeien er o.a. klaprozen, orchideeën en gladiolen. De nationale plant is de Maltese centaurie, die alleen op Malta voorkomt en groeit op de klippen bij de kust. Kruiden als tijm, basilicum, oregano en munt komen ook veel voor.

Dieren

advertentie

Maltezer LeeuwtjePhoto: Ninostar CC 3.0 Unported no changes made

Door de ontbossing, droogte en met name de jacht zijn de aantallen inheemse dieren erg verminderd. Zoogdieren die voorkomen zijn o.a. konijnen, wezels vleermuizen en egels. Beroemd is het Maltezer leeuwtje, een klein wit langharig hondenras dat al afgebeeld stond op Griekse vazen uit de oudheid.

advertentie

Leeuwerik MaltaPhoto: Daniel Pettersson CC 2.5 Sweden no changes made

De meest voorkomende inheemse vogels zijn de mus, de vink, de leeuwerik, de kauw, en de lijster. De slechtvalk en de kerkuil zijn uitgestorven. De jacht op inheemse soorten en vooral op trekvogels is funest voor de vogelstand. Protesten uit binnen- en buitenland hebben vooralsnog weinig opgeleverd.

advertentie

Maltese MuurghagedisPhoto: Pan narrans CC 3.0 Unported no changes made

Malta kent verschillende soorten hagedissen. De Maltese muurhagedis komt alléén op de Maltese eilanden voor. Er komen drie soorten niet giftige slangen voor evenals de kameleon die in de 19e eeuw uit Afrika werd ingevoerd. Vissen voorkomend in de spelonken en grotten langs de kustlijn zijn o.a. de zaagbaars, zeebrasem en knorhaan. Bijzondere zeebewoners zijn de pijlinktvis, octopus, schorpioenvis en de pijlstaartrog.

MALTA LINKS

Advertenties
• Malta Tui Reizen
• Malta Vliegtickets.nl
• ANWB vakantie boeken Malta
• Naar Malta met Sunweb
• Wandelvakantie Malta
• Valetta Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Malta
• Boeken, ook tweedehands, over MALTA bij Bol.com

Nuttige links

Fotoverslag vakantie Malta
Reisinformatie Malta (N)
Reizendoejezo – Malta (N)
Startpagina Malta (N)
Worldphotos Malta