Landenweb.nl

MALTA
Samenleving

To read about MALTA in English - click here

Authentieke Reizen naar Malta

Steden MALTA

Valletta

Samenleving

Staatsinrichting

advertentie

Parlementsgebouw MaltaPhoto: Continentaleurope at English wikipedia CC 4.0 no changes made

Van 1964 tot 1974 was Malta wel onafhankelijk, maar de Engelse koningin fungeerde nog als staatshoofd. Sinds 1974 is Malta een republiek met aan het hoofd een president. Deze wordt door het parlement (Huis van Afgevaardigden) gekozen voor een ambtstermijn van vijf jaar. Het parlement telt sinds 1987 65 leden, die worden gekozen bij algemeen kiesrecht volgens een districtenstelsel bestaande uit dertien kiesdistricten. Een grondwetswijziging zorgde er toen voor dat de partij met een absolute stemmenmeerderheid indien noodzakelijk net zo veel extra parlementszetels zou krijgen totdat er een zetelmeerderheid zou zijn. De president benoemt het parlementslid dat een meerderheid van het parlement achter zich heeft, tot premier. De premier benoemt de overige ministers en staatssecretarissen, die wel parlementslid dienen te zijn. Er is een aparte minister die de belangen van Gozo behartigt. De maximale zittingsduur van het parlement is vijf jaar, de premier kan echter binnen deze termijn altijd nieuwe verkiezingen uitschrijven en moet dit doen, als een regeringsvoorstel wordt verworpen. Malta kent geen bestuurlijke indeling in provincies en gemeenten, maar is van oudsher verdeeld in parochies.

advertentie

Politiek

advertentie

Wapen van maltaPhoto: Publiek domein

Sinds 1966 zijn er maar twee politieke partijen in het parlement overgebleven: de Malta Labour Party, en de christen-democratische Partit Nazzjonalista (PN). De PN regeert sinds 1987 en is pro-Westers en pro-Europa en vindt haar aanhang vooral onder de academici, de geestelijkheid, de burgerij, de middenstand en de boeren, maar telt ook redelijk wat arbeiders. De partijen spelen een grote rol in het dagelijks leven. Zo vertegenwoordigen de kranten het standpunt van één van de twee partijen. Malta is aangesloten bij de volgende internationale organisaties: de Verenigde Naties, een aantal suborganisaties van de VN, en de Raad van Europa. In 1990 werd het lidmaatschap van de EU aangevraagd. Malta maakt deel uit van het Gemenebest. In april 1995 ging het parlement akkoord met het NAVO-Partnership for Peace. Voor de huidige politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Onderwijs

advertentie

Universiteit van MaltaPhoto: Chevaliero78 CC 4.0 International no changes made

Maltese kinderen zijn leerplichtig van hun zesde tot en met zestiende jaar. Malta is trots op zijn universiteit die al sinds 1592 op het eiland gevestigd is. Het is de oudste universiteit van het Britse Gemenebest buiten Groot-Brittannië. Er is ook een toeristische school op het eiland. Per jaar studeren daar 1.500 Maltezers af als kok, ober of gids.

advertentie

MALTA LINKS

Advertenties
• Malta Tui Reizen
• ANWB vakantie boeken Malta
• Hotels Trivago
• Naar Malta met Sunweb
• Autoverhuur Sunny Cars Malta
• Authentieke reizen naar Malta
• Valetta Hotels
• Wandelvakantie Malta
• Boeken, ook tweedehands, over MALTA bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Malta (N)
Reizendoejezo – Malta (N)
Startpagina Malta (N)

Bronnen

Boulton, S. / Malta

Kosmos

Cutajar, D. / Malta en Gozo

Publications Ltd.

Encarta Encyclopedie

Leeuwen, G. van / Malta

ANWB

Strijbos, E. / Malta en Gozo

Gottmer

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles Minbuza

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems