Landenweb.nl

Valletta
 

Malta Tui Reizen

To read about Valetta in English - click here

advertentie
Wandelvakantie Malta Malta Tui Reizen

Algemeen

De hoofdstad van Malta, Valletta, staat in de volksmond beter bekend als Il-Belt (De Stad). Sinds 1980 staat de oude kern van de Maltese hoofdstad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De naam Valletta verwijst eigenlijk alleen naar het ommuurde historische centrum van de stad en met de naam ‘Groter Valletta’ wordt de stedelijke agglomeratie rondom de oude stadskern bedoeld.

VallettaVallettaPhoto: Juliana da Costa José CC 3.0 Uluslararasi no changes made

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Valetta Hotels Valletta

Ligging

Valletta ligt in het centraal-oostelijke gedeelte van Malta. De stad heeft een oppervlakte van 55 hectare met 6.100 inwoners. Doordat de stad niet erg groot is, heeft het veel culturele bezienswaardigheden per vierkante meter.

advertentie
Naar Valleta met Sunweb Hotels Trivago

Weer

Valletta kent een heerlijk mediterraan klimaat. Dat betekent warme zomers die bovendien erg droog zijn en milde, doorgaans nattere winters. De nabijheid van de Middellandse Zee heeft een matigend effect op het weer in Valletta. In januari ligt de gemiddelde temperatuur rond de 12,5°C en in augustus is de gemiddelde temperatuur maar liefst 27°C.

Geschiedenis

Muurschildering over het ontstaan van ValettaMuurschildering over het ontstaan van ValettaPhoto: Publiek Domein

In mei 1565 begon het Beleg van Malta, Dat was een aanval van de Ottomanen die tot september van datzelfde jaar duurde. Na het Beleg werd besloten een nieuwe stad te stichten op het schiereiland Xiberras. Dit betekende de geboorte van Valletta. De eerste steen werd gelegd op 28 maart 1566 door Grootmeester van de Orde van Malta, Jean Parisot de la Vallette. Waar de naam van de stad vandaan komt, is dus niet moeilijk te achterhalen.

Op 21 augustus 1568 overleed de Grootmeester en hij kon de voltooiing van de stad dus niet in levenden lijve meemaken. De ontwerper Fransesco Laparelli maakte de bouwplannen af. Het resultaat was dat er geen smalle, kronkelende, tochtige straatjes zoals we die kennen uit de middeleeuwen zijn, maar rechte, brede straten die centraal vanuit de stadspoort beginnen en eindigen bij het Fort Saint Elmo dat uitzicht biedt op de Middellandse Zee.

In de Tweede Wereldoorlog zorgde diverse Nazi- en fascistische luchtaanvallen voor veel vernielingen in de stad. Onder de vernielde gebouwen was ook de Koninklijke Opera uit de 19e eeuw.

Bezienswaardigheden

Onze lieve vrouw van de overwinning kerk ValettaOnze lieve vrouw van de overwinning kerk ValettaPhoto: Felix König CC 3.0 Unported no changes made

Valletta kent veel kerken waarvan de Onze Lieve Vrouw van de Overwinning kerk waarschijnlijk de bekendste is. Dit was het eerste gebouw dat tussen 1573 en 1578 in Valletta werd gebouwd door de Ridders van Malta. Toen Grootmeester De la Vallette overleed, werd hij begraven in deze kerk. De kerk is ontworpen door de Maltese militaire architect Gerolarmo Cassar.

Valetta Paleis van de GrootmeesterValetta Paleis van de GrootmeesterPhoto: Marie-Lan Nguyen CC 2.5 Generic no changes made

Valletta kent niet alleen veel kerken, ook zie je er veel paleizen. Het Paleis van de Grootmeester is er een van. Momenteel is het Huis van Afgevaardigden van Malta gevestigd in dit paleis. Het is gebouwd rondom twee binnenplaatsen. Op één van deze binnenplaatsen is een standbeeld van Neptunus te vinden. Het paleis heeft twee ingangen één aan de voorkant en één aan het Piazza Regina. In het paleis zijn onder andere fresco’s van Matteo Perez d’Aleccio (leerling van niemand minder dan Michelangelo) te vinden.

Waterverfscilderij van Turner in het museum van Schone Kunsten in ValettaWaterverfscilderij van Turner in het museum van Schone Kunsten in ValettaPhoto: Publiek Domein

Het Nationaal Museum voor Schone Kunsten bestaat sinds 1974 en is het belangrijkste kunstmuseum van Malta. Hoogtepunten uit de collectie zijn werken van toonaangevende lokale en internationaal gerenommeerde kunstenaars, kostbaar Maltees zilverwerk, beeldhouwwerken in marmer, brons en hout, fijne meubels en prachtige majolica stukken. De collectie bevat werken van Joseph Mallord William Turner, Albert Bierstadt, Valentin de Boulogne, Jusepe Ribera en Guido Reni (1575-1642). De Italiaanse barok schilder Mattia Preti is met een groot aantal doeken ruim vertegenwoordigd in dit museum.

Tips

Manoel Theater VallettaManoel Theater VallettaPhoto: R Muscat CC 2.0 Generic no changes made

Het Manoel Theater is het oudste theater dat nog in gebruik is in Europa. Het is het nationale theater van Malta. De royale, ovale zaal biedt plaats aan 623 toeschouwers en is versierd met 22 karaats bladgoud. Ook het lichtblauwe trompe-l’oeil plafond is erg bijzonder. Mocht het lukken, dan is het zeker aan te raden om een voorstelling bij te wonen in dit prachtige theater.

Valletta LINKS

Advertenties
• Malta Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Naar Valleta met Sunweb
• Valletta Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Valetta
• Wandelvakantie Malta
• Boeken, ook tweedehands, over Valletta bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems