Landenweb.nl

LITOUWEN
Bevolking

To read about LITHUANIA in English - click here

ANWB vakantie boeken Litouwen

Steden LITOUWEN

Vilnius

Bevolking

In Litouwen woonden in juli 2017 2.823.859 mensen. Dit houdt in dat er ongeveer 43 mensen per km2 wonen.

Litouwen is al sinds de Middeleeuwen een multinationale en multiculturele samenleving, hoewel het etnische profiel in de loop der tijden soms ingrijpend veranderde. Vandaag de dag is ongeveer 84% van de bevolking van Litouwse origine, dat wil zeggen afstammend van de oude Baltische stammen. Opvallend is dat de twee andere Baltische staten Estland en Letland veel minder homogeen zijn dan Litouwen. Van die landen is ongeveer de helft van de bevolking autochtoon. Er leven meer dan 100 nationaliteiten in Litouwen.

Eeen belangrijke etnische minderheid vormen de Russen met ongeveer 250.000 personen, dat is ca. 6% van de bevolking. Veel Russen wonen in de hoofdstad Vilnius, de havenstad Klaipeda en in Visaginas waar de Russen zelfs in de meerderheid zijn. De Polen zijn een andere belangrijke minderheid, bestaande uit ca. 87% van de bevolking. De meeste wonen in Vilnius en in het zuidoosten, een gebied dat door Polen werd bezet tussen de twee wereldoorlogen. Een belangrijke groep waren de joden, waarvan er eind 19e eeuw 300.000 in Litouwen woonden. Gedurende de Duitse overheersing van 1941 tot 1944 werden ongeveer 90% van de Litouwse joden vermoord in de concentratiekampen. Op dit moment is ongeveer 0,3% van de bevolking joods. Andere minderheden zijn Duitsers, Wit-Russen, Oekraïners, Tataren en heel klein groepje Engelssprekenden.

De Litouwse diaspora is de grootste van de Baltische staten door emigratie vanwege politieke en economische redenen in de 19e eeuw, begin 20e eeuw en als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. Litouwen verloor tussen 1940 en 1958 ca. 1 miljoen inwoners door geweld, deportatie en emigratie. Meer dan 3 miljoen Litouwers leven in het buitenland, waarvan ongeveer 800.000 in de Verenigde Staten en dan met name in Chicago, dat ook wel de grootste "Litouwse" stad genoemd wordt. Andere grote Litouwse gemeenschappen zitten in Canada, Zuid-Amerika, Engeland en Australië.

In de burgerschapswet van 1991 werd bepaald dat iedereen die vóór 3 november 1989 in Litouwen leefde, automatisch de Litouwse nationaliteit kreeg. Mensen die zich na die datum in Litouwen vestigen kunnen pas na 10 jaar de Litouwse nationaliteit aanvragen.

Op dit moment leeft ongeveer 68% van de bevolking in de steden. In 1939 was dat maar 32%! Litouwen heeft vijf steden met meer dan 100.000 inwoners: Vilnius met ca. 536.000 inwoners, Kaunas, Klaipeda, Siauliai en Panevezys.

De bevolkingsgroei is al enige jaren negatief: in 2017 -1,08%. De Litouwse bevolking wordt gemiddeld 75 jaar oud.

advertentie

LITOUWEN LINKS

Advertenties
• Litouwen Tui Reizen
• ANWB vakantie boeken Litouwen
• Hotels Trivago
• Djoser fietsreis - Estland, Letland & Litouwen
• Autoverhuur Sunny Cars Litouwen
• Rondreizen Litouwen
• Litouwen Hotels
• Transport Litouwen - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over LITOUWEN bij Bol.com

Nuttige links

Baltic-Info Toeristische informatie Litouwen (N)
Campersite Baltische Staten (N)
Reisinformatie Litouwen (N)
Startpagina Litouwen (N)

Bronnen

Estonia, Latvia, and Lithuania : country studies

Federal Research Division, Library of Congress

McLachlan, G. / Lithuania

Bradt Publications

Williams, N. / Estonia, Latvia & Lithuania

Lonely Planet.

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems