Steden LETLAND

LETLAND   

Basisgegevens
   Officiële landstaalLets
   HoofdstadRiga
   Oppervlakte64.600 kmĀ²
   Inwoners1.913.758 (mei 2019)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+1 (zomer +2)
   Web | Code | Tel..lv | LVA | +371

Algemeen

Letland Satellietfoto foto: NASA

Letland (officieel Republika Latvija) is een van de Baltische republieken, samen met Estland en Litouwen. Ten westen van Letland, aan de overkant van de Baltische Zee, ligt Zweden. In het westen grenst Letland aan de Oostzee en de Golf van Riga, die vanuit het noordwesten diep het land binnendringt. In het noorden grenst Letland aan Estland, in het zuiden aan Litouwen en in het oosten aan Rusland en Belarus (Wit-Rusland).

De hoofdstad Riga ligt aan de Golf van Riga in het midden van het land. De oppervlakte van Letland is 64.600 km2 en het land is daarmee anderhalf keer zo groot als Nederland. Letland is over het algemeen vlak of licht heuvelachtig. Letland is zeer dicht bebost (42% van het land), heeft vele meren en rivieren, een ongerepte kust, veel weiden en landbouwgebieden. Op Riga na zijn er niet echt grote steden. Letland telt ongeveer 1000 rivieren. De langste rivier is de Daugava, 1020 km lang waarvan 370 km door Letland stroomt. Andere grote rivieren zijn de Gauja, de Lielupe, de Venta en de Aiviekste. Ongeveer 10% van het land bestaat uit laagveen, drassige gebieden en moerassen. Letland heeft ongeveer 5000 vrij kleine meren. Het grootste meer is Razna (55 km2). De meeste meren zijn vrij ondiep en in de winter enkele maanden bevroren.

Winters landschap in Letland

simka, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Letland is te verdelen in vier regio's:

Kurzeme in het westen van Letland is zeer landelijk en dun bevolkt. Het noordelijke deel van Kurzeme is zeer dicht bebost, vrij heuvelachtig, en wordt daarom ook wel het "Zwitserland" van Kurzeme genoemd.

Zemgale, centraal gelegen, is vlak en de meest vruchtbare streek van het land. De rivier de Lielupe met zijn vele zijriviertjes loopt kriskras door het landschap.

Latgale in het zuidoosten is nog het meest op Rusland gericht en tevens het armste deel van Letland. De Daugava stroomt door Latgale richting Golf van Riga. Latgale telt vele meren en riviertjes. Latgale wordt nog nauwelijks door toeristen bezocht.

Vizdeme in het noorden is zeer heuvelachtig met als hoogste punt van het land de Gaizinškalns (310 meter). De Gauja stroomt door deze regio en ook Gauja Nationaal Park is hier te vinden.

LETLAND LINKS

Advertenties
• Letland Vliegtickets.nl
• Letland Tui Reizen
• Djoser fietsreis - Estland, Letland & Litouwen
• Letland Hotels
• D-Reizen Letland
• Riga Vliegticket Tix.nl
• Rondreizen Letland
• Autoverhuur Sunny Cars Letland
• Transport Letland - TTS Quality Logistics B.V

Nuttige links

Baltic-Info Toeristische informatie over Letland (N)
Balticum, 3 landentour op de fiets (N)
Campersite Baltische Staten (N)
Letland Reisverhaal (N)
Reisinformatie Letland (N)
Startpagina Letland (N)
Artikelen en Reisverhalen over LETLAND
  winter in Letland  rondreis MH14

Bronnen

Baister, S. / Latvia
Bradt Publications

Estonia, Latvia and Lithuania : country studies
Federal Research Division, Library of Congress,

Williams, N. / Estonia, Latvia & Lithuania
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt januari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems