Landenweb.nl

KIRIBATI
Economie

To read about KIRIBATI in English - click here

Hotels Kiribati

Economie

In de jaren voor de onafhankelijkheid was de export van fosfaat goed voor 45% van het bruto nationaal product en 85% van de totale exportopbrengsten. In 1979 vielen deze inkomsten weg, het fosfaat was namelijk op! De bevolking werd gedwongen weer terug te vallen op zelfvoorzienende landbouw en Kiribati is dan ook het armste land van Micronesië. Op de afgelegen eilanden wordt geld verdiend met de verkoop van kopra en kopraproducten door de Coconut Products Limited. De landbouw levert o.a. taro, pompoenen, broodfruit, kokosnoten en papaya’s op. De export van kopra levert jaarlijks een behoorlijk bedrag op. De meeste kopra wordt geëxporteerd naar Bangladesh. De export van aquarium- en vijvervissen leverde is ook een economische factor van belang. Met name op de afgelegen eilanden wordt de productie van zeewier steeds belangrijker. Het toerisme moet nog echt op gang komen.

Buitenlandse visrechten brengen ook geld in het laatje. Een poging om wat visindustrie op te zetten, mislukte bij gebrek aan goede boten. Ca. 1500 Kiribati werken op buitenlandse (met name Duitse) vissersboten. Kiribati importeert veel goederen uit Australië, Japan, Fiji, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten en is voor financiële hulp ook grotendeels afhankelijk van Australië. In 2017 werd er voor $107 miljoen aan goederen geïmporteerd en voor $85 miljoen geëxporteerd naar voornamelijk de Verenigde Staten, Australië en Nieuw Zeeland. De zeebodem rond de Line Islands bevat de rijkste voorraden kobalt, nikkel, platina en mangaan van de wereld.

Nog enige kerncijfers over de economie in 2017. De economische groei bedroeg 3,1%. Kiribati heeft met $ 2000 een zeer laag BBP per hoofd van de bevolking en rond de 30% van de beroepsbevolking is werkloos.

advertentie

KIRIBATI LINKS

Advertenties
• Hotels Kiribati
• Boeken, ook tweedehands, over KIRIBATI bij Bol.com

Nuttige links

Kiribatie Startnederland (N+E)
Reisinformatie Kiribati (N)
Reizendoejezo - Kiribati (N)

Bronnen

Galbraith, K. / Micronesia

Lonely Planet

Levy, N.M. /Micronesia handbook Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems