Landenweb.nl

KIRIBATI
Bevolking

To read about KIRIBATI in English - click here

Hotels Kiribati

Bevolking

Micronesië heeft een hoog geboortecijfer en een van de hoogste percentages inwoners ter wereld beneden de 18 jaar. De mensen van de oostelijke en centrale eilanden zijn voornamelijk van Melanesische afkomt. De mensen van de westelijke eilanden zijn over het algemeen van Zuidoost-Aziatische afkomst.

De Micronesische stammen en volken evolueerden in een vrij geïsoleerde omgeving zodat ze hun inheemse cultuur lange tijd konden behouden. De Chamorro van de Marianen waren de enigen die al in de zeventiende eeuw min of meer gedwongen werden een mengras te vormen met de Spanjaarden. In de Noordelijke Marianen en Guam wonen ook veel immigranten uit landen van buiten Micronesië.

Kiribati had in juli 2017 ca. 108.145 inwoners. Gemiddeld wonen er ca. 149 inwoners per km2. Men noemt zichzelf I-Kiribati. Een derde van de inwoners leeft in Zuid-Tarawa waar overbevolking dreigt. De vrouwen krijgen daar gemiddeld 4,5 kind waardoor de bevolking zo hard groeit dat bijvoorbeeld mensen verplicht worden om van het overbevolkte Betio naar de dunbevolkte Kiritimati (Christmas Island) te verhuizen.

De bevolking bestaat voor 90% uit Micronesiërs en verder uit Polynesische, Europese en Chinese minderheden. Het merendeel (90%) van de bevolking woont op de Gilberteilanden. Het hoofdeiland is Tarawa, met ca. 46.000 inwoners, en de hoofdstad is Bairiki met ca. 30.000 inwoners. Twintig van de 33 eilanden wordt bewoond. De Phoenix- en Line Islands zijn onbewoond.

Kiribati heeft een vrij jonge bevolking. 29,7% van de totale bevolking (2017) is tussen de 0-14 jaar, 64,1% tussen de 15-64 jaar en ca. 4,2% van de bevolking is 65+. De bevolkingsgroei is 1.13% per jaar (2017). Het aantal geboortes per 1000 inwoners ligt op 21.2. De gemiddelde levensverwachting ligt op 66,5 jaar. (2017)

advertentie

KIRIBATI LINKS

Advertenties
• Hotels Kiribati
• Boeken, ook tweedehands, over KIRIBATI bij Bol.com

Nuttige links

Kiribatie Startnederland (N+E)
Reisinformatie Kiribati (N)
Reizendoejezo - Kiribati (N)

Bronnen

Galbraith, K. / Micronesia

Lonely Planet

Levy, N.M. /Micronesia handbook Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems