Landenweb.nl

KIRIBATI
Taal

Taal

De Micronesische talen stammen af van de Austronesische taalgroep. De belangrijkste inheemse talen zijn: het Marshallees op de Marshalleilanden, Paluaans op Palau, Chamorro op Guam en de Noordelijke Marianen, Kiribatisch op Kiribati en het Nauru op Nauru. Verder zijn er nog vele talen en dialecten op de afgelegen eilanden, die soms door niet meer dan honderd mensen gesproken wordt.

De belangrijke talen ontwikkelden zich onafhankelijk van elkaar en zijn dan ook totaal verschillend. Engels wordt op geheel Micronesië gesproken maar dient vaak alleen maar als communicatiemiddel tussen de verschillende staten. Op elk afzonderlijk eiland domineert het gebruik van de eigen taal.

Engels is de officiële taal op Kiribati, maar het Kiribatisch, een Austronesische taal, overheerst in de gesprekken tussen de eilandbewoners onderling. In het Kiribatisch komen zowel Micronesische als Polynesische kenmerken voor. Op Zuid-Tarawa kennen velen slechts een mondvol Engels en op de afgelegen eilanden is het nog droeviger gesteld. Op sommige afgelegen eilanden als Butaritari en Makin spreekt men een lichte variant van de standaardtaal, maar over het algemeen worden dezelfde woorden gebruikt met een licht accent. Kiribati is een transcriptie van “Gilberts”.

Het geschreven alfabet kent slechts dertien letters.

Enkele voorbeelden van het Kiribatisch zijn:

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

KIRIBATI LINKS

Advertenties
• Kiribati Vliegtickets.nl
• Hotels Kiribati
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld

Nuttige links

Kiribatie Startnederland (N+E)
Reisinformatie Kiribati (N)
Reizendoejezo - Kiribati (N)
Telefoongids Micronesië

Bronnen

Galbraith, K. / Micronesia

Lonely Planet

Levy, N.M. /Micronesia handbook Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems