Landenweb.nl

KIRIBATI
Samenleving

To read about KIRIBATI in English - click here

Hotels Kiribati

Samenleving

Staatsinrichting

Kiribati is sinds 1979 een presidentiële republiek met een gekozen parlement van één kamer. Kiribati is een lid van het Britse Gemenebest en het parlementaire systeem lijkt op het Britse systeem. Elke vier jaar worden 39 van de 41 leden van het “House of Parliament” (Maneaba ni Maungatbu in het Kiribatisch) door het volk gekozen. De Maneaba kandideert drie of vier presidentskandidaten waarna de presidentsverkiezingen gehouden worden. De president (beretitenti in het Kiribatisch) kiest dan een kabinet en de vice- president. De president is zowel staatshoofd als leider van de regering. De president mag maximaal twaalf jaar in functie blijven. De eerste president van Kiribati, Ieremia Tabai, maakte die twaalf jaar inderdaad vol. De procureur- generaal, benoemd door de president, en een afgevaardigde van Ocean Island maakt de 41 leden van het parlement compleet.

De Maneaba is een soort traditioneel dorpshuis in Bairiki, al zijn er plannen om te verhuizen naar Ambo. De eilandraden met een president aan het hoofd controleren het lokale bestuur en worden daarin geadviseerd door de “unimane”, een raad van oude wijze mannen. Kiribati bestaat uit zes districten: Banaba, Centrale Gilberteilanden, Line Islands, Noordelijke Gilberteilanden, Zuidelijke Gilberteilanden en Tarawa. Voor de actuele politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Onderwijs

Tot en met de “highschool” is het onderwijs in Micronesië over het algemeen gratis, maar op de meeste eilanden is er maar tot het veertiende jaar een schoolplicht. Hoger onderwijs is alleen te volgen in de belangrijkste plaatsen. De enige universiteit is de University of Guam, waar ook veel studenten van andere eilanden studeren. De grootste universiteit van de Zuid-Pacific is die van Fiji, met dependances op Tarawa, Majuro en Nauru. De universiteit is bekend door zijn zeelaboratorium.

In 1995 zaten er ca. 17.000 kinderen op 85 basisscholen en ca. 3.500 leerlingen volgden voortgezet onderwijs. Verder is er een onderwijzersopleiding en het Tarawa Technical Institute in Betio waar parttime technische en commerciële cursussen gegeven worden. Het onderwijs is verplicht voor kinderen tussen de zes en veertien jaar.

KIRIBATI LINKS

Advertenties
• Hotels Kiribati
• Boeken, ook tweedehands, over KIRIBATI bij Bol.com

Nuttige links

Kiribatie Startnederland (N+E)
Reisinformatie Kiribati (N)
Reizendoejezo - Kiribati (N)

Bronnen

Galbraith, K. / Micronesia

Lonely Planet

Levy, N.M. /Micronesia handbook Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems