Steden INDIA

Populaire bestemmingen INDIA

INDIA   
To read about INDIA in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Planten

India heeft een rijk gevarieerde vegetatie met ca. 15.000 soorten planten.
De uitgestrekte wouden die vroeger het Indiase subcontinent bedekten zijn nu grotendeels verdwenen het op grote schaal onverantwoordelijk kappen van bomen. Ongeveer een kwart van het totale landoppervlak is in plaats daarvan bedekt met voornamelijk struikgewas.

Vochtige tropische wouden komen voor tussen de 450 m en de 1350 m op de West-Ghats ten zuiden van Bombay, en in Assam tot op een hoogte van 900 m. Waar de regenval daalt tot minder dan 3000 mm, gaat het vochtig tropisch woud over in droog tropisch woud, dat onder meer teakhout oplevert. Hier groeien ook damarbomen, sandelhout, riet, bamboe en dadel- en kokospalmen.

Langs de zeekust en vooral in Bengalen bevinden zich uitgestrekte mangrovebossen. Daarnaast zijn er subtropische en gematigde heuvelwouden in het zuiden (de Nilgiri- en Palaniheuvels) en het noorden (de Himalaja). Tussen de 1050 m en de 1500 m in zuidelijk India maakt regenwoud plaats voor gematigd nat bos.

Assam Theepluk IndiaFoto:Akarsh Simha Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic no changes made

In de Himalaja is er een verschil tussen het nattere oosten en het drogere westen. Terwijl vochtig heuvelbos met altijdgroene eiken, kastanjes en verschillende soorten rododendrons overheerst in het oosten, komen meer naar het westen subtropische pijnbomen en op grotere hoogte verschillende soorten coniferen voor. In het oosten is door de overvloedige regenval de verbouw van thee mogelijk, en Assam is de belangrijkste theeproducent van India.

Een groot deel van Rajasthan bestaat uit boomloze woestijn. In deze hete woestijngebieden overleven alleen sterke, droogtebestendige struiken en kleinere planten. Alpenvegetatie komt voor in de Himalaja.

Dieren

De dierenwereld van India is zeer rijk wegens de uitgestrektheid van het land en de vele klimaatzones: er zijn 400 soorten zoogdieren, 500 soorten reptielen en amfibieën, 1200 vogelsoorten en 30.000 soorten insecten. De fauna is over het algemeen Aziatisch van karakter en behoort tot het oriëntaalse gebied. Belangrijke grote zoogdieren zijn de Indische olifant en de Indische neushoorn; verder tijger, panter, veel hertensoorten (o.a.a het grote sambarhert en het piepkleine muishert), een wild rund (gaur), enkele antilopensoorten (nijlgau, Indische antilope, vierhoornantilope), en een aantal apensoorten. In het bergland komen nog wilde geiten- en schapensoorten voor.

Dwergzwijn IndiaFoto:A. J. T. Johnsingh, WWF-India and NCF Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Het dwergzwijn is 's werelds kleinste en meest zeldzame, in het wild levende zwijn. Het wordt met uitsterven bedreigd en er zijn nog maar een paar kleine, geïsoleerde, in het wild voorkomende populaties.
Tegenwoordig komt het dwergzwijn alleen nog maar voor in Assam's grensgebied tussen Bhutan en Arunachal Pradesh. In feite is de enige populatie van deze soort te vinden in het Manas Tiger Reservaat (Manas Wildlife Sanctuary) en het kleinere Barnadi Wildlife Reservaat (Noord-west Assam) en verder nergens ter wereld. Het dwergzwijn wordt plaatselijk Nol Gahori of Takuri Borah in het Assamees, Oma Takuri in het Borees en Sano Banel in het Nepalees genoemd.

De vogelwereld is over het algemeen ook zeer rijk, vooral aan hoendervogels. De pauw is het nationale symbool van India. Kraanvogels, ooievaars, gieren en de zwarte wouw zijn alom aanwezig. De hoogvlakte van Deccan en Zuid-India zijn het woongebied van de ijsvogel en de opmerkelijke neushoornvogel. Bharatpur is het belangrijkste vogelreservaat van Azië. Het park herbergt 374 vogelsoorten, waaronder 117 soorten trekvogels. Op het droge land leven o.a. papegaaien, ijsvogels, spechten, patrijzen, haviken, buizerds, uilen en arenden; in en rond de waterplassen en moerassen leven o.a. tachtig soorten eenden, zeven soorten ooievaars, pelikanen, aalscholvers, flamingo’s, ibissen, reigers en slangenvogels. Bijzonder zijn de grote Saraskraanvogel en de sneeuwwitte Siberische kraanvogel. Zoogdieren die hier voorkomen zijn het sambarhert, de nijlgau, de mungo, een soort civetkat, en de jakhals.

Corbett Natioanal ParkFoto:Bendale Kaustubh Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Corbett National Park is het eerste wildreservaat van India, opgericht in 1936. De rivier is hier de woonplaats voor de snavelkrokodil of gaviaal, de grote moeraskrokodil en rivierschildpadden. Op het land leven wilde zwijnen, paardherten, zwarte beren, chitals, hertzwijnen, stekelvarkens, resusaapjes en hoelmannen. Vogelliefhebbers komen ook aan hun trekken, met de kans om de zwarthalsooievaar te zien, de Indische slangenarend, de grijze neushoornvogel, de oranje rupsvogel en vele watervogels, duiven, parkieten en ijsvogels.
Reptielen zijn er in India genoeg te vinden: het land staat onder meer bekend vanwege het grote aantal gifslangen en een daarmee samenhangend groot aantal sterfgevallen aan slangenbeten. Gevaarlijke slangen zijn de cobra en de zeer giftige krait. Opvallend is de gaviaal, een visetende krokodillensoort die zes meter lang kan worden.

Indiaase Tijger
Foto:Mandeep Singh Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Door de sterke bevolkingsdruk, landhonger en kaalslag van het bos wordt de oorspronkelijke dierenwereld met uitsterven bedreigd. Een netwerk van reservaten heeft niet altijd tot het gewenste resultaat geleid, omdat de gereserveerde gebieden vaak te klein en verbrokkeld zijn. Op dit moment worden in India veel soorten sterk in hun voortbestaan bedreigd: o.a. Indische leeuw, Bengaalse koningstijger, Indische olifant, Indische neushoorn, Nilgiritahr, enige herten en antilopen en dwergzwijn.
De belangrijkste reservaten zijn Gir (Indische leeuw), Corbett National
Park (tijger), Kanha National Park (herten en tijger) en Kaziranga National Park (Indische eenhoornige neushoorn en olifant).
In de noordelijke deelstaat Sikkim groeien 4000 planten waaronder veel zeldzame soorten. In de heuvels en bergen leven bijzondere dieren als het muskushert, de zwarte beer, de bedreigde rode panda en de zeer zeldzame sneeuwluipaard.
De hangul is een zeldzame hertensoort die alleen voorkomt in de Kasjmirvallei en in geïsoleerde gebieden in het oosten. De West-Ghats vormen de natuurlijke leefomgeving van de zwarte langoer. In de Thar-woestijn leven kuddes van de khur, de Indiase wilde ezel.

To read about INDIA in English - click here

INDIA LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• India Vliegtickets.nl
• KRAS India aanbiedingen
• Djoser Rondreis India
• Rondreis India
• Rondreizen India
• Vakantie India
• India Tui Reizen
• India Hotels
• India Vliegtickets WTC
• Travelworld India
• Baobab Rondreizen India
• India Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Alles over Dehli:Startpagina (N)
Alles over treinreizen India (N+E)
Dieren in India (N)
Fietsen door Noord- en Zuid-India (N)
India Foto's
India Reisstart (N+E)
India Startkabel (N)
Indiase restaurants in Nederland
Indiaweb (N)
Online Vakantie (N)
Reisfoto's India
Reisinformatie India (N)
Reizendoejezo – India (N)
Rondreis door India (N)
Rondreis India (N)
Startpagina India (N)
Vakantiebestemming.info Noord-India (N)
Artikelen en Reisverhalen over INDIA
  Roman over India Terug naar Nepa..  rondreis MH deel 2g
  Delhi Churu Bikaner  rondreis MH deel 3b
  Udaipur  Goa en Kerala
  Hello Mister Ghandi  Veranasi
  rondreis MH deel 1g

Bronnen

Boon, H. / India : mensen, politiek, economie, cultuur
Koninklijk Instituut voor de Tropen/Novib

Caldwell, J.C. / India
Chelsea House

Chatterjee, M. / India
Dorling Kindersley

Dunlop, F. / India
Van Reemst

Nicholson, L. / India
Kosmos-Z&K

Peterse, L. / India
Gottmer/Becht

Srinivasan, T. / India
Times Books

Te gast in India
Informatie Verre reizen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems