Landenweb.nl

INDIA
Samenleving

To read about INDIA in English - click here

Koop hier uw visum naar India

Steden INDIA

BangaloreMumbai

Populaire bestemmingen INDIA

Goa

Samenleving

staatsinrichting

India is een parlementaire democratie met een federale bestuursvorm; kenmerkend is echter de grote macht van de centrale regering. De Indiase grondwet is gedeeltelijk nog een voortzetting van de Brits-koloniale wetgeving en sinds 1950 op uiteenlopende punten al tientallen keren gewijzigd.

Hoogste regeringsorgaan is de gekozen volksvertegenwoordiging waarvan bovendien ook alle ministers nog lid van zijn en daaraan verantwoording schuldig. Het parlement omvat twee Kamers: het rechtstreeks gekozen Lagerhuis of Lok Sabha en het indirect gekozen Hogerhuis of Rajya Sabha. Dit Hogerhuis is een permanent orgaan. Op deelstaatniveau bestaat meestal hetzelfde tweekamersysteem.

Het Lagerhuis telt 545 leden en wordt elke vijf jaar rechtstreeks gekozen volgens een districtenstelsel. Twee leden worden door de president benoemd. In het Lagerhuis zijn verder 79 zetels gereserveerd voor vertegenwoordigers van de kastelozen en 40 voor leden van inheemse volken.

Het Hogerhuis heeft 245 Leden die door de parlementen van de deelstaten gekozen worden. Elke twee jaar vinden er verkiezingen plaats voor een derde van de zetels van het Hogerhuis. De kiesgerechtigde leeftijd is achttien jaar.

advertentie

Obama in Indiaas ParlementFoto: Publiek domein

Het formele staatshoofd van India is de president, die eens in de vijf jaar gekozen wordt door een kiescollege dat samengesteld is uit de nationale volksvertegenwoordiging en de deelstaatparlementen. De president is herkiesbaar; hij heeft een vnl. ceremoniële en representatieve functie, behalve in tijden van instabiliteit.

Dan kan hij de bestuursmacht aan zich trekken, het parlement ontbinden en tussentijdse verkiezingen uitschrijven. Hierbij heeft hij echter de instemming van de meerderheid van de ministers nodig.

Van 1997 tot 2002 was Shri K.R. Narayanan president, de eerste kasteloze in de geschiedenis van India.

De ministerraad, bestaande uit twintig kabinetsministers, twintig 'gewone' ministers en twintig vice-ministers, vormen het kabinet en vooral de kleine kabinetscommissies (waarvan de premier steeds voorzitter is) die de dagelijkse besluitvorming in handen hebben. De feitelijke sleutelfiguur in het bestel is de minister-president, die als leider van de parlementsmeerderheid en van de ministerraad optreedt; het parlement kan weinig zelfstandig tegenspel bieden en alleen bij ernstige interne verdeeldheid binnen de regering enige invloed uitoefenen. De leider van de grootste partij wordt premier en stelt de ministerraad samen.

De bevoegdheden van de deelstaten zijn grondwettelijk vastgelegd in de State list, die van de centrale regering in de Union list; de Concurrent list vermeldt die terreinen waarop beide niveaus bevoegd zijn; bij geschillen inzake competentie prevaleert vrijwel altijd de centrale overheid. Voor de actuele politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Administratieve indeling

De federatieve republiek India is bestuurlijk ingedeeld in 28 deelstaten en 6 unieterritoria. Verder is er een onderverdeling in districten, talugs of tehsils (bestaande uit enige honderden dorpen), steden en dorpen. Grote steden worden bestuurd door corporaties, geleid door een gekozen burgemeester.

De unieterritoria worden rechtstreeks vanuit New Delhi bestuurd en de president benoemt voor elk territorium een administrateur; ook benoemt hij de gouverneurs van de deelstaten. In bepaalde gevallen kan de centrale regering het bestuur van afzonderlijke deelstaten overnemen (zoals het geval is geweest in Punjab, Jammu en Kashmir, en Assam). De deelstaten hebben bestuurlijke autonomie op het gebied van landbouw, welzijn, politie en lokaal transport. De federale regering gaat over o.a. defensie, buitenlandse politiek, spoorwegen en posterijen. Financieel zijn de deelstaten natuurlijk erg afhankelijk van de federale regering.

Ten slotte zijn op lokaal niveau nieuwe bestuursorganisaties opgezet (community development en panchayati raj), die de bevolking sterker moeten betrekken bij de sociaal-economische opbouw van het land.

advertentie

India StatenFoto: Planemad CC 3.0 Unported no changes made

Vanaf 1 juni 2014 kreeg India er een nieuwe staat bij na de splitsing van de zuidelijke staat Andhra Pradesh, en komt daarmee op 29 staten. De nieuwe staat heet Telangana en de inwoners van Telangana wilden afsplitsing van Andhra Pradesh omdat ze in een economisch veel minder ontwikkeld gebied wonen en zich achtergesteld voelden. De nieuwe staat telde in 2014 ca. 35 miljoen inwoners en de huidige hoofdstad Hyderabad wordt tot 2024 zowel hoofdstad van Telangana als van Andhra Pradesh.

Unie-territoriaHoofdstadaantal inwoners
Adamanen en NicobarenPort Blair365.000
ChandigarhChandigarh905.000
Dadra en Nagar HaveliSilvassa225.000
Daman en DiuDaman en Diu160.000
LakshadsweepKavaratti61.000
PondicherryPondicherry990.000
Deelstatenhoofdstad
Andhra PradeshHyderabad76.000.000
Arunachal PradeshItanagar1.115.000
AssamDispur27.000.000
BiharPatna84.000.000
ChhattisgarhRaipur21.000.000
DelhiNew Delhi14.000.000
GoaPanaji1.350.000
GujaratGandhinagar51.000.000
HaryanaChandigarh22.000.000
Himachal PradeshShimla6.500.000
Jammu en KasjmirSrinagar11.000.000
JharkhandRanchi27.000.000
KarnatakaBangalore53.000.000
KeralaThiruvananthapuram32.000.000
Madhya PradeshBhopal61.000.000
MaharashtraMumbai (Bombay)98.000.000
ManipurImphal2.500.000
MeghalayaShillong2.500.000
MizoramAizawi900.000
NagalandKohima2.000.000
OrissaBhubaneswar38.000.000
PunjabChandigarh25.000.000
RajasthanJaipur58.000.000
SikkimGangtok550.000
Tamil NduChennai (Madras)63.000.000
TripuraAgartala3.500.000
Uttar PradeshLucknow170.000.000
UttaranchalDehra Dun9.000.000
West-BengalenCalcutta81.000.000

Onderwijs

Het onderwijssysteem lijkt veel op het westerse model. Het is opgebouwd uit zeven jaar basisonderwijs, drie jaar middenschool, twee jaar hoger onderwijs en drie jaar universiteit.

advertentie

India SchoolklaFoto: Shimin k sam: CC 3.0 Unported no changes made

Het basis- en voortgezet onderwijs is openbaar en verplicht. Toch gaan lang niet alle kinderen naar school. Pennen en uniformen moeten de ouders zelf betalen en velen hebben daar eenvoudigweg het geld niet voor. Vaak moeten de kinderen ook meehelpen op het land of in de huishouding. Ca. de helft van alle leerplichtige kinderen verlaat al na vier de basisschool.

Het aantal analfabeten is daardoor nog erg hoog. Van alle mensen van 15 jaar en ouder is ca. 40% analfabeet. De verschillen tussen de regio’s en tussen mannen en vrouwen zijn alarmerend groot. In deelstaten als Rajasthan, Madhya Pradesh en Bihar is meer dan de helft van de bevolking analfabeet, in Kerala ‘maar’ 20% van de bevolking. In geheel India is ongeveer 30% van de mannen analfabeet en meer dan 50% van de vrouwen. In Rajasthan zijn er bijna geen vrouwen die kunnen lezen en schrijven.

Het hoger onderwijs is wel goed ontwikkeld met honderden universiteiten en duizenden scholen voor ander hoger onderwijs. Het onderwijs aan het hoger onderwijs is praktisch alleen voorbehouden aan de rijkere mensen.

New Delhi heeft twee belangrijke universiteiten, de Delhi University en de Jawaharlal Nehru University.

Typisch India

KASTESTELSEL

Het hindoeïsme geeft het kastestelsel haar bestaansgrond. Het hindoeïsme is namelijk gegrondvest op de Veda’s, o.a. lofzangen en hymnen, maar ook regels voor het dagelijks leven. Het hindoeïsme gaat dan uit van een fundamentele ongelijkheid en de Indiase maatschappij wordt dan ook ingedeeld in meerdere en mindere Indiërs. Daar komt nog bij dat twee hindoe-begrippen erg belangrijk zijn: karma en dharma.

Het begrip kharma verklaart dat de hindoe in een bepaalde kaste geboren is vanwege zijn daden in een voorgaand leven.

Het begrip dharma legt er de nadruk op dat de hindoe deze plaats dient te accepteren zonder protest en er het beste van moet maken.

advertentie

India KastensysteemFoto: Giveaway 285 CC 4.0 International no changes made

Ca. 1500 jaar v.Chr. vielen zich Ariërs noemde stammen Noord-India binnen. Om als heersers te kunnen blijven fungeren wilden ze hun ras zuiver houden en zonderden ze zich af van de oorspronkelijke bevolking. De Ariërs onderscheidden zich in drie hoofdkasten:

-brahmana’s, priesters

-ksatria’s, krijgslieden en vorsten

-vaisya’s, kooplieden

Daaronder stonden de sjoedra’s, arbeiders en boeren, en paria’s die tot geen enkele kaste behoorden. Paria’s waren onder andere slaven en krijgsgevangenen en worden ook wel harijans of onaanraakbaren genoemd. In de loop der tijden werd deze onderverdeling steeds verder verdeeld in vele subkasten.

Na de onafhankelijkheid in 1947 werd de onaanraakbaarheid door de Wetgevende Vergadering officieel opgeheven. De praktijk is echter heel anders. Door de economische afhankelijkheid van grootgrondbezitters werken de paria’s vaak voor niets of voor een zeer laag loon. In feite hebben ze vooral plichten en nauwelijks rechten.

Voor het overige wordt het kastestelsel steeds minder belangrijk, met name in de grote steden. De indeling in klassen wordt steeds meer gebaseerd op economische verhoudingen en economisch bezit. Op het platteland is de indeling in kasten nog prominent aanwezig en dat zal voorlopig ook nog wel zo blijven.

advertentie

BOLLYWOOD

Al in 1896 werden er in Mumbai (toen nog Bombay) films vertoond, en in de loop van de twintigste eeuw ontwikkelde de filmindustrie zich stormachtig. Sinds de jaren vijftig is Mumbai de grootste filmstad ter wereld met ca. 300 films per jaar, meer dan in Hollywood.

advertentie

Filmposter BollywoodFoto: Ryan CC 2.0 Generic no changes made

Er worden vooral populaire Hindi-films gemaakt waar de grote massa op af komt. Het zijn vaak uren durende spektakelstukken met de nadruk op zang, dans, romantiek, drama en actie. De Hindi-films zijn over het algemeen zeer stereotiep met een duidelijke scheiding tussen goed en slecht, waarbij het goede altijd overwint.

De filmsterren verdienen sloten met geld en wonen in het Beverly Hills van Munbai, Bandra. Sommigen van hen zijn de politiek ingegaan en hebben het zelfs geschopt tot premier van een deelstaat.

Kwaliteitsfilms worden vooral gemaakt in de filmstudio’s van Calcutta. Azië’s grootste filmstudiocomplex, MGR Film City, ligt aan de rand van Chennai. Hier staan 36 filmsets gereed, en de films worden opgenomen en ook nagesychroniseerd in het Malajalam, het Telugu en het Hindi, maar de Tamilcinema produceert de meeste films.

INDIA LINKS

Advertenties
• India verre reizen van ANWB
• India Tui Reizen
• Bouw je eigen India Rondreis
• Djoser Rondreis India
• Hotels Trivago
• Rondreizen India
• India Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over INDIA bij Bol.com

Nuttige links

Alles over Dehli:Startpagina (N)
Dieren in India (N)
India Foto's
India Startkabel (N)
Indiaweb (N)
Reisfoto's India
Reisinformatie India (N)
Reizendoejezo – India (N)
Rondreis door India (N)
Rondreis India (N)
Startpagina India (N)
Vakantiebestemming.info Noord-India (N)

Bronnen

Boon, H. / India : mensen, politiek, economie, cultuur

Koninklijk Instituut voor de Tropen/Novib

Caldwell, J.C. / India

Chelsea House

Chatterjee, M. / India

Dorling Kindersley

Dunlop, F. / India

Van Reemst

Nicholson, L. / India

Kosmos-Z&K

Peterse, L. / India

Gottmer/Becht

Srinivasan, T. / India

Times Books

Te gast in India

Informatie Verre reizen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems