Landenweb.nl

HONGKONG
Godsdienst

To read about HONGKONG in English - click here

Hotels Hongkong

Godsdienst

De godsdienst van de Chinese bevolking is onverbrekelijk verbonden met het taoïsme, confucianisme en het boeddhisme. Voorouderverering en zelfs nog animistische elementen zitten verweven in de geloofsovertuigingen van de Chinese bevolking. Het animisme is een oergeloof waarbij men gelooft dat alle aardse dingen zoals bomen, dieren of zelfs stenen, een eigen spirituele kracht bezitten.

In Hongkong zijn ongeveer 600 kerken, tempels, kloosters en heilige plaatsen. De meeste zijn erg klein maar er zijn ook enorme complexen, zoals het boeddhistische Po Lin klooster op Lantau Island, de Tien Duizend Boeddha’s van Sha Tin (in werkelijkheid 12.800 boeddhabeelden!) en de taoïstische Wong Tai Sin tempel in Kowloon.

De populairste god van de Chinese bevolking is Tíen Hou, de god van de zeelieden en de reizigers. Beroemd zijn de Chinese festivals die vaak oude religieuze achtergronden hebben.

Voorbeelden zijn de festiviteiten rond het Chinese nieuwjaar en het wereldberoemde drakenbootfeest (Tuen Ng). De draken staan op tot 30 meter lange boten. De religieuze achtergrond bestaat hieruit dat men tijdens het feest de “echte” draken in de hemel aanzet om te gaan vechten; door deze gevechten zou het moeten gaan regenen.

Hongkong heeft een kosmopolitische bevolking en het aantal verschillende godsdiensten is dan ook navenant. Er zijn ongeveer 227.000 katholieken, 225.000 protestanten, sikhs uit India, 50.000 moslims en ongeveer 1000 joden afkomstig uit vele landen. Sommige joodse families leven al meer dan een eeuw in Hongkong en hebben een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van het land. Een van die families, de Kadoories, gaf een groot gedeelte van hun verdiende geld aan de regering voor steun aan de boerenbevolking.

Andere groepen zijn Bahái’s, Hindoes, methodisten, mormonen en quakers. De hindoes zijn met name migranten uit India en Pakistan.

advertentie

HONGKONG LINKS

Advertenties
• Hongkong Tui Reizen
• Hong Kong Hotels
• Bouw je eigen China-rondreis inclusief Hong Kong
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over HONGKONG bij Bol.com

Nuttige links

Hongkong Jouwweb (N)
Hongkong Startkabel (N+E)
Reisinformatie Hongkong (N)

Bronnen

Bernstein, K. / Hong Kong

Kosmos-Z&K

Groth, P. / Hongkong

Deltas

Lyle, G. / Hong Kong

Chelsea House Publishers

Storey, R. / Hong Kong, Macau & Guangzhou

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems