HONGKONG   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

De godsdienst van de Chinese bevolking is onverbrekelijk verbonden met het taoïsme, confucianisme en het boeddhisme. Voorouderverering en zelfs nog animistische elementen zitten verweven in de geloofsovertuigingen van de Chinese bevolking. Het animisme is een oergeloof waarbij men gelooft dat alle aardse dingen zoals bomen, dieren of zelfs stenen, een eigen spirituele kracht bezitten.

In Hongkong zijn ongeveer 600 kerken, tempels, kloosters en heilige plaatsen. De meeste zijn erg klein maar er zijn ook enorme complexen, zoals het boeddhistische Po Lin klooster op Lantau Island, de Tien Duizend Boeddha’s van Sha Tin (in werkelijkheid 12.800 boeddhabeelden!) en de taoïstische Wong Tai Sin tempel in Kowloon.

De populairste god van de Chinese bevolking is Tíen Hou, de god van de zeelieden en de reizigers. Beroemd zijn de Chinese festivals die vaak oude religieuze achtergronden hebben.

Voorbeelden zijn de festiviteiten rond het Chinese nieuwjaar en het wereldberoemde drakenbootfeest (Tuen Ng). De draken staan op tot 30 meter lange boten. De religieuze achtergrond bestaat hieruit dat men tijdens het feest de “echte” draken in de hemel aanzet om te gaan vechten; door deze gevechten zou het moeten gaan regenen.

Hongkong heeft een kosmopolitische bevolking en het aantal verschillende godsdiensten is dan ook navenant. Er zijn ongeveer 227.000 katholieken, 225.000 protestanten, sikhs uit India, 50.000 moslims en ongeveer 1000 joden afkomstig uit vele landen. Sommige joodse families leven al meer dan een eeuw in Hongkong en hebben een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van het land. Een van die families, de Kadoories, gaf een groot gedeelte van hun verdiende geld aan de regering voor steun aan de boerenbevolking.

Andere groepen zijn Bahái’s, Hindoes, methodisten, mormonen en quakers. De hindoes zijn met name migranten uit India en Pakistan.

HONGKONG LINKS

Advertenties
• Hongkong Vliegtickets.nl
• Hongkong Tui Reizen
• Hongkong Vliegtickets Tix.nl
• Hong Kong Hotels

Nuttige links

Hongkong Jouwweb (N)
Hongkong Reisstart (N+E)
Hongkong Startkabel (N+E)
Reisinformatie Hongkong (N)
Startpagina Hongkong (N)
Artikelen en Reisverhalen over HONGKONG
  Marktplaatsen in Hong Kong  rondreis MH25

Bronnen

Bernstein, K. / Hong Kong
Kosmos-Z&K

Groth, P. / Hongkong
Deltas

Lyle, G. / Hong Kong
Chelsea House Publishers

Storey, R. / Hong Kong, Macau & Guangzhou
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems