HONGKONG   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

De twee officiële talen van Hongkong zijn het Engels en het Kantonees. Kantonees is een Zuid-Chinees dialect dat gesproken wordt in Guangzhou, de Guangdong provincie, Macau en Hongkong zelf. Het Kantonees is de taal die in het dagelijks leven het meest gebruikt wordt. Het Engels is de belangrijkste taal in de handel, het bankwezen en bijvoorbeeld in de rechtspraak. De verwachting is dat na 1997 het aantal Engelssprekenden sterk zal verminderen. De Hongkongers die goed Engels spreken zijn vaak ook de wat rijkere. En dat zijn ook vaak de mensen die het eerste emigreren. Degenen die achterblijven, de arbeidersklasse, spreekt voornamelijk Kantonees.

Aan de andere kant is het zo dat het Mandarijnenchinees sterk in opkomst is. Er woonde al sinds 1950 een grote groep Mandarijnenchinees sprekende Chinezen in Hongkong, voornamelijk vluchtelingen. Tot voor kort interesseerde de jongere generatie zich niet zo erg voor het Mandarijnenchinees. Maar door de nieuwe politieke toestand sinds 1997 geloven veel Hongkongers dat het Mandarijnenchinees snel de officiële taal van Hongkong zal worden. Daar komt nog bij dat het voor een Kantonees-sprekende gemakkelijker is om

Mandarijnenchinees te leren dan om Engels te leren.
Het Chinees wordt geschreven in karakter, die geen klank vertegenwoordigen maar een idee. Ook de manier van schrijven is van groot belang voor de betekenis. Het schrijven van een karakter beslaat 1 tot 33 pennenstreken. Het Chinees kan van links naar rechts en van boven naar beneden geschreven worden, soms ook van rechts naar links.

Ook de spreektaal is voor buitenlanders moeilijk te doorgronden. Zo gebruikt men zeven verschillende tonen om op het oog dezelfde lettergrepen te onderscheiden.

HONGKONG LINKS

Advertenties
• Hongkong Vliegtickets.nl
• Hongkong Tui Reizen
• Hongkong Vliegtickets Tix.nl
• Hong Kong Hotels

Nuttige links

Hongkong Jouwweb (N)
Hongkong Reisstart (N+E)
Hongkong Startkabel (N+E)
Reisinformatie Hongkong (N)
Startpagina Hongkong (N)
Artikelen en Reisverhalen over HONGKONG
  rondreis MH25  Marktplaatsen in Hong Kong

Bronnen

Bernstein, K. / Hong Kong
Kosmos-Z&K

Groth, P. / Hongkong
Deltas

Lyle, G. / Hong Kong
Chelsea House Publishers

Storey, R. / Hong Kong, Macau & Guangzhou
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems