Landenweb.nl

HONGKONG
Bevolking

To read about HONGKONG in English - click here

Hotels Hongkong

Bevolking

Hongkong had in 2017 7.191.503 inwoners. Het gemiddelde aantal inwoners bedraagt ongeveer 6.500 per km2. In werkelijkheid verschilt de bevolkingsdichtheid per gebied enorm. In de stedelijke gebieden met zijn wolkenkrabbers kan de bevolkingsdichtheid oplopen tot enkele tienduizenden inwoners per km2! Dit in tegenstelling tot landelijke gebieden waar maar enkele inwoners per km2 wonen. Zo is het eiland Lantau dubbel zo groot als Hongkong Island maar wonen er maar ongeveer 1800 mensen. Op veel Outlying Islands wonen zelfs helemaal geen mensen.

De bevolking is de laatste 200 jaar enorm toegenomen. In 1851 woonden er nog maar 33.000 mensen in Hongkong. Voornamelijk door de vele oorlogen in Zuidoost-Azië was dat aantal in 1938 al opgelopen tot 1.500.000. Tijdens de Chinese burgeroorlog en na de machtsovername door de communisten in 1949-1950 droegen de talrijke vluchtelingen van het Chinese vaderland bij tot een fenomenale groei van de bevolking. De groei van de bevolking bedroeg in 2017 0,32%.

Ongeveer 92% van de Hongkongse bevolking zijn etnische Chinezen, veelal afkomstig van de Zuid-Chinese provincie Guangdong. Ongeveer 60% van de bevolking is ook daadwerkelijk geboren in Hongkong. Ca. 35% van de bevolking leeft in Kowloon, 21% op Hongkong Island, 42% in de New Territories en 2% op de Outlying Islands.

Twee groepen van de Hongkongse bevolking wonnen al van oudsher in dit gebied. Het zijn de Tankas, een van oorsprong nomadisch vissersvolk, en de Hakka’s die eeuwen geleden gevlucht zijn van Noord- naar Zuid-China en zich uiteindelijk vestigden in de New Territories.

Er leven gemiddeld ongeveer 400.000 buitenlanders in Hongkong inclusief een aantal illegalen. De toptien van buitenlanders, zowel legaal als illegaal, ziet er als volgt uit: Filippino’s, Amerikanen, Britten, Thailanders, Canadezen, Indiërs, Australiërs, Japanners, Maleisiërs en Nigerianen. De gemiddelde inwoner van Hongkong wordt 83 jaar.

In 1997 was de vraag wat er zou gebeuren met de “vreemdelingen” die geboren waren in Hongkong en dus een Hongkongs paspoort hadden. Sommigen waren maar half of voor een kwart Chinees. Beijing (Peking) besliste dat staatsburgerschap alleen gold voor Hongkongers van puur Chinese afkomst. Er volgden vele protesten want deze regeling zou veel mensen stateloos maken.

Tienduizenden mensen zijn door de woningnood gedwongen te wonen in boten. Sommige families wonen al drie of vier generaties op het water. Ook wonen er nog vele mensen in krottenwijken. De krottenwijken (shanty-towns) ontstonden na de Tweede Wereldoorlog toen vele Chinezen naar Hongkong vluchtten en men snel onderdak nodig had. In 1950 leefden er meer dan 1 miljoen mensen in de “huizen” gemaakt van schroot, canvas, jute zakken en kartonnen dozen. Na een brand in 1953 die 50.000 mensen dakloos maakte besefte de regering dat er iets moest gebeuren. Er werd een bouwprogramma opgestart voor deze slecht behuisde mensen. Hoewel het redelijk succevol verloopt leven er toch nog steeds ongeveer 700.000 mensen in de “shanty-towns”.

advertentie

HONGKONG LINKS

Advertenties
• Hongkong Tui Reizen
• Hong Kong Hotels
• Bouw je eigen China-rondreis inclusief Hong Kong
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over HONGKONG bij Bol.com

Nuttige links

Hongkong Jouwweb (N)
Hongkong Startkabel (N+E)
Reisinformatie Hongkong (N)

Bronnen

Bernstein, K. / Hong Kong

Kosmos-Z&K

Groth, P. / Hongkong

Deltas

Lyle, G. / Hong Kong

Chelsea House Publishers

Storey, R. / Hong Kong, Macau & Guangzhou

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems