Landenweb.nl

HONGARIJE
Bevolking

To read about HUNGARY in English - click here

ANWB vakantie boeken Hongarije

Steden HONGARIJE

Boedapest

Bevolking

Samenstelling en spreiding

advertentie

Beroemde Hongaren, van boven naar beneden en van link naar rechts:Stephen I of Hungary, St. Elizabeth of Hungary, Matthias Corvinus, Gábor Bethlen, Ferenc Rákóczi, János Bolyai, István Széchenyi, János Arany, Róza Laborfalvi, József Eötvös, Loránd Eötvös, Vilma Hugonnai, Tivadar Kosztka, Béla Bartók, Miklós Horthy, Zoltán Kodály, Emma Orczy, János Kádár, Zsa Zsa Gabor, Péter EsterházyPhoto: Fakirbakir CC 3.0 Unported no changes made

In totaal leven er in 2017 9.850.845 mensen in Hongarije, wat neerkomt op ongeveer 106 per km2.

De bevolking bestaat voor 85,6% uit Hongaren of Magyaren. De voornaamste minderheidsgroepen zijn Duitsers, Slowaken, Serven, Kroaten, Roemenen en Roma.

De bevolking neemt langzaam af door een laag geboortecijfer, een hoog sterftecijfer en een emigratieoverschot. Het groiepercentage was in 2017 -0,25%. Positief zijn de kleine daling van het sterftecijfer in de laatste jaren en de zeer snelle afname van de zuigelingensterfte. Jaarlijks neemt de bevolking nog steeds met enkele tienduizenden mensen af, ook al omdat er nauwelijks mensen naar Hongarije immigreren.

De levensverwachting bij geboorte bedraagt voor vrouwen 80 jaar en voor mannen 72,4 jaar. De samenstelling van de bevolking is als volgt:

0-14 jaar 14,7%

15-64 jaar 66,3%

65+ 19%

72% van de bevolking woont in de steden en 28% op het platteland. Een groot gedeelte vande bevolking (ca. 1,7 miljoen inw.) woont in de hoofdstad Boedapest, en daar wonen ca. 4000 mensen per km2!.

Het dichtst bevolkt zijn de provincies Komárom en Pest (rond Boedapest), Borsod-Abauj-Zemplén in het noorden en Csongrád in het zuidoosten. Het dunst bevolkt zijn de provincies Somogy, en Bács-Kiskun met respectievelijk 58 en 67 inwoners per km2.

Door grenswijzigingen na de Eerste Wereldoorlog, bij het verdrag van Trianon, verloor Hongarije 70% van het oorspronkelijke grondgebied en tweederde van de toenmalige bevolking. Daardoor wonen er in de buurstaten van Hongarije veel Hongaren: in Roemenië zijn meer dan 2 miljoen mensen van Hongaarse afkomst, in Slowakije ca. 700.000, in Servië ca. 400.000, in Oekraïne ca. 200.000 en in Kroatië en Slovenië enkele tienduizenden. Bovendien is Hongarije, samen met Rusland, het Europese land met de meeste staatsburgers die buiten hun land verblijven, ongeveer 1,5 miljoen in Europa en in Noord- en Zuid-Amerika.

advertentie

Minderheden

advertentie

Minderheden in HongarijePhoto: Szabi237 CC 4.0 International no changes made

De ca. 100.000 Slowaken en Wenden vormen de oudste minderheid. Ze wonen vooral in het grensgebied met Slowakije en verder nog in de streek Orség tussen de rivieren Rába en Múra.

De ca. 220.000 Duitsers zijn voornamelijk in de 13e en 18e eeuw naar Hongarije gekomen.

De ca. 25.000 Roemenen wonen in een buitenwijk van Gyula en het nabijgelegen dorp Méhkerék.

Er wonen ca. 100.000 Serviërs en Kroaten in Hongarije. De Serviërs wonen in steden aan de Donau, zoals Szentendre, Buda, Baja en Ráckeve.

De Kroaten leven in Mohács en in dorpen langs de Dráva.

De ca. 300.000 Roma (zigeuners) leven verspreid over het land, maar vooral in het noordoosten. Bijna 90% van hen heeft inmiddels een vaste woonplaats.

Ze worden zoals zo vaak niet als een apart volk beschouwd en komen daarom niet in Hongaarse statistieken voor.

De eerste Roma vestigden zich in de 15e eeuw vanuit het noorden van India in Hongarije en bestaan uit drie groepen: de merendeels Hongaarstalige Romungro’s (70%), de uit Walachije stammende en aanvankelijk alleen Romanesch (zigeunertaal) sprekende Walach-zigeuners (20%) en de Roemeens sprekende Beázs-zigeuners (10%).

De maatschappelijke status van de Roma, velen hebben geen werk en worden door de Hongaren met de nek aangekeken. Toch hebben ook velen al een goede maatschappelijke positie opgebouwd en proberende anderen te helpen dat ook te bereiken. Ze wonen vooral aan de rand van grote steden. In steden als Miskolc, Debrecen en Nyíregyháza vertegenwoordigen ze ca. 15% van de bevolking.

advertentie

HONGARIJE LINKS

Advertenties
• Hongarije Tui Reizen
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Hongarije
• Djoser Rondreis Hongarije
• Hongarije Hotels
• Met de Trein naar Hongarije
• Autohuur Hongarije
• Autoverhuur Sunny Cars Hongarije
• Transport Hongarije - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over HONGARIJE bij Bol.com

Nuttige links

Campersite Hongarije (N)
Dieren in Oost Europa (N)
Hongarije Verzamelgids (N)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Hongarije (N)
Reizendoejezo – Hongarije (N)

Bronnen

Boedapest en Hongarije

Michelin Reisuitgaven

Fallon, S. / Hungary

Lonely Planet

Hongarije

Lannoo

Hoogendoorn, H. / Hongarije

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems