Landenweb.nl

Boedapest
 

Stedentrip Boedapest

To read about Budapest in English - click here

advertentie
Djoser Rondreis Hongarije ANWB vakantie boeken Hongarije

Algemeen

Boedapest of de ‘Koningin van de rivier’, zoals de stad ook wel wordt genoemd vanwege de Donau die de stad doormidden snijdt, ligt in Noord-Hongarije.

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije waar modern en historisch op een verrassend mooie wijze samensmelten. De stad bestond oorspronkelijk uit drie delen, Boeda, Oboeda en Pest, die werden samengevoegd. In eerste instantie werd de stad Pest-Boeda genoemd, maar later werd het Boedapest.

BoedapestBoedapestFoto: Maurice (CC BY 2.0) no changes made

advertentie
Hotels Trivago Stedentrip Boedapest

Ligging

Boedapest heeft een oppervlakte van 525 vierkante kilometer en 1,8 miljoen inwoners. Hongarije heeft Slowakije, Kroatië, Oostenrijk, Oekraïne, Roemenië, Slovenië en Servië als buurlanden en grenst niet aan zee. Hongarije bestaat uit 19 provincies plus de onafhankelijke hoofdstad Boedapest.

Officieel bestaat Boedapest uit drie delen: Boeda en Oboeda aan de rechteroever van de Donau en Pest aan de linkeroever van de rivier. In Boeda en Oboeda is het historische gedeelte van de stad te vinden en Pest is het moderne gedeelte van de stad. Op de plaats waar Boedapest gelegen is gaat het Karpatengebergte over in de Grote Laagvlakte, dit geeft fikse hoogteverschillen binnen de stad.

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Boedapest

Weer

Het klimaat van Boedapest ligt op de scheidslijn van een landklimaat en een zeeklimaat, want Hongarije wordt omsloten door land en dat maakt de invloed van de Middellandse Zee op het weer zeer klein. Dit leidt ertoe dat Boedapest tot de droogste gebieden van Europa gerekend wordt. In Boedapest kan het kwik ’s zomers hoog oplopen, terwijl het in de wintermaanden geregeld onder het nulpunt duikt. Hieronder zijn de gemiddelde temperaturen voor Boedapest per maand weergegeven.

Geschiedenis

Nomadische stammen Magyaren arriveren in het Karpatenbekken in het midden van de 9e eeuw na Christus. Na verloop van tijd vestigden ze zich op de plek waar Budapest nu staat. In het begin waren Buda en Pest slechts twee kleine en zeer onbeduidende dorpjes.

Tot het jaar 1873 bestond Boedapest uit afzonderlijke nederzettingen aan beide oevers van de Donau. Deze delen worden al vanaf de Romeinse tijd bewoond. Na de Hunnen veroverden de Hongaren in de Middeleeuwen de plaats waar nu Boedapest ligt en deze plek groeide uit tot de hoofdstad van het Hongaarse Koninkrijk.

Graftombe van de Turkse Derwish Gül Baba in BoedapestGraftombe van de Turkse Derwish Gül Baba in BoedapestFoto: KIDB in het publieke domein

In de 16e eeuw kwamen de Turken in Boedapest ten tonele. Ze verjoegen de Hongaren en vernielden de stad. Zij voerden het bewind in de stad totdat de Habsburgers (Oostenrijkers) het gebied in 1686 inpikten. Toen zij het land op de Turken veroverden, brak er een allesverwoestende brand uit die Boedapest vrijwel volledig in de as legde. Onder de Oostenrijkers kwam Boedapest de Eerste Wereldoorlog door.

De Tweede Wereldoorlog vormt de donkerste periode uit de geschiedenis van Boedapest. Van de rijke Joodse gemeenschap van Boedapest was nauwelijks meer iets over na de oorlog. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog werd de stad van 1949 tot 1989 bezet door de communistische Sovjet Unie. Tijdens de Hongaarse Opstand in 1956 kwamen de Hongaren in opstand tegen dit bewind, maar dit werd meteen de kop ingedrukt met vele doden en gewonden als resultaat. Na de val van het IJzeren Gordijn in 1989 werd Hongarije een republiek en kwam de markteconomie langzaam op gang. Ook Boedapest werd na de val welvarender en moderner.

Bezienswaardigheden

In het historische deel van Boedapest aan de rechteroever van de Donau zijn de meeste oude gebouwen te vinden. Zo ligt er de zogenaamde Burchtwijk met veel kronkelende steegjes, oude bouwwerken en verschillende kerken. Een voorbeeld van een kerk in de wijk is de 13e eeuwse Matthiaskerk, genoemd naar koning Matthias Corvinus. Ten tijde van de Turkse bezetting werd de kerk omgedoopt tot moskee en werden alle christelijke kenmerken uit de kerk verwijderd. In de 19e eeuw, ver nadat de Turken waren vertrokken, werd de kerk in ere hersteld.

boedapest matthiaskerkBoedapest MatthiaskerkFoto: D4m1en CC 3.0 Unported no changes made

Het Koninklijk Paleis dat ook wel het kasteel van Buda genoemd wordt, is een prachtige gebouw op de kasteelheuvel. Het oudste deel van het huidige Koninklijk Paleis dateert uit de 14e eeuw en is verbonden met de stad door een kabelbaan (Siklo), die loopt naar de omgeving van het Clark Adam Plein. Het paleis herbergt een scala aan lokale schatten en kunstwerken, binnen een reeks musea en tentoonstellingsruimten.

Koninklijk Paleis BoedapestKoninklijk Paleis BoedapestFoto: Turelio CC-BY-SA-3.0-de no changes made

Verborgen onder de kasteelheuvel is een waar doolhof van tunnels, die zich uitstrekken over vele kilometers. Dit fascinerende netwerk bestaat uit een aantal enorme kamers, die zijn gebruikt voor alles van schuilkelders tot opslagfaciliteiten.

Het is een prima manier om af te koelen op een warme dag, je kunt rondleidingen boeken, maar veel stukken kunnen zonder begeleiding worden verkend, dus vergeet niet om een zaklamp mee te nemen.

Hongaarse Staatsopera BoedapestHongaarse Staatsopera BoedapestFoto: PDXdj at English Wikipedia CC 3.0 Unported no changes made

De Hongaarse Staatsopera is een zeer sierlijke en belangrijke gebouw in neorenaissance stijl. Het ligt in het Terezváros gebied van het Pest district. De Hongaarse Staatsopera werd geopend in september 1884 en wordt lokaal beschouwd als een meesterwerk in de architectuur. Het overkoepelende auditorium biedt plaats iets meer dan 1.250 mensen en staat bekend vanwege de uitzonderlijke akoestiek.

Met ruim 50 verschillende musea, hebben bezoekers aan Boedapest genoeg keuze.

Het Historisch Museum van Boedapest op de kasteelheuvel is een absoluut hoogtepunt.

De musea van Boedapest zijn divers en omvatten religieuze exposities in het Bijbels Museum, een groot aantal politie-parafernalia in het misdaad Museum en alles wat je zou willen weten over de telefoon technologie in het Telephone Museum.

Acuincum museum BoedapestAcuincum museum BoedapestFoto: Elelicht CC 3.0 Unporte no changes made

Voor velen zijn de uitstekende Romeinse overblijfselen in het Museum een must-see attractie en bezoekers zien daar veel Romeinse overblijfselen in de openlucht en oude schatten.

Het op familiebezoek georiënteerde Foundry museum voor Wetenschap en Technologie is ook populair en het ligt in het tweede Boedapest district. Je hebt hier veel interactief plezier met het bedienen van indrukwekkende machines uit zowel het verleden als het heden.

Tips

In Boedapest moet je zonder twijfel een keer aanschuiven in een typisch Hongaars eetcafé. Hier kun je genieten van de authentieke Hongaarse keuken. Denk aan goulash en andere traditionele stoofpotten. De Hongaarse keuken is over het algemeen rijk aan vis, vlees, allerlei soorten groenten, knoflook en aardappels. Ook maaltijdsoepen zijn populair in de Hongaarse restaurants, van bonensoepen tot vissoepen.

Vaci Straat BoedapestVaci Straat BoedapestFoto: Xorge CC 2.0 Generic no changes made

Een dagje winkelen in Boedapest zal niet tegenvallen. Bezoek de Váci straat, het hart van de stad waar de leukste winkels te vinden zijn. Je vindt er niet alleen kledingwinkels, maar ook veel juweliers en winkels waar streekproducten zoals marsepein en wijnen worden verkocht. Tijdens zo'n dagje winkelen proef je de echte sfeer van Boedapest.

Een bijzondere natuurlijke bezienswaardigheid in de omgeving van Boedapest is de Pálvölgy-grot onder de heuvels van Boeda. De grot werd ontdekt in 1904 en is met een lengte van ruim 7 kilometer één van de langste grotten van Hongarije. Je vindt er vooral veel indrukwekkende stalactieten.

Boedapest LINKS

Advertenties
• Stedentrip Boedapest
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Boedapest
• ANWB vakantie boeken Hongarije
• Djoser Rondreis Hongarije
• Boeken, ook tweedehands, over Boedapest bij Bol.com

Nuttige links

Boedapest Cityspotters (N)
Boedapest Startkabel (N)
Boedapest-Nu online gids over Boedapest
Startpagina Boedapest (N)

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems