Landenweb.nl

HONGARIJE
Godsdienst

To read about HUNGARY in English - click here

ANWB vakantie boeken Hongarije

Steden HONGARIJE

Boedapest

Godsdienst

advertentie

Saint Stephen of Hungary Church PusztacsóPhoto: Nrx-at CC 4.0 International no changes made

Tot 1600 was Hongarije voor 90% protestant. Tijdens en na de Contra-Reformatie keerden velen terug naar de Katholieke Kerk door de ernstige discriminatie van de protestantse gemeenschap. Onder het communistische regime, van 1948 tot 1988, hadden alle christelijke kerken en godsdienstige activiteiten te lijden onder intimidatie en discriminatie.

Ca. 64% van de Hongaarse bevolking is op dit moment rooms-katholiek. Er zijn vier aartsbisdommen (Eger, Esztergom, Kalocsa en het in 1993 ingestelde Veszprém) en 12 bisdommen. De aartsbisschop van Esztergom is tevens primaat van Hongarije. De grondwet van 1949 bracht (naast formele vrijheid van religie) een volledige scheiding van kerk en staat, maar pas in de jaren zestig kwam er enige ontspanning in de relatie tussen kerk en staat, die heel lang zeer moeizaam is geweest.

In 1964 kwam een overeenkomst met het Vaticaan tot stand, de eerste op dit niveau tussen de Heilige Stoel en een communistisch land. In 1971 volgde een herziening van het sinds 1950 bestaande verdrag tussen staat en kerk, waarbij de rooms-katholieke geestelijken meer ruimte kregen op het terrein van de zielzorg en binnen hun eigen organisatie.

Ook in financieel opzicht werd de positie van de Rooms-Katholieke Kerk verbeterd en in 1990 werden de diplomatieke betrekkingen met de Heilige Stoel volledig hersteld.

De andere geloofsgemeenschappen in Hongarije leiden al sinds jaar en dag een rustig bestaan. De grootste gemeenschap is de protestantse met 2,5 miljoen leden. En verder zijn er nog Russisch-orthodoxe, Servisch-orthodoxe, baptistische, methodistische en unitarische geloofsgemeenschappen.

advertentie

Raoul Wallenberg, HongarijePhoto: Publiek domein

De Joodse Gemeente telt op dit moment ongeveer 100.000 leden. Al in de 13e eeuw vestigde zich een belangrijke joodse gemeenschap in Hongarije. Ze kregen vrijheid van godsdienst en integreerden goed in de Hongaarse samenleving. Zoals bijna overal in Europa ging het in de Tweede Wereldoorlog helemaal mis met de joden. In 1944 werd in Pest een getto ingericht en begon de deportatie van duizenden joden naar concentratiekampen.

De Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg wist veel Hongaarse joden te redden uit de klauwen van de Duitsers door een netwerk van veilige huizen en valse paspoorten op te zetten. Boedapest was ook de geboorteplaats van de vader van het zionisme, Theodore Herzl. Andere bekende joden van Hongaarse afkomst zijn de acteur Tony Curtis en cosmetica-grootheid Estée Lauder.

Overzicht godsdienstige gemeenschappen:

Kerkgenootschap aantal gemeentes aantal doopleden

advertentie

HONGARIJE LINKS

Advertenties
• Hongarije Tui Reizen
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Hongarije
• Djoser Rondreis Hongarije
• Hongarije Hotels
• Met de Trein naar Hongarije
• Autohuur Hongarije
• Autoverhuur Sunny Cars Hongarije
• Transport Hongarije - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over HONGARIJE bij Bol.com

Nuttige links

Campersite Hongarije (N)
Dieren in Oost Europa (N)
Hongarije Verzamelgids (N)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Hongarije (N)
Reizendoejezo – Hongarije (N)

Bronnen

Boedapest en Hongarije

Michelin Reisuitgaven

Fallon, S. / Hungary

Lonely Planet

Hongarije

Lannoo

Hoogendoorn, H. / Hongarije

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems