Steden HONGARIJE

HONGARIJE   

Planten

Vroeger was Hongarije een dicht bebost gebied met een gevarieerde vegetatie, met name in het Transdanubische middelgebergte en het Alpenvoorland. Het waren voornamelijk eikenbossen (zomereik, donseik en moseik), aangevuld met hopbeuken, pluimessen en haagbeuken. Het grootste bosgebied vormt het Bakony-woud, en ook de bergruggen Börzsöny, Bükk, en Mátra zijn met bossen bedekt. De gevarieerdheid van deze gebieden bestaat nog steeds, alleen het totaal aan bossen is in de loop der jaren gedaald naar 15% van de oppervlakte van het land. Met name de laagvlaktes zijn bijna volledig ontbost.
De zoutsteppen zijn de afgelopen twee eeuwen bijna volledig in cultuur gebracht (nog ca. 8% bossen) en dat heeft uiteraard grote invloed gehad op de vegetatie. Wat nog vrij veel voorkomt is strandmelde en nog wat andere halofytensoorten (plantensoorten die op sterk zouthoudende grond kunnen leven). Verder staan er her en der nog eiken en berken zijn er veel acacia’s geplant om de funeste verstuivingen tegen te gaan. Struikgewas bestaat uit witte abelen (populierensoort) en jeneverbessen en verder grassoorten als dravik (soort zwenkgras), duinriet en gewoon fakkelgras.

De nationale Bloem van Hongarije is de tulp. Het Alpenvoorland of Alpokalja is ook vooral begroeid met eikenbossen, sommige hellingen met naaldwouden, en verder witte beuken, olmen, esdoorns en populieren.
Het Transdanubisch heuvelland en het Mecsekgebergte hebben een gevarieerde, naar het mediterrane neigende flora. Deze hellingen zijn begroeid met de bekende donseiken, pluimessen, haagbeuken en moseiken, maar ook veldesdoorns, Hongaarse linden, rode beuken en aangeplante naaldwouden. In het natuurreservaat Zselic komen oerbossen voor van loofbomen en naaldbomen. In maart en april groeit hier al o.a. nieskruid en Hongaarse herfsttijloos. Daarna volgen nog aapjesorchis, Kaukasische zonnebloemen, pioenen en bedstro en in de zomer goudkervel en vingerhoedskruid.

Dieren

Ook voor de dierenwereld is er veel veranderd door de grote veranderingen in de laaggelegen gedeeltes van Hongarije. Alleen in de reservaten komen nog bijzondere inheemse soorten voor als het Hongaarse grijze rund, buffel, het Szalonta-varken, het Mangaliza-varken, herdershond en verschillende soorten bijzonder pluimvee. In het struikgewas leven kleine zoogdieren als vossen, otters, hamsters, wilde zwijnen en de bijzondere bisamratten. Oorspronkelijk uit Azië afkomstige dieren zijn de siezel, de blinde muis en de kleine trap.
Trekvogels komen nog veelvuldig voor, o.a. reigers, ibissen en trapganzen. Zoetwatervissen als karpers, voorns en baarzen hebben erg te lijden van overbevissing, vervuiling en overbevissing, maar de rivieren Tisza en Körös zitten nog redelijk vol. De visstand in het middelgebergte, het Balatonmeer en rivieren in het Alpenvoorland is wat meer op peil, met o.a. barbelen, karpers, snoekbaarzen, snoeken, meervallen en kopvoorns.
In de bossen van de Kis Alföld leven met name knaagdieren, reeën, damherten, fazanten en patrijzen.
Bijzondere diersoorten zijn een zeldzame, levendbarende hagedis in het Nyírség en de “blinde kreeft van Abaliget” in het Mecsekgebergte.
Het Kis Balaton (klein Balaton), ooit een deel van het grote Balatonmeer, is nu een afgesloten baai die grotendeels verzand is en in feite een met riet bedekt moeras is. Het is een beschermd broedterrein voor vele soorten trekvogels en inheemse soorten, o.a. zilverreigers, grauwe ganzen, buidelmezen, kokmeeuwen en futen.
Hongarije telt op dit moment vier grote nationale parken, (28 beschermde natuurgebieden en natuurreservaten en vele honderden regionale en plaatselijke beschermde natuurgebieden.

Hongarije kent een aantal bijzondere hondenrassen:

Erdelyi Kopo

De Erdelyi is een Hongaarse variant van de Centraal-Europese drijvende rassen. Het ras kent een hoogbenige en laagbenige variëteit, beiden uitermate eschikt voor de jacht. Het ras komt in Hongarije nog maar weinig voor, en buiten Hongarije helemaal niet.

Kuvasz
De Kuvasz is een zeer oud herdersras en waarschijnlijk ca. 800 jaar geleden vanuit Azië naar Midden-Europa gekomen. Hij werd vooral gebruikt voor het beschermen van kuddes tegen wilde dieren en stropers. Tegenwoordig is het vooral een waakhond.

Komondor

De Komondor komt al eeuwenlang in Hongarije voor en is ook afkomstig uit Azië. Dit tamelijk kleine ras wordt vooral als waakhond gebruikt.

Mudi

De Mudi is aan het eind van de negentiende eeuw spontaan ontstaan uit Hongaarse herdershonden. Hij wordt als jacht- en waakhond gebruikt.

Andere bijzondere rassen zijn de Puli, de Pumi en de draad- en kortharige Vizsla.

HONGARIJE LINKS

Advertenties
• Hongarije Vliegtickets WTC
• Hongarije
• Hongarije Kras Reizen
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Hongarije Hotels
• Autohuur Hongarije
• Transport Hongarije - TTS Quality Logistics B.V
• Vergelijk Vliegtickets vanaf Schiphol
• Autoverhuur Sunny Cars Hongarije
• Boedapest Vliegtickets Tix.nl
• Eliza was here
• Hongarije Campings

Nuttige links

Campersite Hongarije (N)
Dieren in Oost Europa (N)
Hongarije Middeneuropa (N)
Hongarije Reisfoto's
Hongarije Reisstart (N)
Hongarije Verzamelgids (N)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Hongarije (N)
Reizendoejezo – Hongarije (N)
Romans over Hongarije (N)
Startpagina Hongarije (N+E)
Vakantie Hongarije Jouwpagina (N+E)
Artikelen en Reisverhalen over HONGARIJE
  beeldhouwen in Hongarije  Wijnen uit Villány
  eerste avonturenpark van Hongari..  Advent en Kerst in Boedapest
  rondreis MH7  Hongaarse wijn palenka en folklo..
  Hongarije voor de echte fijnproe..  Wijnen uit Szekszàrd meer dan al..
  Pecs European Cultural Capital 2..

Bronnen

Boedapest en Hongarije
Michelin Reisuitgaven

Fallon, S. / Hungary
Lonely Planet

Hongarije
Lannoo

Hoogendoorn, H. / Hongarije
ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2018
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems