Landenweb.nl

Guatemala-Stad
 

Djoser Rondreizen Guatemala

To read about Guatemala City in English - click here

advertentie
Hotels Trivago Rondreizen Guatemala

Algemeen

Guatemala CityGuatemala CityFoto: Alphabet Citizen in het publieke domein

Guatemala-Stad (de volledige naam is La Nueva Guatemala de la Asunción) is de hoofdstad en grootste stad van de Republiek Guatemala. De officiële taal is Spaans. Naar schatting wonen vandaag de dag 1.105.100 inwoners in de stad, volgens de volkstelling van 2007 woonden er 3.700.000 inwoners in het grootstedelijk gebied van Guatemala. De stad is het economische, commerciële en culturele centrum en de regeringszetel van de Republiek. De stad is ook de belangrijkste toegangspoort tot het land.

Naast een grote verscheidenheid aan restaurants, hotels, winkels en een moderne transport systeem (Trans metro) heeft de stad een grote verscheidenheid aan, theaters, sportstadions en musea (waaronder enkele mooie collecties van Precolumbiaanse kunst) en biedt een steeds verder toenemend aantal culturele activiteiten.

advertentie
Vliegennaar.nl - Guatemala City Guatemala Hotels

Ligging

De coördinaten van Guatemala-Stad zijn: 10°36'48' Noorderbreedte en 90°32'7' Westerlengte.

Ligging Guatemala StadLigging Guatemala StadFoto: Rigostar CC 3.0 Unported no changes

Guatemala-Stad ligt in het zuidelijke, centrale deel van het land in een vallei met de naam Valle de la Ermita op een hoogte van 1.500 meter. Guatemala-Stad is de modernste stad in Midden-Amerika.

Guatemala-Stad is onderverdeeld in 22 zones, elk met eigen straten en lanen. Er zijn 25 zones, maar zones 20, 22 en 23 zijn nog in aanbouw. Het grootstedelijk gebied is onlangs zeer snel gegroeid en heeft de meeste van de omliggende gemeenten opgeslokt. Zone 1 is het historische centrum (Centro Histórico) en de kern van de stad met tal van belangrijke historische gebouwen.

advertentie
Djoser Rondreizen Guatemala Guatemala verre reizen van ANWB

Weer

Guatemala-Stad heeft een subtropisch hoogland klimaat als gevolg van haar locatie in de tropen op een hoogte van 1.500 meter en de matigende invloed van deze hoogte. Het weer in Guatemala-Stad is over het algemeen gematigd, het is bijna het hele jaar door lente. Het wordt zo nu en dan heet tijdens het droge seizoen, maar het wordt nooit zo heet als in andere aan de zee gelegen steden in de tropen.

Het regenseizoen loopt van mei tot oktober en het droge seizoen duurt van oktober tot mei. In Guatemala-Stad staat vaak veel wind, dat tempert de temperaturen. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 19° C tot 22° C overdag en 14° C in de nacht. De gemiddeld jaarlijkse hoogste temperatuur bedraagt 25,3° C en de gemiddelde jaarlijkse laagste temperatuur bedraagt 15,8° C. De jaarlijkse regenval bedraagt 2.078 mm. Het gemiddelde aantal regendagen is 138 en de zon schijnt gemiddeld 2174 uur per jaar.

Geschiedenis

Kaart Guatemala Stad uit 1821Kaart Guatemala Stad uit 1821Foto: Publiek domein

Guatemala-Stad werd opgericht in 1776, nadat een aardbeving de voormalige Spaanse hoofdstad van Midden-Amerika,"La Ciudad de Santiago de los Caballeros de Guatemala" (Antigua Guatemala) had verwoest. Het moderne Guatemala-Stad heeft de oude Maya stad Kaminaljuyu binnen haar grenzen. Kaminaljuyu werd opgericht tussen 1200 en 1000 voor Christus en de stad bleef gedurende 2000 jaar bewoond, totdat het werd verlaten in de late Klassieke Periode. Het is een van de meest opmerkelijke Amerikaanse archeologische sites. Het centrum van Kaminaljuyu ligt op korte afstand van het oudste deel van Guatemala-Stad. Aan het eind van de 20e eeuw groeide de stad rondom en over de ruïnes, voordat deze wettelijk beschermd werden. In de Spaans koloniale tijd was Guatemala-Stad een kleine stad. Het had een klooster genaamd El Carmen, opgericht in 1629.

Ondertekening van de verklaring van onafhankelijkheid in Guatemal CityOndertekening van de verklaring van onafhankelijkheid in Guatemal CityFoto: Publiek domein

Guatemala-Stad was de plaats waarnaar de Verklaring van Onafhankelijkheid van Centraal-Amerika vanuit Spanje werd overgebracht. Guatemala-Stad werd de hoofdstad van de Verenigde Provincies van Centraal-Amerika in 1821.

Guatemala-stad werd meerdere malen getroffen door zware aardbevingen, de ergste aardbevingen werden geregistreerd in 1917/1918 en in 1976. In september 2011 was er een aardbeving van geringere kracht in de buurt van de stad. Vier vulkanen zijn zichtbaar vanuit Guatemala-stad, twee van hen zijn actief. De dichtstbijzijnde en meest actieve is de Pacaya, die van tijd tot tijd aanzienlijke hoeveelheden as uitbraakt.

Bezienswaardigheden

Guatemala-stad trekt het hele jaar door tal van toeristen met zijn prachtige historische bezienswaardigheden en een actief cultureel leven. Er zijn veel interessante musea, de belangrijkste van het hele land, evenals tal van galeries met alle soorten van Guatemalteekse kunst: schilderen, graveren, beeldhouwen en fotografie. Theaters presenteren een breed cultureel programma, met speciale aandacht voor nationale toneelschrijvers.

Kunstnijverheidsmarjt Guatemala StadKunstnijverheidsmarkt Guatemala StadFoto: Hermann Luyken CC 3.0 Unported no changes made

Zone 1 is het oude historische centrum met monumentale gebouwen, zoals het nationale paleis, het presidentiële paleis en de kathedraal van de stad. Ook vindt je hier het grote plein en de Centrale Markt. De officiële gebouwen bevinden zich in zone 4, ten zuiden van Zone 1. Er zijn veel banken, het nationale theater en de VVV (INGUAT). Meer naar het zuiden bevinden zich Zone 10 en Zone 9, doormidden gedeeld door de Avenida La Reforma. In Zone 10 vind je het grootste deel van de chique hotels, restaurants, bars en winkels. Een klein deel van Zone 10 wordt Zona Viva (de levendige zone) genoemd vanwege het rijke nachtleven.

Catedral Metropolitana Guatemala StadCatedral Metropolitana Guatemala StadFoto: FDV CC 3.0 Unported no changes made

Oude kerken geven de hoofdstad een bijzonder historisch en architectonisch cachet. De bekendste kerken zijn: Cerrito del Carmen, Catedral Metropolitana, Calvario, Iglesia de Santo Domingo, Iglesia Yurrita en Iglesia de la Merced.

Archeologisch en Volkenkundig Museum Guatemala StadArcheologisch en Volkenkundig Museum Guatemala StadFoto: Arielaasturias CC 3.0 Unported no changes made

Het archeologisch en volkenkundig Museum is gevestigd in zone 13. Het is het meest gerenommeerde museum met kunst en artefacten van de Maya beschaving. Er is een goede tentoonstelling over Maya-technologie en kleding, terwijl je er ook indrukwekkende displays van jade, kostuums, maskers en inheemse textiel kunt bewonderen. Het museum is ook bekend vanwege gigantische stenen beelden afkomstig van de oude opgrvingen van Piedras Negras, Tikal en Uaxactun. Het beroemde Tikal masker is het topstuk van het museum.

Het Museum voor Moderne Kunst ligt op 7 Avenida in Zone 13. Het ligt direct tegenover het archeologisch en volkenkundig museum en de entree is geldig voor beide musea. Het woord 'modern' is nogal breed gedefinieerd. Het museum omvat kunst vanaf 1800, maar er zijn ook veel hedendaagse werken van goede kwaliteit. Het gaat om sculpturen en avant-garde schilderijen door nationale kunstenaars, waaronder Carlos Merida (1891-1984), Carlos Mauricio Valenti Perrillat (1888-1912) en Humberto Garavito (1897-1970).

Aurora Zoo bevindt zich in zone 13. Daar zie je lokale en exotische dieren in een passende omgeving. Er zijn verschillende secties, waaronder de tropen, de Afrikaanse Savanne en Azië en een kinderboerderij met enkele vriendelijke boerderijdieren. Populaire dieren zijn onder andere bruine beren, krokodillen, olifanten, giraffes, nijlpaarden, luipaarden, leeuwen, tijgers, waterbuffels en zebra's.

Nationaal Paleis Guatemala StadNationaal Paleis Guatemala StadFoto: Rob Mercatante CC 2.5 Generic no changes made

Het Palacio Nacional bevindt zich in zone 1. De beste manier om dit paleis te bezoeken is met een rondleiding. De rondleiding duurt ongeveer een half uur. Je ziet de binnenplaatsen en de officiële hallen, decoratieve kunstwerken en de bijzondere muurschilderingen.

De botanische tuin (Jardines Botánico) ligt in Zone 10 en is de bekendste botanische tuin in Midden-Amerika. Er is een grote variëteit aan inheemse en exotische plantensoorten. Het terrein maakt deel uit van de Universidad de San Carlos en je ziet hier meer dan 1400 soorten planten. Veel mensen combineren een bezoek aan de tuinen met het Museum voor natuurlijke geschiedenis, want dat is ook opgenomen in de prijs.

Tips

Heel bijzonder om mee te maken is het “verbranden van de duivel”. Elk jaar worden als een opmaat naar de kerst alle huizen schoongemaakt en op 7 december wordt het afval verzameld in de straten. Volgens de lokale tradities huist de duivel in hoeken van huizen, onder bedden en tussen het vuil. Vaak wordt een beeltenis van de duivel boven aan de stapels afval geplaatst, vervolgens worden de stapels in brand gestoken om voor duivel-vrije kerstdagen te zorgen. Marimba bands spelen bij het verbranden en er wordt zeker vuurwerk afgestoken. Dit wordt in het hele land gedaan maar de beste plaats om het mee te maken is in Guatemala-stad of in Antigua.

Guatemala-Stad LINKS

Advertenties
• Vliegennaar.nl - Guatemala City
• Guatemala verre reizen van ANWB
• Guatemala Hotels
• Djoser Rondreizen Guatemala
• Autoverhuur Sunny Cars Guatemala-Stad
• Rondreizen Guatemala
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over Guatemala-Stad bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems