Landenweb.nl

GOA
Samenleving

To read about GOA in English - click here

Je eigen Goa reis bij www.indiaonline.nl

Populaire bestemmingen INDIA

Goa

Samenleving

Staatsinrichting

In 1947 werd de Engelse kolonie India verdeeld in het hindoeïstische India en het islamitische Pakistan. In 1950 werd India officieel een republiek en werd meteen de grootste democratische parlementaire republiek ter wereld. In 1950 werd tevens een grondwet aangenomen die is gebaseerd op westerse democratische grondrechten. De president van India is tevens het staatshoofd, maar de echte macht ligt bij de regering en dan vooral bij de premier. De regering van India zetelt in de hoofdstad New Delhi.

De regering legt verantwoording af aan de Lokh Sabha, te vergelijken met de Nederlandse Tweede Kamer. De Lokh Sabha bestaat uit een voorzitter en 544 rechtstreeks gekozen leden. Er zijn 125 zetels gereserveerd voor kastelozen. Verkiezingen voor de Lokh Sabha worden in principe elke vijf jaar gehouden en iedereen ouder dan 18 jaar kan gaan stemmen. De 245 leden van de Rajyat Sabha, te vergelijken met de Nederlandse Eerste Kamer, worden gekozen door de deelparlementen en controleren de regering. In de Lokh Sabha in New Delhi zitten drie gekozen Goaanse vertegenwoordigers. Goa heeft verder één zetel in de Rajyat Sabha.

advertentie

Legislatve assemblee GoaFoto: Fredericknoronha CC 3.0 Unported no changes made

De federale republiek India bestaat uit zeven Union- Territories die vanuit New Delhi bestuurd worden en 25 deelstaten die elk een eigen regering en parlement hebben.

Goa is sinds 1987 een officiële deelstaat van India met aan het hoofd een gouverneur die door de regering in New Delhi benoemd wordt. De regering van Goa (premier en ministers) staan onder het gezag van de gouverneur. Politie, onderwijs, landbouw en industrie worden aangestuurd door de deelstaatregering van Goa. Het parlement van Goa, de Legislative Assembly, heeft 40 leden. Goa is verdeeld in twee grote districten: Noord-Goa met de hoofdstad Panaji als centrum en Zuid-Goa met Margo als centrum. Goa is verder onderverdeeld in elf subdistricten, taluka’s genaamd.

De 374 dorpen en steden worden bestuurd door 183 panchayats. Elke panchayat heeft een aantal zogenaamde “wards” die elk een lid van de panchayat kiezen. De leden van de panchayat kiezen een voorzitter/leider, de sarpanch.

Goa kent de volgende taluka’s (subdistricten) met hun hoofdsteden:

Voor de actuele politieke situatie van India zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Onderwijs

Goa was al een onderwijscentrum lang voordat de Portugezen arriveerden. Gedurende het Kadamba-rijk (rond 1000 na Chr.) was Goa een belangrijk Hindoe- religieus centrum met medische-, filosofische- en architectuurinstituten. Het onderwijssysteem varieerde van pathshalas, waar elementair onderwijs gegeven werd, tot agraharas, Hindi-universitair onderwijs. Margao had toen al een beroemde universiteit met een bibliotheek van meer dan 10.000 boeken. Na de komst van de Portugezen werd het onderwijs opgepakt door christelijke religieuze ordes zoals de jezuïeten.

advertentie

Saint Andrew's Church and School, Goa VelhaFoto: Inshaanshah62 CC 3.0 no changes made

De religieuze ordes waren ook belangrijk i.v.m. het ontwikkelen van nieuwe technieken en inzichten. Zo werd in de Rachol Seminarie de derde drukpers van het oosten gemaakt. Hier werd ook de eerste Konkani-grammatica gedrukt en de eerste bijbel in het Konkani vertaald. De priesters verzorgden ook het basisonderwijs en waren ook zeer actief in het muziekonderwijs. Door dit vroege gestructureerde onderwijsaanbod ontwikkelde zich een intellectuele elite in Goa die veel gerespecteerde medici, advocaten en journalisten heeft voortgebracht. Vandaag de dag ligt het onderwijsniveau in Goa gemiddeld hoger dan in de rest van India. Ca. 75% van de Goaanse bevolking heeft minimaal basisonderwijs gevolgd. Het gemiddelde voor geheel India ligt op ca. 52%. Van de Goaanse vrouwen heeft ca. 67% onderwijs gevolgd. Het gemiddelde voor geheel India ligt op 39%!

Het onderwijs is gebaseerd op het Engelse systeem. Van vijf tot en met vijftien jaar wordt er basisonderwijs gevolgd, afgesloten met een examen. Na deze basiseducatie kan men nog twee jaar specialiseren in kunst- commercieel-, vak- of natuurkunde- onderwijs. Onderwijs tot en met de 10e graad is gratis. De 11e en 12e graad zijn niet meer gratis. Na de 12e graad kan men nog driejarige cursussen volgen. Tot 1985 waren studenten verplicht om buiten Goa universitair onderwijs te volgen. In juni 1985 is de Goa University opgericht. Op dit moment studeren daar ca. 1600 studenten. In Bambolim is verder nog een medische en een tandheelkundige opleiding.

GOA LINKS

Advertenties
• Hotels Goa
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over GOA bij Bol.com

Nuttige links

Goa Vakantie Startpagina (N)
Startpagina Goa (N)

Bronnen

Olden, M. / Goa : Hampi, Bombay en Poona

Elmar

Thomas, B. / Goa

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems