Landenweb.nl

GOA
Godsdienst

To read about GOA in English - click here

Je eigen Goa reis bij www.indiaonline.nl

Populaire bestemmingen INDIA

Goa

Godsdienst

Er zijn drie duidelijke zichtbare groepen te onderscheiden. Ca. 65% van de Goaanse bevolking zijn hindoes, ca. 30% zijn katholieken, ca. 5% zijn moslims en minder dan 1% hebben een andere religie. De verdeling van de godsdiensten in geheel India ziet er heel anders uit: hindoes 80%, moslims 14%, christenen 2,4%, Sikhs 2%, Boeddhisten 0,7% en overige religies 0,9%.

advertentie

Sri Mangesh temple GoaFoto: Mangesh Nadkarni CC 3.0 Unported no channges made

Met name het katholicisme en het hindoeïsme zijn nauw verweven met elkaar. Zo stapten in de Portugese tijd Goaanse hindoes naar het christendom over voornamelijk vanwege economische redenen. Het kwam zelfs voor dat de helft van een familie in een hindoegebied ging wonen en de andere helft in christelijk Portugees gebied. Vandaar ook dat de verschillende religies in Goa in harmonie samenleven met elkaar. De bijbel werd in 1616 in het Konkani vertaald in de vorm van een volkssprookje zodat de dorpelingen het konden begrijpen.

Brahmaanse families die zich bekeerden tot het katholicisme mochten in hun kaste blijven en ook hun festivals en tradities behouden. Tot op de dag van vandaag behoedt deze unieke religieuze mix de bevolking voor godsdienstige twisten. Vele religieuze festivals worden dan ook samen gevierd. De grootste moslimgemeenschap woont in Ponda, waar ook de grootste moskee staat. De koe is voor de Hindoes in India een heilig dier dat vruchtbaarheid en voedsel belichaamt.

advertentie

GOA LINKS

Advertenties
• Hotels Goa
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over GOA bij Bol.com

Nuttige links

Goa Vakantie Startpagina (N)
Startpagina Goa (N)

Bronnen

Olden, M. / Goa : Hampi, Bombay en Poona

Elmar

Thomas, B. / Goa

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems