Populaire bestemmingen INDIA

GOA   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Goa’s milde temperaturen gecombineerd met de overvloedige regenval zorgen voor een rijke vegetatie.
De Western Ghats hebben de grootste diversiteit aan planten, en hier vinden we nog steeds echte stukken jungle. De begroeiing blijft hier altijd groen afgewisseld met suikerriet. Op de lagere hellingen van de Ghats vinden we laterite semievergreen dat overloopt in een savanne- achtige begroeiing.

Banyanboom Goa

Foto:Ankitsingh123 Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes Made

In de Midland regio is de bovenste grondlaag te dun en onvruchtbaar en daardoor vinden we hier meest gras en struikgewas. De kleine valleien tussen de heuvels zijn zeer vruchtbaar en hier wordt dan ook veel fruit en kruiden verbouwd. De heerlijk geurende Indiase laburnum en de bougainvillea komen algemeen voor. Zeer bijzonder is de banyanboom die met zijn luchtwortels een grote oppervlakte beslaat. Op de hellingen van de Western Ghats bevinden zich bamboebossen waarvan de stammen in de bouw gebruikt worden.

Reuzeeekhoorn Goa
Foto in het publieke domein

Grote zoogdieren als luipaarden, lippenberen en olifanten komen eigenlijk alleen nog maar in de nationale parken voor. Datzelfde geldt voor enkele soorten apen zoals de langoer en de bonnet-makaak. Verder vinden we in de nationale parken herten als het axishert of chital en de sambar, het grootste hert van India. De gaur, een rund, kan twee meter hoog en rond 1000 kg wegen.
Naast de veel voorkomende gewone eekhoorn leven in het Mollemreservaat reuzeneekhoorns die wel een meter lang (incl. staart) kunnen worden. Het enige vliegende zoogdier, de vliegende hond, komt vrij algemeen voor. In de dichte wouden van Molem en Canacona is de slanke lori wel eens te zien. De plompe lori is zeldzamer. Veel voorkomend zijn verder mangoesten, otters en civetkatten. Veel minder voorkomend zijn jakhalzen, gestreepte hyena’s en wilde honden. Dolfijnen worden regelmatig langs de kust gesignaleerd. Vervelende dieren voor de landbouw zijn het Indiase stekelvarken en het wilde zwijn. Vrij zeldzaam is de pangolin, een mierenetend gordeldier.

Russels's Adder Goa
Foto:Kailash kumbhkar Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

Goa is een waar slangenparadijs. Een gevaarlijke gast is de giftige Russell’s adder. Giftige soorten komen verder niet zoveel voor maar beroemd en berucht zijn natuurlijk wel de cobra’s waarvan de koningscobra de grootste en de gevaarlijkste is. Nog giftiger zijn de Indiase krait en de koraalslang. Bijzonder is de husada, een zeeslang die zeer giftig is maar zich nooit aan mensen vergrijpt. Andere niet giftige slangen zijn de blinde slang, de torava en de Indiase python die tot 4,5 meter lang kan worden, de Indiase wrattenslang, de Indiase rattenslang en de gouden boomslang.
Schorpioenen langs de stranden kunnen gemeen steken. De gekko daarentegen is een ongevaarlijke insecteneter. Vanwege hun vorm en kleur zijn de bidsprinkhaan en de wandelende tak nauwelijks waar te nemen. Op Chorao Island komt de slijkspringer voor die zowel door kieuwen als door longen kan ademen. Er leven nog twee soorten krokodillen in Goa. Bijna uitgestorven is de varaan. Zoetwaterschildpadden zijn in de hele staat te vinden en zeeschildpadden leggen hun eieren nog steeds op de stranden van Goa. Door het toenemende toerisme wordt de toekomst van deze dieren ernstig bedreigd.

FotoNeushoornvogel Goa

Foto:Sander van der Wel Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic no changes made

Vogelliefhebbers wanen zich in de zevende hemel in Goa door de zeer rijke vogelpopulatie. Er leven minsten 200 soorten op dit kleine stukje van het gigantisch grote India. Er leven verschillende soorten ijsvogels waarvan de witkeel-ijsvogel een van de mooiste is. Een andere mooie vogel is de purperkoet. Koereigers, rifreigers en zilverreigers komen veel voor. De grote Bengaalse gier is een aaseter. Van de vier soorten arenden is de witbuikzeearend de meest bijzondere. Andere roofvogels zijn buizerds, torenvalken, wouwen, kiekendieven en visarenden.
In de dorpen en steden tussen de huizen leven kraaien, mussen, zwaluwen en buulbuuls. Net buiten de bewoonde gebieden en op de open vlaktes leven o.a. bijeneters, drongo’s, piepers, kwikstaarten en hoppen. Verder nog loopvogels als pluvieren, waterhoentjes en meerkoeten. In de bossen leven de meeste vogels, al zijn ze vaak moeilijk te zien. Te horen zijn ze in ieder geval wel, zoals de spechten, baardvogels en de Indiase koel met zijn zeer doordringende geschreeuw. De vele fruitbomen in Goa zijn een waar luilekkerland voor duiven, grote groepen papegaaien, koekoeksklauwieren en myna’s. De meest bijzonder vogel die in Goa voorkomt is de groteske neushoornvogel. Altijd op zoek naar voedsel zijn de piepkleine snijdervogels, de vliegenvangers en tuinfluiters.
De grootste vlinder van India is ook te vinden in Goa evenals de grootste mot ter wereld, de atlasmot.

GOA LINKS

Advertenties
• Goa Vliegtickets.nl
• Hotels Goa
• Goa Vliegtickets WTC

Nuttige links

Goa Vakantie Startpagina (N)
Startpagina Goa (N)
Telefoongids India
Schrijf uw artikel over GOA

Bronnen

Olden, M. / Goa : Hampi, Bombay en Poona
Elmar

Thomas, B. / Goa
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems