Landenweb.nl

GOA
Bevolking

To read about GOA in English - click here

Je eigen Goa reis bij www.indiaonline.nl

Populaire bestemmingen INDIA

Goa

Bevolking

De hoofdstad Panaji (of Panjim) ligt aan de rivier de Mandovi en heeft ca. 90.000 inwoners. In Goa wonen meer dan 1,5 miljoen mensen. De gemiddelde bevolkingsdichtheid is ca. 400 inwoners per km2. De bevolking is zeer gemêleerd doordat gemengde huwelijken tussen christenen en Hindoes geen bijzonderheid waren en Goa al heel lang een internationale handelsplaats was. Bijzonder zijn de Sarasvati-brahmanen, leden van hoge subkaste, die in de 12e eeuw vanuit Noord-India naar Goa verhuisden. Ze kregen al snel het geldverkeer in handen en vormen nog steeds de handelselite van Goa.

India is onder andere bekend vanwege zijn omstreden kastenstelsel. Het kastenstelsel bepaalt dat een mens bij zijn geboorte lid is van een bepaalde kaste (jati=geboorte) en gedurende zijn leven niet van kaste kan veranderen. Hij kan alleen in een hogere kaste komen door goede daden te verrichten. In een volgend leven wordt hij daarvoor beloond doordat hij in een hogere kaste geboren wordt. De volgende kasten zijn, in volgorde van belangrijkheid, te onderscheiden:

advertentie

Goa VissersFoto: Alexey Komarov CC 4.0 International no changes made

Door huwelijken tussen kasten zijn er vele duizenden tussenkasten ontstaan. Een aparte groep vormen de kastelozen of paria’s die zichzelf dalits noemen. Sinds 1950 is iedereen wettelijk gelijk en is er veel ten goede veranderd. Er zijn speciale scholingsprogramma’s opgesteld en gereserveerde plaatsen op universiteiten. Er is ook een landelijke politieke partij voor de kastelozen, maar vooral op het platteland in de kleine dorpjes hebben de dalits het nog steeds zeer moeilijk.

Net zoals in geheel India is het bevolkingsaantal de laatste 40 jaren in Goa explosief gestegen. Zo had Goa in 1961 590.000 inwoners terwijl er nu meer dan 1,5 miljoen wonen. Het inwoneraantal is echter aan grote schommelingen onderhevig. Zo komen er elk jaar veel Indiërs uit vooral de nabijgelegen deelstaten Karanataka, Kerala en zelfs Rajasthan. Sommigen zijn op zoek naar vast werk, anderen profiteren van het toeristenseizoen. Rijke mensen uit de rest van India kopen in Goa hun tweede huis. Verder wordt Goa tweederde deel van het jaar overspoeld door toeristen en zal het niet meer zolang duren voordat het aantal toeristen dat Goa bezoekt groter zal zijn dan het aantal inwoners van Goa. Ca. 65% van de Goaanse bevolking zijn Hindoes, ca. 30% zijn christenen, ca. 5% zijn moslims en minder dan 1% hebben een andere religie. De gemiddelde levensverwachting ligt iets hoger dan die van geheel India, die 66,8 jaar bedraagt. (2017)

advertentie

GOA LINKS

Advertenties
• Hotels Goa
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over GOA bij Bol.com

Nuttige links

Goa Vakantie Startpagina (N)
Startpagina Goa (N)

Bronnen

Olden, M. / Goa : Hampi, Bombay en Poona

Elmar

Thomas, B. / Goa

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems