Steden FAEROER

FAEROER   

Staatsinrichting

Hoewel de Denen de Faeröer net zo Deens vinden als Kopenhagen, vinden de Faeröerders zelf dat ze een onafhankelijk land zijn onder de bescherming van Denemarken. De waarheid ligt in het midden, de Faeröer bevinden zich in een soort spagaat tussen Deense overheersing en onafhankelijkheid. Hoewel ze het meeste geld krijgen van de regering in Denemarken, worden sommige zaken uit eigen zak (via belastingen) betaald. De Faeröer hebben een eigen vlag, postzegels, en een nationaal voetbalelftal, maar de defensie en buitenlandse zaken worden geregeld door Denemarken. De Faeröers betalen geen belasting aan Denemarken en weigeren deel te nemen aan de Europese Unie. Tot 1948 waren de Faeröer een soort provincie van Denemarken, net als Groenland. Tijdens een referendum in 1946 stemden de eilanden voor onafhankelijk zelfbestuur binnen het koninkrijk Denemarken. Het zelfbestuur of "Landsstýri" wordt voorgezeten door een "Løgmaður" met drie tot zes ondergeschikten en een bureaucratische warboel aan commissies, besturen en raden. De Deense belangen worden in de gaten gehouden door een zogenaamde "rigsombudsmand". De Faeröer worden door twee afgevaardigden in het Deense parlement (Folketing) vertegenwoordigd. De wetgevende werkzaamheden worden verricht door een 32 leden tellend parlement, het "Løgting". Verkiezingen voor het Løgting vinden elke vier jaar plaats. Staatshoofd is koningin Margrethe II van Denemarken.

Onderwijs en gezondheidszorg

In het schooljaar 1994/1995 waren er bijna 5000 basisschool leerlingen en iets meer dan 3000 leerlingen op het voortgezet onderwijs. Deze kinderen werden onderwezen door ca. 550 leerkrachten.

In 1994 waren er 90 dokters, 38 tandartsen, 10 apothekers, 17 verloskundigen en 35 verpleegkundigen. Er waren toen drie ziekenhuizen met 297 bedden


FAEROER LINKS

Advertenties
• Europa WTC
• Cruises Faeröer
• Faeröer Hotels
• Eliza was here

Nuttige links

Faeroer Reisbijbel (N)
Faeroer Startnederland (N+E)
Reisinformatie Faeröer Eilanden (N)
Telefoongids Faeroer
Willgoto Faeroer (N)
Schrijf uw artikel over FAEROER

Bronnen

Cornwallis, G. / Iceland, Greenland & the Faroe Islands
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2018
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems