Steden FAEROER

FAEROER   

Basisgegevens
   Officiële landstaalFaeröers, Deens
   HoofdstadTórshavn
   Oppervlakte1.399 km²
   Inwoners49.692 (mei 2019)
   MunteenheidFaeröerse kroon (FOK)
   Tijdsverschil+1
   Web | Code | Tel..fo | FO | +298

Algemeen

De Faeröer of Färöer (Faeröes: Föroyar; Deens: Færøerne, = letterlijk: schapeneilanden; Engels: Faroe Islands), is een tot Denemarken behorende eilandengroep in de Atlantische Oceaan. De Faeröer liggen ca. 300 km ten noorden van Schotland en ca. 450 km ten zuidoosten van IJsland en bestaan uit 21 eilanden met een totale oppervlakte van 1399 km2.

Faeroer Satellietfoto Photo:Redgegraphics Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

De hoofdstad is Tórshavn (Deens: Thorshavn), op het eiland Streymoy. De grootste eilanden zijn Streymoy (Deens: Strømø, 392 km2), Eysturoy (Østerø; 286 km2), Vágar (Vågø; 188 km2), Suðuroy (Syderø; 167 km2) en Sandoy (Sandø; 125 km2). De eilanden kunnen grofweg verdeeld worden in vier geografische gebieden. In het midden van de eilandengroep liggen Streymoy en Eysturoy, de twee dichtst bevolkte eilanden. Ten westen van Streymoy liggen Vágar en het schitterende Mykines, het meest westelijk gelegen eiland bekend om zijn gevarieerde vogelpopulatie.

Ten noordoosten van Eysturoy liggen de ruige eilanden Kalsoy, Kunoy, Borðoy, Viðoy, Svínoy en Fugloy. Op Borðoy ligt de tweede stad van de Faeröer, Klaksvík. De zuidelijke groep eilanden bestaat uit Suðuroy, Sandoy, Skúvoy, Stóra, Dímun en Lítla Dímun. Lítla Dímun is het enige onbewoonde eiland van de Faeröer. Gedurende de ijstijd waren de Faeröer bedekt met ijs. Tegen het einde van de ijstijd, nadat het ijs begon te smelten, ontstonden de keteldalen, zeeëngtes en fjorden, die het landschap zo karakteristiek maken.

De noord- en westkust wordt gekarakteriseerd door steile kliffen tot 750 meter hoogte bij Enniberg op het eiland Viðoy. De oost- en zuidkust hebben een wat meer glooiend landschap. Het hoogste punt van de Faeröer is de Slættaratindur met 882 meter. De bodem bestaat uit basalt en tuflagen en heeft door het sterke afschuren van de bodem door o.a. verwering, ijs en wind een zeer wisselend reliëf (tot 862 m hoog) gekregen. De eilanden zijn hier en daar slechts door nauwe zeestraten gescheiden en staan onder invloed van een sterke getijdenwerking. Er is zeer weinig bos, voor een deel te wijten aan de eeuwenoude schapenteelt.

Dorpje Funningur aan de voet van de Slættaretindur (links) en de Gráfeli (rechts), FaeroerPhoto:Mulder1982 in het publieke domein

FAEROER LINKS

Advertenties
• Fearoer Vliegtickets.nl
• Faeröer Hotels
• Traderracker plaats advertenties en verdien geld
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals

Nuttige links

Faeroer Startnederland (N+E)
Reisinformatie Faeröer Eilanden (N)
Telefoongids Faeroer
Willgoto Faeroer (N)
Schrijf uw artikel over FAEROER

Bronnen

Cornwallis, G. / Iceland, Greenland & the Faroe Islands
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt januari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems