Tórshavn
Torshavn Hotels |
To read about Tórshavn in English - click here
advertentie | |
ANWB vakantie IJsland en Faeroer Eilanden | Torshavn Hotels |
Algemeen
Tórshavn is de idyllische hoofdstad van de Deense Faeröer eilanden. Tórshavn betekent de haven van Thor, de god van de donder en de bliksem uit de Noordse mythologie. Op het stadswapen van de stad neemt de hamer van Thor een aanzienlijke positie in. Er wonen zo’n 19.282 mensen in de stad. Dat lijkt weinig, maar als je erbij bedenkt dat er in het totaal 48.856 inwoners op de eilandengroep wonen, is het in verhouding best veel.
TórshavnFoto:Stig Nygaard CC 2.0 Generic no changes made
advertentie |
Hotels Trivago |
Ligging
Tórshavn ligt aan de oostkust van het eiland Streymoy. Dit is het grootste eiland van de eilandengroep Faeröer. In het noordwesten van de stad ligt de 347 meter hoge berg Húsareyn en in het zuidwesten ligt de Kirkjubøreyn berg van 350 meter hoog. Tórshavn heeft een oppervlakte van 185 km².
Weer
Het weer in Tórshavn laat zich het best omschrijven als een gematigd zeeklimaat, dat komt natuurlijk door de nabijheid van de Golfstroom. De zomers zijn er koel en de winters redelijk mild met temperaturen die nauwelijks onder het vriespunt komen. In de zomer liggen de temperaturen tussen de 7°C en de 14°C. Het weer kan erg guur zijn in Tórshavn, want het stormt er geregeld en de zon laat zich weinig zien.
Geschiedenis
Rond het jaar 850 vestigden de Vikingen zich in het gebied rondom Tórshavn. Zij doopten de stad meteen tot hoofdstad van het gebied en dat is het tot op de dag van vandaag nog steeds. De Vikingentijd eindigde in 1035. In 1271 werd het koninklijke handelsmonopolie opgericht in Tórshavn door de Noorse Kroon. Al in de 12e eeuw was er handel tussen de Faeröer eilanden en Noorwegen. Later, toen Noorwegen onder Denemarken viel, werd er handel gedreven met Denemarken.
Volgens de geschiedenisboeken kreeg Tórshavn pas na de protestantse reformatie in 1539 echt een bebouwde kom. Uit de behoefte om de stad en haar handel te beschermen tegen aanvallen van piraten werd er in 1580 een klein fort gebouwd door de Faeröerse zeeheld Magnus Heinason aan de noordkant van de haven. Hierop volgde de bouw van meer kleine forten op Tinganes, het schiereiland van Tórshavn. In 1584 had Tórshavn slechts 101 inwoners. De bevolking bestond uit drie lagen. De eerste laag waren boerenfamilies en bedienden, de tweede bestond uit handelaren en ambtenaren en het landloze proletariaat dat naar de hoofdstad trok op zoek naar werk vormde de derde laag.
Fort van TórshavnFoto: David Stanley CC 2.0 Generic no changes made
In 1655 deed de Deense Koning Frederik III Faeröer over aan zijn favoriete staatsman Kristoffer Gabel. Dit was het startschot voor een zwarte periode uit de geschiedenis van de eilandengroep. Gabel onderdrukte de inwoners van de stad op verschillende manieren. Hij had een handelsmonopolie en hij bepaalde de prijzen voor alle goederen die aankwamen in de haven. Zo bleven geïmporteerde goederen voor de normale burgers duur en gelimiteerd. Er was dus veel onvrede onder de bevolking. In 1673 was er een grote brand in Tinganes die werd veroorzaakt door een ontploffing in een opslagplaats voor buskruit.
In 1709 werd het handelsmonopolie een koninklijk monopolie en dat betekende een verbetering van de omstandigheden voor de inwoners van Tórshavn. Drie keer per jaar werden er goederen vanuit Kopenhagen naar Tórshavn gebracht. Het ging beter met de stad totdat er een pokkenplaag uitbrak in 1709. Van de in totaal 300 inwoners vonden er 250 de dood.
Torshavn rond 1839Foto: Publiek domein
Toch bloeide Tórshavn na de plaag onder leiding van Niels Ryberg weer snel op. Dankzij het Frans-Engelse conflict was er smokkel mogelijk tussen Tórshavn en Engeland. Ryberg was de eerste die begon met de handel in vis; hij experimenteerde met gezouten haring en kabeljauw. Tórshavn werd een waar handelscentrum. In eerste instantie was de hoofdstad de enige plek waar handel gedreven mocht worden, maar in 1856 werd handel op alle Faeröer eilanden toegestaan.
Aan het begin van de 20e eeuw werd de positie van Tórshavn steeds aanzienlijker en groeide de stad uit tot administratief, economisch en cultureel centrum van de eilandengroep. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Faeröer bezet door het Verenigd Koninkrijk.
Bezienswaardigheden
De kathedraal van Tórshavn is de op één na oudste kerk van de eilandengroep. De kerk ligt in het oude centrum van de stad in het noorden van Tinganes. Het is een Lutherse kathedraal die sinds 1990 de zetel vormt van de bisschop van Faeröer. De geschiedenis van de kerk gaat ver terug in de tijd, In eerste instantie was er tijdens de middeleeuwen sprake van een gebedshuis op de plaats waar de kerk nu te vinden is. In 1609 werd er een echte kerk gebouwd op de plek in opdracht van Koning Christian IV. In 1788 werd de kerk herbouwd en in 1865 kreeg de kathedraal opnieuw een geheel nieuw uiterlijk. De huidige kerk is een waar stenen meesterwerk.
Kathedraal TórshavnFoto: Henrik Dvergsdal CC 3.0 Unported no changes made
Het Skansin Fort ligt op een heuvel naast de haven van Tórshavn. Het werd gebouwd in 1580 om de stad tegen piraten te beschermen. In 1780 werd het fort uitgebreid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het fort dienst als militaire basis voor de Engelsen. Er zijn verschillende kanonnen te zien zowel uit de periode van de Britse bezetting als uit de Deense tijd. Het fort biedt een sprookjesachtige aanblik op de haven, het omringende landschap en het eiland Nolsoy.
Het lokale Historische Museum exposeert archeologische en religieuze voorwerpen, modellen van oude schepen, landbouwwerktuigen en huishoudelijke artikelen, er is ook aandacht voor de Vikingtijd. Er is in Tórshavn een openlucht museum, dat is een kleine boerderij, waar een beeld wordt geschetst van het dagelijks leven in de 13e en de 14e eeuw.
Tips
Het Natuurhistorisch Museum is met een prachtige botanische tuin met meer dan 150 Faeröerse plantensoorten het bezoeken waard.
Tórshavn LINKS
Advertenties
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie IJsland en Faeroer Eilanden
• Torshavn Hotels
Nuttige links
laatst bijgewerkt november 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems