Steden DENEMARKEN

Kopenhagen   
To read about Copenhagen in English - click here

Stedentrip Kopenhagen

Kopenhagen vormt al meer dan 400 jaar de hoofdstad van het Scandinavische Denemarken. Vandaag de dag is de stad nog steeds het economische en culturele middelpunt van het land. De Deense stad staat vooral bekend om haar vrolijk gekleurde, houten huisjes en de kanalen die door de stad lopen. De meeste bebouwing is laag, er steken alleen een paar kerktorens boven de stad uit. Kopenhagen ligt aan zee en kent een lange kustlijn. Dit maakt de stad nog eens extra aantrekkelijk. Daarnaast beschikt de stad over het grootste vliegveld van heel Scandinavië; Copenhagen Airport.

Nyhavn Kopenhagen Foto:Stern Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Ligging Kopenhagen

Kopenhagen is gelegen op het Deense eiland Amager aan de Sont zeestraat. De stad ligt aan de oostkust van het eiland Seeland. Kopenhagen is sinds 2000 via de Sontbrug, van bijna 8 kilometer lang, verbonden met de Zweedse stad Malmö. De stad heeft een oppervlakte van 88 vierkante kilometer en rond de 520.000 inwoners.

Weer Kopenhagen

Kopenhagen is omgeven door zee en het zal dan ook niemand verbazen dat er sprake is van een koel zeeklimaat. Dit resulteert in fris weer in Kopenhagen met het hele jaar door neerslag. In de zomermaanden juli en augustus kan het kwik toch wel oplopen tot boven de 20°C. Hieronder vind je de gemiddelde temperaturen in Kopenhagen per maand.

 • Weer Kopenhagen januari: -1°C
 • Weer Kopenhagen februari: 0,5°C
 • Weer Kopenhagen maart: 2,5°C
 • Weer Kopenhagen april: 6,5°C
 • Weer Kopenhagen mei: 11,5°C
 • Weer Kopenhagen juni: 15,5°C
 • Weer Kopenhagen juli: 17,5°C
 • Weer Kopenhagen augustus: 17°C
 • Weer Kopenhagen september: 13,5°C
 • Weer Kopenhagen oktober: 10°C
 • Weer Kopenhagen november: 5,5°C
 • Weer Kopenhagen december: 2°C

Geschiedenis Kopenhagen

Kopenhagen rond 1500 Foto:Publiek Domein

Kopenhagen werd gesticht tussen 1160 en 1167 door de bisschop Absalon. De naam Kopenhagen komt van het Deense woord ‘Købmandshavn’ dat koopmanshaven betekent. De Deense stad heeft deze benaming gekregen, omdat Kopenhagen toen het gesticht werd in de middeleeuwen een handelsfunctie had vanwege de ligging aan de haven. De haven heeft tegenwoordig geen primair handelsdoel meer, maar wordt vooral gebruikt voor recreatie. Het is zelfs uitgegroeid tot de populairste cruisebestemming ter wereld.

De verfraaiing van Kopenhagen begon pas in de vroege 17e eeuw onder de Deense koning Christian IV. Hij was een grote fan van de Europese Renaissance en ondernam een gigantisch bouwproject om de stad te transformeren tot één van Europa's toonaangevende hoofdsteden.

Kopenhagen Oude Beurs Foto:Mahlum in het publieke domein

De bouw omvatte twee gloednieuwe kastelen en tal van grootse gebouwen die vandaag de dag nog steeds bestaan, zoals Europa's vroegste beurs, de Borsen. In de 18e eeuw kreeg Kopenhagen ook te maken met tegenspoed, er was een grote uitbraak van de builenpest en een aantal grote branden.

In het begin van de 19e eeuw leed Kopenhagen onder Britse aanvallen onder leiding van admiraal Nelson. Tijdens de tweede slag om Kopenhagen vuurde Britse troepen fosforbommen af op het stadscentrum en doodden op deze manier duizenden inwoners. Historici beschouwen dit vaak als het eerste geval van terrorisme in Europa.

In de late 19e en in het begin van de 20e eeuw breidde de stad uit en steeg het inwonertal sterk. Kopenhagen kwam ongeschonden uit de Duitse bezetting tijdens de tweede wereldoorlog. Vandaag de dag is Kopenhagen een van 's werelds meest vooruitstrevende en open steden.

Kopenhagen bezienswaardigheden

De bekendste inwoner van Kopenhagen was Hans Christian Andersen (1805-1875) die tijdens zijn leven vele sprookjes schreef zoals ‘Het meisje met de zwavelstokjes’ en ‘De kleine zeemeermin’. Naast sprookjes schreef hij ook romans en drama’s. Aan de haven is een bronzen beeldje van een zeemeermin te vinden als gedenkteken aan de schrijver. Het is een klein, mooi afgewerkt beeldje gelegen op een gladde steen in de haven.

Kopenhagen Kleine ZeemeerminFoto:Jose Antonio Creative Commons Attribuzione 4.0 no changes made

Kopenhagen kent veel prachtige monumentale panden, waarvan je er tenminste één moet bezoeken tijdens een vakantie of stedentrip Kopenhagen. Ga bijvoorbeeld naar de eeuwenoude zeeforten Flakfortet, Middelgrundsfortet en Trekroner. Veel van de historische gebouwen in Kopenhagen zijn de afgelopen jaren met de grootste zorg gerestaureerd.

Nationaal Museum Kopenhagen Foto:Jinny in het publieke domein

Het Nationaal Museum Kopenhagen is een van Europa's oudste musea en is meer dan 200 jaar oud. Hier kun je themagebieden ontdekken, zoals Prehistorisch Denemarken, de Middeleeuwen en ook de beroemde Vikingtijd. In de omgeving is het stadsmuseum van Kopenhagens ook van belang en je ziet hier alles wat je zou willen weten over de geschiedenis van de stad.

Amalienborg Kopenhagen Foto:Paracel63 Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported no changes

Paleis Amalienborg is ook een belangrijke bezienswaardigheid in Kopenhagen. Dit kasteel is het winterverblijf van de Deense kroonprins en zijn vrouw. Het complex stamt uit het midden van de 18e eeuw en bestaat uit vier afzonderlijke paleizen (Brockdorfske, Levetzaus, Moltkes and Schackske) die rond een plein liggen.

Tips Kopenhagen

Tivoli Kopenhagen Foto:Malte Hübner in het publiek domein

Een leuk dagje uit in Kopenhagen is een uitstapje naar het Tivoli attractiepark. Dit park is wereldberoemd, omdat het al bestaat sinds 1843. Het pretpark ligt middenin Kopenhagen bij het Rádhuspladsen. Er is een houten achtbaan te vinden uit 1914 die nog steeds dienstdoet. Ieder jaar trekt het park weer miljoenen toeristen die vooral ’s avonds genieten van de fenomenale verlichting in het park.

Kopenhagen ontdek je pas echt als je met een bootje door de kanalen van het oude centrum vaart. De bootjes vertrekken vanuit Nyhavn. Deze gezellige haven is ook leuk om te bezoeken. Je vindt er veel gezellige terrassen en gekleurde huisjes.

Als je een dagje wilt winkelen dan moet je in Strøget zijn. Dit is het langste voetgangersgebied ter wereld. Je zult er dure merken zoals Chanel en Prada vinden, maar ook goedkopere ketens zoals de H&M. Straatartiesten vertonen hier hun kunsten tussen het winkelende publiek. Veelzijdigheid is dus zeker van toepassing op Kopenhagen.


Schrijf uw artikel over Kopenhagen

To read about Copenhagen in English - click here

Kopenhagen LINKS

Advertenties
• Vliegtickets naar Kopenhagen
• Stedentrip Kopenhagen Tui Reizen
• Met de trein naar Kopenhagen
• Kopenhagen Vliegtickets Tix.nl
• Hotels Kopenhagen
• Autoverhuur Sunny Cars Kopenhagen
• Fietsen in Kopenhagen met Baja Bikes


Nuttige links
Kopenhagen Cityspotters (N)
Kopenhagen Jouwpagina (N+E)
Kopenhagen Reisstart (N)

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems