Landenweb.nl

DUBAI
Geschiedenis

To read about DUBAI in English - click here

Dubai verre reizen van ANWB

Geschiedenis

In de 19e eeuw wist het Verenigd Koninkrijk geleidelijk zijn invloed in de regio uit te breiden door middel van een serie van vredes- en protectoraatsverdragen met de individuele emiraten. Deze zogenaamde"Trucial States" gingen in 1971 op in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en vormen sindsdien een federale staat, samengesteld uit de emiraten Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Umm-al-Quwain, Ajman, Fujairah en, sinds 1972, ook Ras-al-Khaimah. De cultureel aanverwante staten Bahrein en Qatar waren uitgenodigd waren uitgenodigd deel uit te maken van de VAE maar kozen uiteindelijk voor zelfstandigheid. Sinds hun oprichting hebben de VAE een spectaculaire economische ontwikkeling doorgemaakt, dankzij de zeer omvangrijke olie- en gasvoorraden met name in Abu Dhabi. Abu Dhabi is als gevolg van zijn energierijkdom het meest welvarende en invloedrijke emiraat in de VAE. Abu Dhabi draagt 62% bij van het BNP van de VAE terwijl de bijdrage van Dubai 26% is.

Het presidentschap en het premierschap van de VAE zijn toegewezen aan respectievelijk de Al Nahyan-stam van Abu Dhabi en de Al Maktoum-stam van Dubai. De Hoge Raad, die bestaat uit de leiders van de zeven emiraten en gekozen vertegenwoordigers van de Raad van Ministers, en in totaal veertig leden heeft, heeft de taak de voorgestelde wetten bekijken. Er is een federaal rechtsstelsel, waartoe alle emiraten zijn toegetreden behalve Dubai en Ras al-Khaimah. Sheikh Zayed bin Sultan Al Nayhan was de president van de unie vanaf de oprichting tot zijn dood op 2 november 2004. Het Federaal Hooggerechtshof verkoos de volgende dag zijn zoon, Khalifa bin Zayed Al Nayhan, tot president.

Op 16 december 2006 worden de eerste verkiezingen ooit gehouden, een klein aantal uitgezochte kiezers mogen de helft van de vertegenwoordigers kiezen van de Federale Nationale Raad, een adviesorgaan. In september 2007 worden Dubai en Qatar de grootste aandeelhouders van de London Stock Exchange. In januari 2008 sluiten Frankrijk en de Verenigde Arabische Emiraten een overeenkomst waar door Frankrijk een permanente militaire basis krijgt. In maart 2009 overlijdt Sulim Yamadayev, een rivaal van president Ramzan Kadyrov, na een moordaanslag. De Burj Khalifa wordt geopend in januari 2010 en is op dat moment het grootste gebouw ter wereld. In mei 2011 nemen de Verenigde Arabische Emiraten deel aan een internationale interventiemacht in Libiƫ. In juli 2013 worden Islamitische extremisten veroordeeld tot celstraffen omdat ze verdacht worden van een samenzwering tegen de regering. In januari 2014 wordt Sheikh Kalifa geopereerd na een beroerte.

Zie ook de geschiedenis van de Verenigde Arabische Emiraten

advertentie

DUBAI LINKS

Advertenties
• Dubai Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Naar Dubai met Sunweb
• Autoverhuur Sunny Cars Dubai
• Djoser Rondreis Dubai
• Dubai verre reizen van ANWB
• Dubai hotels
• Boeken, ook tweedehands, over DUBAI bij Bol.com

Nuttige links

Dubai Reisverslag (N)
Reizendoejezo - Dubai (N)
Vakantie Dubai Jouwpagina (N+E)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

www.landenweb.nl/verenigde-arabische-emiraten

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems