Steden CURACAO

CURACAO   
To read about CURACAO in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Planten

Cactussen CuracaoFoto:Charles Hoffman Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic no changes made

In het droge klimaat van Curaçao komen ongeveer 500 soorten planten en bomen voor. Vergeleken met het Zuid-Amerikaanse vasteland is dat niet veel. Bomen komen bijna niet voor, cactussen daarentegen heel veel, en grote gebieden zijn nauwelijks begroeid. Door de grondwaterwinning zijn grote gebieden verdord en verzilt. Een voorbeeld hiervan is de hele kuststrook in het noorden. De meeste vegetatie vindt men op die plaatsen waar het watervasthoudende kalksteen bedekt is met een laagje basaltstof dat rijk aan mineralen is. Aan de oevers van de baaien komen verschillende soorten mangroves voor. Deze bomen staan met hun wortels in het water en "ademen" door luchtwortels die van de takken naar beneden hangen. De bekendste boom van de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) is de divi-divi of waaiboom. Kenmerkend voor Curaçao zijn de cactussen die soms hele wouden vormen. Ook palmbomen komen op Curaçao voor maar zijn vermoedelijk door de Spanjaarden geïmporteerd en vooral bij de hotels en stranden te zien.

Dieren

Groene leguaan Curacao

Met de dierenwereld is het wat beter gesteld, maar ook hier is het vergeleken met bijvoorbeeld Venezuela maar behelpen. Uniek voor Curaçao is het Curaçaose hertje ofwel witstaarthert, dat alleen aan de westkust van het eiland voorkomt. De lokale bevolking noemt het dier "bina". Sinds 1931 zijn ze wettelijk beschermd en het huidige aantal wordt op 400 geschat.
Op Curaçao komen verder zo'n zestien soorten hagedissen (o.a. zweepstaarthagedissen). Ook leguanen (yuana) komen veel voor. Geiten komen in groten getale voor en in mindere mate ezels. De geiten lopen veelal los rond en berokkenen grote schade aan de plantenwereld op Curaçao. De meeste vogels die op Curaçao voorkomen overwinteren alleen maar, of zijn op doortocht naar een broedplaats.

GeelbortstroepiaalFoto:Bjørn Christian Tørrissen Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes

Prachtige vogels zijn de West-Indische parkieten (de gele prikichi is uniek voor Curaçao), rode en groene kolibries en het feloranje suikerdiefje. Ook de Caribische flamingo komt af en toe langs, vooral in het broedseizoen op zoek naar voedsel. De broedplaats van deze vogel is op Bonaire. Het Christoffelpark is een waar paradijs voor vogelspotters. De nationale geelborsttroepiaal komt hier veel voor.
In de zee rondom Curaçao komen prachtige koraalriffen voor (koraal bestaat uit levende organismen) en het aantal vissoorten is zeer gevarieerd. Enkele bijzondere vissen zijn de barracuda, een snoeksoort die een lengte van twee meter kan bereiken, en de murene, een aalsoort die ook twee meter lang kan worden. Ook haaien komen vrij veel voor. Het water is echter zo voedselrijk dat ze geen gevaar voor de mens opleveren.

To read about CURACAO in English - click here

CURACAO LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• KRAS Curacao aanbiedingen
• D-Reizen Curacao
• Curacao Midden Amerika
• Curacao Vliegtickets.nl
• Curacao Tui Reizen
• Vakantie Curacao
• Curacao Vliegvakanties WTC
• Rondreis Curacao
• Curacao Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Curacao
• Rondreis Suriname en Curacao
• Curacao Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Curacao Reisfoto's
Curacao Reisstart (N+E)
Reisinformatie Curacao (N)
Telefoongids Nederlandse Antillen
Artikelen en Reisverhalen over CURACAO
  2 maanden op Curacao  Leuke activiteiten om te doen op..

Bronnen

Bakker, J. / Nederlandse Antillen en Aruba
Koninklijk Instituut voor de Tropen

Encarta Encyclopedie

Erven Dorens, P. van / Curaçao
Bos & Co

Helm, R. van der / De Curaçao reisgids
Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems