Landenweb.nl

Willemstad
 

Vliegen naar Curacao – Vliegennaar.nl

To read about Willemstad in English - click here

advertentie
Vluchten naar Willemstad Curacao Hotels Trivago

Algemeen

Willemstad is de hoofdstad en tevens de grootste en belangrijkste stad van het ABC-eiland Curacao. Hoewel Willemstad redelijk groot en druk is, hangt er een zeer relaxte, ongedwongen sfeer die illustratief is voor het eiland en haar bevolking. In feite heb je naast die sfeer niet veel meer nodig om een heerlijke vakantie te beleven in de Cariben. Tijdens je vakantie in Willemstad kun je genieten van prachtige stranden, een historische binnenstad en vele moderne en authentieke uitgaansgelegenheden

advertentie
Hotels Willemstad Rondreis Suriname en Curacao

Ligging

Willemstad HavenWillemstad HavenFoto: Mtmelendez uit en.wikipedia.org CC3.0 Unported no changes made

Willemstad ligt aan de zuidoostkant van het eiland, maar wel aan de westkust. Vanuit Willemstad kun je vrij eenvoudig per auto of openbaar vervoer de rest van het eiland bezoeken. Curacao heeft één internationaal vliegveld dat net buiten Willemstad ligt. Wanneer je dus richting Willemstad afreist, ben je binnen enkele ogenblikken na de landing op de plek van bestemming.

advertentie
Willemstad Tui Reizen

Weer

Net zoals in de rest van de Cariben heerst er in Willemstad een tropisch klimaat. Voordeel is dat het er vrijwel het gehele jaar lekker warm is met gemiddelde temperaturen rond de dertig graden. Bovendien blijft de temperatuur in de wintermaanden gelijk aan de zomermaanden, dus je kunt Willemstad het gehele jaar door bezoeken. Geadviseerd wordt om de laatste maanden van het jaar (oktober, november en december) te mijden, omdat dit de tijd van het regenseizoen is. Maar dat is dan ook het enige nadeel van het heerlijke tropische klimaat dat er heerst in Willemstad.

Geschiedenis

Kaart Curacao uit 1644Kaart Curacao uit 1644Foto: Publiek Domein

Toen de Spanjaarden tegen het eind van de 15e eeuw een nieuwe weg naar Indië zochten, belandden ze per ongeluk in Amerika en later ook in de Cariben. In 1499 landden de Spanjaarden op Curacao. Binnen 50 jaar was vrijwel de gehele oorspronkelijke bevolking als slaaf gedeporteerd. In 1634 veroverde Nederland het eiland en dus ook Willemstad op de Spanjaarden. Willemstad werd vernoemd naar stadhouder Willem II van Oranje. Fort Amsterdam stam ook uit die tijd. Nederland heeft tot op de dag van vandaag in zekere mate invloed. De afgelopen jaren heeft Curacao zich steeds sterker proberen los te koppelen van Nederland en tegenwoordig gaan er veel stemmen op voor onafhankelijkheid.

Bezienswaardigheden

Willemstad Straatbeeld BinnenstadWillemstad Straatbeeld BinnenstadFoto: Rodry 1 CC 3.0 Unported no changes

UNESCO vindt dat de hele binnenstad van Willemstad een belangrijke bezienswaardigheid is en heeft het dus in 1997 op haar Werelderfgoedlijst geplaatst. Daardoor wordt de binnenstad op termijn beschermd tegen vernietiging. Dat de binnenstad ook zeer uniek is, zul je maar al te snel merken. De prachtige gekleurde huizen, die soms in typisch Amsterdamse grachtenstijl zijn gebouwd, zijn absoluut de moeite waard om te gaan bekijken.

Willemstad Fort AmsterdamWillemstad Fort AmsterdamFoto: Niels Karsdorp CC 3.0 Unported no changes made

Maar Willemstad heeft meer te bieden. Wanneer je afreist richting de hoofdstad van Curacao zul je als Nederlander, ook zeker een bezoekje moeten brengen aan Fort Amsterdam. Dit fort ligt ten zuidoosten van de Sint Annabaai en heeft vroeger gediend als verdedigingswerk, maar ook als hoofdkantoor van de West Indische Compagnie. Dit bouwwerk is in de 17e eeuw gebouwd door Johan van Walbeek en staat tegenwoordig ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het maritiem museum is gevestigd in een mooi geel gebouw. Hier krijg je inzicht in 500 jaar maritieme geschiedenis van Curacao en de rol die de West-Indische Compagnie hierin speelde. De verhaal-lijn wordt geïllustreerd door middel van een permanente tentoonstelling die bestaat uit displays met authentieke zeekaarten, scheepsmodellen en navigatie-apparatuur in combinatie met audiovisuele technieken.

Kura Holanda WillemstadKura Holanda WillemstadFoto: Niels Karsdorp CCN 3.0 Unported no changes made

Het Kura Holanda museum ligt in Otrabanda, ooit het meest verpauperde deel van Willemstad. Dit museum vertelt het verhaal van de slavernij met al haar verschrikkingen en geeft ook aandacht aan de afschaffing van de slavernij. Het museum is gevestigd in een aantal fraai opgeknapte panden. Er is ook een beeldentuin en er worden archeologische voorwerpen getoond.

Tips

Willemstad Koningin Emma BrugWillemstad Koningin Emma BrugFoto: Bjørn Christian Tørrissen CC3.0 Unported no changes made

Wanneer je met vakantie naar Willemstad gaat dan moet je zeker een keertje wandelen over de Koningin Emmabrug. Deze ligt in het centrum van de stad en is een zeer bekende toeristische attractie. Het is dan ook een zeer unieke brug, want ze drijft op 16 pontons en is daarmee de enige drijvende houten draaibrug ter wereld.

Je kunt ook bij zonsondergang een prachtige wandeling maken langs de Sint Annabaai. Deze baai vormt de doorgang tussen de Caribische Zee en het Schottegat, wat de haven van Willemstad is. Dit is een van de vele stukjes in Willemstad waar je van de totaal ongedwongen sfeer van de stad kunt proeven. Geen haast, geen stress, dat is wat dit stukje Willemstad uitstraalt.

Mocht je naast de stad ook van de natuur houden, dan ben je in Willemstad ook aan het juiste adres. Zowel de natuur boven water, als onder water is leuk om te bezoeken. Zo zijn er vele excursies naar het binnenland met enkele mooie natuurreservaten te boeken en zijn er veel duikscholen te vinden waar je tegen goede tarieven lessen kunt nemen en spullen kunt huren. De Caribische Zee zit boordevol met exotische vissoorten, schildpadden en kleurrijke koraalriffen.

Willemstad LINKS

Advertenties
• Willemstad Tui Reizen
• Vluchten naar Willemstad Curacao
• Hotels Willemstad
• Rondreis Suriname en Curacao
• Hotels Trivago
• Curacao verre reizen van ANWB
• Autoverhuur Sunny Cars Curacao
• Boeken, ook tweedehands, over Willemstad bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems