Bevolking   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Bevolking

Er leven 4.954.674 mensen in Congo Brazzaville (2017). Dit aantal blijft stijgt met 2,11% per jaar. Het geboortecijfer is weliswaar erg hoog maar door de grote kindersterfte en de lage levensverwachting van de mensen als gevolg van Aids is de bevolkingsgroei relatief gering. Ook verlieten honderdduizenden inwoners het land tijdens de burgeroorlog. 66,2% van de bevolking woont in stedelijke gebieden waarvan Brazzaville (1,9 miljoen inwoners) en Pointe-Noire (970.000 inwoners) de grootste zijn. De rest woont in het verstedelijkte gebied langs de spoorweg die deze twee steden verbindt.

Van de diverse Bantu-stammen waaruit de bevolking bestaat, zijn de Kongo (48% van de totale bevolking) en de Teke (circa 17%) de belangrijkste. Vooral in Brazzaville en omgeving leven veel Kongo's; de Teke bevolken het centrale deel van het land. Beide groepen zijn weer onderverdeeld in vele subgroepen met elke hun eigen taal. Alleen de Pygmeeën die in het dunbevolkte noorden leven, behoren niet tot enige Bantu-stam. Zij namen echter wel de talen van hun landgenoten over.

Taal

De officiële taal van Congo Brazzaville is Frans. Verder wordt er Kikongo, Lingala, Teke, Sangho en Engels gesproken.

Godsdienst

Ongeveer de helft van de Congolezen is Christen (vooral Rooms Katholiek), de andere helft volgt animistische tradities. Een protestantse minderheid is aanhanger van de Church of Jesus Christ on Earth, de grootste onafhankelijke christelijke kerk in Afrika. Er leeft verder een klein percentage moslims in Congo Brazzaville.

CONGO BRAZZAVILLE LINKS

Advertenties
• Congo-Brazzaville Vliegtickets.nl
• Hotels Congo Brazaville
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Brazzaville Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Congo Brazzaville Startnederland (N+E)
Dieren in Congo (N)
Reisinformatie Congo Brazzaville (N)
Reizendoejezo - Congo Brazzaville (N)
Telefoonboek Congo Brazzaville
Schrijf uw artikel over CONGO BRAZZAVILLE

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems