Landenweb.nl

BENIN
Bevolking

To read about BENIN in English - click here

Groepsrondreis Ghana, Togo en Benin

Bevolking

advertentie

Benin BevolkingPhoto: Crops for the Future CC 3.0 Unported no changes made

In Benin wonen 11.138. 805 miljoen mensen (2017). De bevolkingsdichtheid is vrij laag en bedraagt ongeveer 96 inwoners per vierkante kilometer.

Alle hierboven genoemde cijfers kunnen snel en sterk wijzigen in verband met de aidsepidemie.

Bevolkingssamenstelling:

In totaal wonen er ongeveer veertig etnische groepen in Benin. De grootste bevolkingsgroep vormt de tot de Ewe behorende Fon in het zuiden. Ongeveer 40% van de bevolking behoort tot de Fon. Enkele andere bevolkingsgroepen zijn de Joruba, die in Oost- en Midden-Benin wonen, de Adja, de Bariba, Dendi, de Somba en de Fulani, die in Noord-Benin woonachtig zijn. Van de buitenlanders die in Benin wonen, maken de Fransen de meerderheid uit.

Taal

advertentie

Frans TaalkaartPhoto: Publiek domein

Hoewel Frans de officiële taal van Benin is zijn er meer dan 50 inheemse talen die de status van nationale taal hebben. Van deze talen zijn Fon (een Gbe-taal) en Yoruba de belangrijkste in het zuiden van het land. In het noorden zijn er een half dozijn regionaal belangrijke talen, waaronder Bariba (wordt gerekend als een Gur-taal) en Fulfulde. Inheemse talen worden over het algemeen getranscribeerd met een aparte letter voor elk spraakklank (foneem), in plaats van met diakritische tekens zoals in het Frans.

Godsdienst

advertentie

Voodoo Altaar BeninPhoto: Dominik Schwarz CC 3.0 Unported no changes made

De helft van de inwoners van Benin hangt het animisme aan. ook degenen die zichzelf als christen of moslim identificeren, zullen waarschijnlijk ook enkele traditionele inheemse gebruiken naleven. De meest voorkomende inheemse religie is Vodoun. Vodoun verspreidde zich door mideel van de slavernij naar Amerika en werd later een bron voor Afrikaans geïnspireerde religies zoals Santeria (in het Spaanssprekende Caribisch gebied), Voodoo (in Haïti) en Candomble (in Brazilië). De Vodoun-religie is gebaseerd op het geloof in één opperwezen dat regeert over een aantal mindere goden, geesten en heiligen.

Baptisten BeninPhoto: Ferdinand Reus CC 2.0 Generic no changes made

Ongeveer 30 % van de bevolking is Christen, voornamelijk Rooms-Katholiek. 20 % van de bevolking is soennitisch Moslim.

In de grondwet van Benin staat dat er er Godsdienstvrijheid is.

BENIN LINKS

Advertenties
• Goedkoop vliegen? Vliegennaar.nl
• Hotels Trivago
• Groepsrondreis Ghana, Togo en Benin
• Hotels Benin
• Boeken, ook tweedehands, over BENIN bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Benin (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems