Landenweb.nl

BELARUS
Economie

To read about BELARUS in English - click here

Hotels Belarus

Steden BELARUS

Minsk

Economie

advertentie

Export BelarusPhoto: R Haussmann, Cesar Hidalgo, et. al CC 3.0 no changes made

De economie wordt nog steeds, zoals in de Sovjetperiode, centraal aangestuurd. Sinds de onafhankelijkheid heeft het land te lijden van een hoge inflatie en na een periode van diepe recessie in de jaren 1990-1995, is er sprake van economische groei (geschat op 2,4% in 2017).

De export naar de Russische Federatie is zeer belangrijk voor Belarus en deze goede economische betrekkingen hebben er voor gezorgd dat de economische situatie niet zo slecht is als in andere voormalige Sovjet-staten. Een nadeel van deze situatie is dat een economische crisis in Rusland direct grote gevolgen heeft voor de economie van Belarus. Belarus is verder totaal afhankelijk van het Russische aardgas en olie; Litouwen levert een groot deel van de elektriciteit.

De conservatieve economische politiek van Belarus heeft er voor gezorgd dat instanties als het IMF en de Wereldbank er niets voor voelen om te investeren in de economie van het land. Het BNP lag in 2017 op $18.900, 6% van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

advertentie

Tarwe, belangrijk product van BelarusPhoto: Bluemoose CC 3.0 Unported no changes made

Zo ver het oog reikt strekken zich de tarwevelden uit in Belarus, als onderdeel van de graangordel van Oost-Europa, die verder nog door Polen, Hongarije, Oekraïne en Moldavië loopt. Men verbouwt er veel tarwe en gewassen die industrieel worden verwerkt, en er zijn boomgaarden.

Belarus behield zijn grote staatsboerderijen, maar deze zijn geen garantie dat het land in zijn eigen voedselbehoefte kan voorzien. De productie van de Belarussische collectieve boerderijen of kolchozen daalt namelijk als gevolg van de ondermijnende invloed van particuliere lapjes grond. Naast tarwe worden er veel suikerbieten, aardappelen en vlas verbouwd, naast kleinere hoeveelheden haver, gierst, tabak en hennep. De agrarische sector zorgt voor 8% van het bruto binnenlands product (2017).

Het zuiden van Belarus, een van de vruchtbaarste streken van het land, heeft ernstig te lijden gehad van de nucleaire ramp bij Chernobyl in Oekrainë (1986). Door de wind werden honderden kilometers in Belarus besmet, ca. 20% van het gehele landbouwareaal. De bosbouw, een andere vitale industrie, werd ook hard getroffen: 15% van het bosareaal is niet meer te gebruiken.

advertentie

Tractor, BelarusPhoto: Dgolnik CC 3.0 Unported no changes made

De industrie zorgt voor ca. 40% van het bbp (2017). Belangrijk zijn de mineralen en chemische fabrieken in steden als Salihorsk en Hrodna met hun kunstmestfabrieken en olieraffinaderijen in Novopolatsk en Mazyr. ook worden er veel tractors gefabriceerd in Belarus. Een belangrijke energiebron is turf, dat veel voorkomt in de Pripet-moerassen. Verder wordt er veel kalium gewonnen dat geëxporteerd wordt naar het buitenland. Er zijn koper, nikkel, lood en nog wat andere metalen gevonden, maar deze zijn nog niet te exploiteren.

Belarus ligt centraal in het Europese transportsysteem. De rivieren hebben hierin altijd een belangrijke rol gespeeld, met de Zwarte Zee in het zuiden en de Baltische Zee in het noorden. Ook de spoorwegen vormen een belangrijk onderdeel in het transportsysteem van Belarus.

BELARUS LINKS

Advertenties
• VliegenNaar | Vliegtickets Minsk Belarus
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Wit-Rusland
• Hotels Wit-Rusland
• Transport Wit-Rusland - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over BELARUS bij Bol.com

Nuttige links

Campersite Wit-Rusland (N)
Reisinformatie Wit-Rusland (N)
Reizendoejezo – Wit-Rusland (N)
Startpagina Wit-Rusland (N

Bronnen

Belarus

Lerner Publications Company

Belarus and Moldova : country studies

Federal Research Division, Library of Congress

Holtbrügge, D. / Weissrussland

Verlag C.H. Beck

Levy, P. / Belarus

Marshall Cavendish

Oost-Europa

The Reader’s Digest

Russia & Belarus

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems