Steden BELARUS

BELARUS   

Planten

Belrus heeft een zeer divers planten- en dierenleven, dat sinds zich sinds de laatste ijstijd, ca. 10.000 jaar geleden, ontwikkeld heeft. Coniferensoorten als pijnbomen en sparren komen vooral in het zuiden voor, maar ook berken en elzen.
Bladverliezende bomen als eiken en haagbeuken zijn vooral te vinden in het noorden van het land. Verder is er een enorme diversiteit aan veen- en moerasplanten en langs de rivieren groeien vooral wilgen.
De (niet-officiële) nationale bloem is de korenbloem, de nationale plant is vlas.

Dieren

Woelmuizen, otters, bevers en vogels als patrijzen, ganzen en eenden komen in de buurt van rivieren veel voor. Wilde zwijnen, wolven, minks, herten, elanden en boommarters zijn bosbewoners. De ooievaar is de nationale vogel van Belarus.

Het Puszca Bialowieza, gelegen in het grensgebied van Polen en Belarus, is met een oppervlakte van 1200 km2, waarvan 74.000 ha in Belarus, het grootste laaglandoerbos van Europa. Er komen ca. 120 soorten broedvogels voor en veel grote zoogdieren als lynxen, wolven, elanden, edelherten en bevers. In 1920 besloot de Poolse regering het gebied te beschermen en werd het Bialowieza Nationaal Park gesticht, dat inmiddels op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Het park wordt door Polen en Belarus samen beheerd.
Hier komt ook nog op vrij grote schaal de Europese bizon of wisent voor, Europa’s grootste zoogdier en het nationale dier van Belarus. Dit dier was in de 20e eeuw bijna uitgestorven, maar door een succesvol fokprogramma leven er nu weer enkele duizenden exemplaren in het park. Veel bomen in het park zijn 350 tot 600 jaar oud en soms meer dan 45 meter hoog. Ook in het Belarussische natuurreservaat Berezina (Bjarezinski), dat in 1925 tussen Minsk en Polatsk werd gesticht, leeft een kudde wisenten.

De Pripet-rivier is zeer belangrijk voor trekvogels. Jaarlijks komen hier meer dan 250 soorten voor.

BELARUS LINKS

Advertenties
• Wit-Rusland Vliegtickets.nl
• Hotels Wit-Rusland
• Wit-Rusland Vliegtickets WTC
• Djoser Rondreis Wit-Rusland
• Minsk Vliegtickets Tix.nl
• Transport Wit-Rusland - TTS Quality Logistics B.V

Nuttige links

Campersite Wit-Rusland (N)
Reisinformatie Wit-Rusland (N)
Reizendoejezo – Wit-Rusland (N)
Startpagina Wit-Rusland (N
Schrijf uw artikel over BELARUS

Bronnen

Belarus
Lerner Publications Company

Belarus and Moldova : country studies
Federal Research Division, Library of Congress

Holtbrügge, D. / Weissrussland
Verlag C.H. Beck

Levy, P. / Belarus
Marshall Cavendish

Oost-Europa
The Reader’s Digest

Russia & Belarus
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems