Steden BELARUS

BELARUS   

Het merendeel van de talen van Oost-Europa behoort tot de Slavische taalgroep. De Oost-Slavische tak -Belarussisch, Russisch en Oekraïens-, is met 200 miljoen mensen die deze talen spreken, het belangrijkst.
De officiële talen in Belarus zijn Belarussisch en Russisch. Het feit dat veel Belarussen nog steeds Russisch spreken is een gevolg van de russificatie tijdens het Sovjet-tijdperk. In die tijd werd aan 80% van alle kinderen alleen in het Russisch lesgegeven; nu wordt in beide talen les gegeven. Tot 1984 was Belarus de ex-Sovjet-republiek waar de eigen bevolking het slechtst de eigen taal sprak. Op dit moment spreekt nog steeds slechts 11% van de bevolking vloeiend Belarussisch.

In 1990, net voor de onafhankelijkheid, werd het Belarussisch tot officiële taal uitgeroepen. Voor veel mensen ging deze overgang echter veel te snel en na een referendum in 1995 werd ook het Russisch tot officiële taal uitgeroepen. Tot op de dag van vandaag speelt het Russisch dan ook nog een grote rol in het dagelijkse leven. Zelfs president Loekasjenko praat beroerd Belarussisch en houdt al zijn speeches in het Russisch. Hoewel er een aantal Belarussische kranten zijn, zijn die gelardeerd met Russische artikelen.
Belarussisch wordt gewoonlijk geschreven in het cyrillische alfabet en heeft leenwoorden uit het Russisch en Pools. Hoewel het Belarussisch en het Russisch erg op elkaar lijken, zijn er toch grote verschillen in de uitspraak en de spelling; een Rus zou hoogstens 60% begrijpen als hij voor het eerst Belarussisch hoort.
Verder worden er nog een aantal dialecten gesproken. Jiddisch wordt nog gesproken door de joodse minderheid. Andere minderheidstalen zijn Pools en het Turks van de Tataren.

Na de onafhankelijkheid werd het land in het Belarussisch 'Respublika Bielarus' genoemd en in de westerse media 'Belarus'. Nationalisten preferen Belarus omdat het een afstand schept ten opzichte van Rusland; zij die pleiten voor een unie met Rusland prefereren de oude spelling.

BELARUS LINKS

Advertenties
• Wit-Rusland Vliegtickets.nl
• Hotels Wit-Rusland
• Wit-Rusland Vliegtickets WTC
• Djoser Rondreis Wit-Rusland
• Minsk Vliegtickets Tix.nl
• Transport Wit-Rusland - TTS Quality Logistics B.V

Nuttige links

Campersite Wit-Rusland (N)
Reisinformatie Wit-Rusland (N)
Reizendoejezo – Wit-Rusland (N)
Startpagina Wit-Rusland (N
Schrijf uw artikel over BELARUS

Bronnen

Belarus
Lerner Publications Company

Belarus and Moldova : country studies
Federal Research Division, Library of Congress

Holtbrügge, D. / Weissrussland
Verlag C.H. Beck

Levy, P. / Belarus
Marshall Cavendish

Oost-Europa
The Reader’s Digest

Russia & Belarus
Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems