Landenweb.nl

Minsk
 

Hotels Minsk

To read about Minsk in English - click here

advertentie
Djoser Rondreis Wit-Rusland Transport Wit-Rusland - TTS Quality Logistics B.V

Algemeen

Aan de Svislotsj rivier ligt Minsk, de hoofdstad van Belarus. Minsk is in de geschiedenis meerdere malen verwoest. Nu is een is een statige stad met brede straten en nog enkele historische gebouwen. De stad is niet alleen rijk wat de geschiedenis betreft, maar kent ook een bloeiend cultureel en traditioneel leven.

MinskMinskFoto:Ihar Mahaniok CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Hotels Trivago Hotels Minsk

Ligging

Minsk ligt op 22 meter boven de zeespiegel tegen de zuidoostkant van de Minsk Heuvels. De Svislotsj splitst de stad op in een noordwestelijk en een zuidoostelijk deel. Minsk heeft een oppervlakte van 305 km² en 1,7 miljoen inwoners. De stad wordt omringd door bossen en er zijn verschillende natuurparken in de buurt van de stad te vinden.

advertentie
Vliegen naar Minsk | VliegenNaar

Weer

Minsk kent een gematigd landklimaat met redelijk koele zomers en zeer koude winters. In de winter duikt de temperatuur vaak onder het nulpunt en is de gemiddelde temperatuur -3,8° C. ’s Zomers is het gemiddeld 18° C en dit is ook het seizoen waarin de meeste neerslag valt. Het weer is niet erg voorspelbaar en vrij instabiel door de bergen in de omgeving. Het weer kan zomaar opeens omslaan in alle seizoenen.

Minsk in de WinterMinsk in de WinterFoto: Ilya Kuzniatsou (CC BY 2.0) no changes made

Geschiedenis

Minsk komt voor het eerst in de boeken voor in 1067 als Mennesk. Tegen de 16e eeuw was Minsk uitgegroeid tot een belangrijk handelscentrum als onderdeel van Litouwen. In 1796 werd Minsk uiteindelijk hoofdstad van Belarus. De eerste verwoestingen in de stad vonden plaats tijdens de Russisch-Poolse Oorlog die van 1654 tot 1667 duurde. De inval van Napoleon Bonaparte en zijn troepen in 1812 betekende ook grote vernielingen.

In de Eerste Wereldoorlog werd een groot deel van deel van de industrie en de infrastructuur van Minsk vernietigd. Belarus werd tijdens deze oorlog lid van de Sovjet-Unie. Na de oorlog groeide de stad weer verder, maar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak was het weer raak. De Nazi’s namen de stad in en ruim 40.000 inwoners vonden de dood. Op 3 juli 1944, de Onafhankelijkheidsdag van Belarus, werd het land bevrijd door de Sovjets. De industriële groei werd hierna weer voortgezet. In 1991, toen de Sovjet-Unie uit elkaar viel, werd Belarus een republiek met Minsk als hoofdstad.

Bezienswaardigheden

Mir kasteel MinskMir kasteel MinskFoto: Dennis Mishchuk CC 3.0 Unported no changes made

Het Mir kasteel is een van de weinige historische gebouwen in Minsk. Het is niet ongeschonden gebleven in het verleden, maar na verschillende verwoestingen steeds opnieuw opgebouwd. Het originele gebouw was gotisch, maar tijdens het wederopbouwen, zijn er barokke en renaissancistische kenmerken aan toegevoegd. Het originele kasteel stamt uit de 16e eeuw en beschikt over authentiek Belarussische architecturale kenmerken. Sinds 2000 is het kasteel officieel werelderfgoed volgens UNESCO.

Voor de natuurliefhebbers zijn de botanische tuinen van Minsk een lust voor het oog. De tuinen zijn in 1932 aangelegd en beslaan ruim 150 hectare. Hiermee zijn het de grootste botanische tuinen van Europa. De meer dam 9.000 verschillende plantsoorten zijn onderdeel van de Nationale Academie van Wetenschappen. Er wordt fysiologisch, biologisch en ecologisch onderzoek verricht.

Nationale Bibliotheek in MinskNationale Bibliotheek in MinskFoto: Paju CC 3.0 no changes made

De Nationale Bibliotheek van Belarus is opgericht in 1922. Het huidige 72 m hoge gebouw werd in de zomer van 2006 afgerond en bestaat uit 22 verdiepingen. Het werd ontworpen in de vorm van een diamant door de Belarussische architecten Mihail Vinogradov en Viktor Kramarenko. De Nationale Bibliotheek heeft op haar dak het enige openbare observatiedek in Minsk. De gevel van de bibliotheek wordt verlicht door meer dan 4600 LED' lampen. De Nationale Bibliotheek is gelegen in een groen park op ongeveer 3 km ten noordoosten van het stadscentrum van Minsk. De dichtstbijzijnde metrohalte is"Moskovskaya", vanwaar je met een wandeling van 5-10 minuten bij het gebouw bent.

Museum van de grote Patriottische Oorlog in MinskMuseum van de grote Patriottische Oorlog in MinskFoto:Hanna Zelenko CC 3.0 no changes made

Het museum van de grote Patriottische oorlog is gehuisvest in een opzichtig nieuw gebouw. Dit boeiende museum verteld gedetailleerd over het lijden en het heldendom van Belarus tijdens de Duitse bezetting. Er is uitleg in het Engels bij de atmosferische diorama's. Je ziet er een scala aan echte tanks, vliegtuigen en artillerie uit de Tweede Wereldoorlog. Het gedeelte over concentratiekampen is bijzonder indrukwekkend. Het ongelooflijke aantal van 2,3 miljoen mensen werd gedood tijdens de oorlog, waaronder 1,5 miljoen burgers.

Tips

Brood in MinskBrood in MinskFoto: Hanna Zelenko CC 3.0 Unported no changes made

De keuken van Minsk is niet erg gevarieerd, maar zeker wel het proberen waard. Je eet er veel aardappelen en pannenkoeken met jam of vlees. Koude soep is ook een veel voorkomend gerecht. Er zijn ook veel verschillende soorten brood te koop. Als je in een lokaal restaurant uit eten gaat, moet je niet vreemd opkijken als er entertainment in het restaurant is. Vaak zijn dit muzikanten en danseressen.

Ook voor een alcoholische versnapering kun je in Minsk wel terecht. Het is op iedere hoek van de straat te krijgen en sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is de prijs sterk gedaald. Bijkomend gevolg is een stijgend aantal alcoholisten.

Minsk LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Minsk | VliegenNaar
• Hotels Minsk
• Djoser Rondreis Wit-Rusland
• Hotels Trivago
• Transport Wit-Rusland - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over Minsk bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Yivat Moses / Arie Verrijp / Geert Willems