Landenweb.nl

BAHREIN
Samenleving

To read about BAHRAIN in English - click here

Autoverhuur Sunny Cars Bahrein

Samenleving

Staatsinrichting

advertentie

Wapen van BahreinPhoto: Publiek domein

Bahrein is een absolute monarchie en de enige Golfstaat met zeer strikte regels betreffende het eerstgeboorterecht waardoor de erfopvolger altijd de oudste zoon is. Op dit moment is de emir sjeik Hamad bin Isa al-Khalifa aan de macht die zijn vader Isa bin Sulman al-Khalifa in maart 1999 opvolgde. De oom van de emir, sjeik Khalifa bin Sulman al-Khalifa is al jaren de minister-president. De emir benoemd en ontslaat leden van het kabinet, hoewel dat niet vaak voorkomt.

In 1971 riep Isa bin Sulman al-Khalifa, heerser sinds 1961, Bahrein tot onafhankelijke staat uit. De grondwet van 1973 voorzag voor het eerst in de geschiedenis van Bahrein in een volksvertegenwoordiging, waarin ook de twaalf door de sjeik benoemde kabinetsleden ambtshalve zitting hadden. Na een vermeende poging tot een staatsgreep werd in augustus 1975 het parlement ontbonden en de kieswet van 1973, die alle volwassen mannelijke Bahreini kiesgerechtigd verklaarde, buiten werking gesteld en politieke partijen en vakbonden werden verboden.

In 1996 werd naar voorbeeld van Oman en Saoedi-Arabië een door de emir benoemde Consultatieve Raad ingesteld, die de regering adviseert maar geen wetgevende macht heeft. Deze veertig leden tellende raad komt een maal per week bij elkaar. De leden worden benoemd door de emir voor een periode van vier jaar en vormen een redelijke afspiegeling van de samenleving, er zitten echter geen vrouwen in. De in het binnen- en buitenland opererende oppositie vindt dit typisch een vorm van schijndemocratie (politieke partijen zijn nog steeds verboden). Het"National Action Charter" benoemde op 23 december 2000 een uit twee kamers bestaande wetgevende macht, die na een referendum op 14 februari 2001 goedgekeurd werd. In november 2002 benoemde de sjeik zes vrouwen in de eerste kamer van het parlement. Hij wilde de vrouwen zo de kans geven te bewijzen dat ze een bijdrage van gewicht aan de politiek zouden kunnen leveren.

Sjeik Isa bin Sulman al-Khalifa draagt sinds augustus 1972 de titel emir (prins). Veel van zijn familieleden bekleden sleutelposities in de regering en het bestuur, waaronder de belangrijkste ministersposten. De emir en zijn ministers houden nog traditionele majliszittingen, waarbij de bevolking zich rechtstreeks met petities tot hen kan wenden.

De bevolking eist democratische hervormingen o.a. door demonstraties en bomaanslagen, die sinds 1994 al 25 mensen het leven kostten. Door de onrust is veel kapitaal weggevloeid van het ooit bloeiende bankencentrum. Bahrein bestaat uit twaalf regio's: Centraal-Bahrein, Oost-Bahrein, Hamad Town, Hidd Town, Isa Town, Jidhafs, Manama, Muharraq, Noord-Bahrein, Rifa'a, Sitra en West-Bahrein. De actuele politieke situatie is beschreven bij het hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Onderwijs

advertentie

Universiteit BahreinPhoto: Rick's images CC 2.0 Generic no changes made

Onderwijs is in Bahrein gratis voor alle inwoners. School is verplicht van zes tot vijftien jaar. Er zijn diverse internationale scholen die les geven in andere talen, o.a. Engels, Japans, Frans, Hindi en andere Aziatische talen. Hierdoor is maar 16% van de bevolking analfabeet en onderwijs is na veiligheid en defensie de grootste kostenpost op de begroting van Bahrein. Veel kinderen gaan voor hun studie desondanks naar het buitenland, met name naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Bahrein heeft twee universiteiten, Bahrain University met ca. 9000 studenten en de Arabic Gulf University met ca. 700 studenten.

advertentie

BAHREIN LINKS

Advertenties
• Bahrein Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Bahrein
• Bahrein (Bahrain) Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over BAHREIN bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Bahrein (N)
Reizendoejezo - Bahrein (N)

Bronnen

Robison, G. / Bahrain, Kuwait & Qatar

Lonely Planet

Whetter, L. / Live & work in Saudi & the Gulf

Vacation Work

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems