Landenweb.nl

AZOREN
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Portugees
  Hoofdstad  Ponta Delgada
  Oppervlakte  2.247 km²
  Inwoners  242,796
  (2019)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  -2 (zomer -1)
  Web  .pt
  Code.  PRT
  Tel.  +351

To read about AZORES in English - click here

Wanneer vakantie Azoren plannen - Waarschijntdezonwel.nl

Populaire bestemmingen PORTUGAL

AlgarveAzorenCosta de lisboa
Costa verdeMadeira

Vakantie en Bezienswaardigheden

advertentie

Azoren StrandPhoto: Luissilveira CC 3.0 Unported no changes made

De negen eilanden van de tot Portugal behorende Azoren, gelegen midden in de Atlantische Oceaan, liggen op twee uur vliegen van Lissabon. De eilandengroep heeft naast een prachtige natuur en een fantastisch landschap met bossen, groene valleien, (krater)meren, vulkanen, geisers en watervallen ook een klimaat met vrijwel het hele jaar door een aangename constante temperatuur van rond de 15°C in de winter tot ca. 26°C in de zomer.

Voor een strandvakantie zijn de Azoren niet zo geschikt, maar dat heeft wel als voordeel dat het massatoerisme nog lang niet tot de Azoren is doorgedrongen. Het mooiste strand van de Azoren, Praia Formosa, ligt op Santa Maria. De meeste stranden, waarvan vele met zwart vulkaanzand, zijn te vinden op São Miguel bij Ponte Delgada (Praia das Milícias, Praia do Pópulo), Ribeira Grande (Praia de Monte Verde) Praia de Baí d'Alto, Porto Formoso (Praia dos Moinhos), Mosteiros en Água d'Alto (Praia de Baía d'Alto); op het eiland Faial het stadsstrand Praia do Porto Pim, het Praia Grande (Terceira) en het fraai gelegen Praia do Almoxarife. Witte zandstranden zijn eigenlijk alleen op Santa Maria te vinden. Voor de zwemmers zijn er aan de kust ook nog veel rotszwembaden in natuurlijke zeewaterbekkens aanwezig.

advertentie

Praia Formosa (Santa Maria), wellicht mooiste strand van de AzorenPhoto: Carlos Luis M C da Cruz in het publieke domein

De Azoren zijn wel uitermate geschikt voor het beoefenen van buiten- en watersporten als mountainbiken, wandelen, zeilen, surfen en duiken. Duikcentra zijn onder andere te vinden in Vila Franca do Campo (op het eiland São Miguel), Horta (Faial) en Urzelina (São Jorge). Kuurfaciliteiten zijn onder andere te vinden in de badplaats Furnas waar 22 bronnen geneeskrachtig water met verschillende mineraalgehaltes leveren. Langs het Lagoa das Furnas liggen verschillende hete modderpoelen. In het Parque Terra Nostra zou het grootste thermaalbad van Europa liggen.

advertentie

Geneeskrachtig water in het Parque Terra Nostra, Furnus, AzorenPhoto: Christer Johansson CC 2.5 Generic no changes made

Of natuurlijk een schitterende natuurvakantie, want de Azoren werden in 2008 niet voor niets door National Geographic uitgeroepen tot de op één na mooiste archipel ter wereld. Bloemen- en plantenliefhebbers komen volledig aan hun trekken, want ca. 60 plantensoorten komen maar op één of enkele eilanden voor en ca. 700 plantensoorten werden in het verleden door de Spanjaarden geïntroduceerd.

Inheemse diersoorten zijn er niet veel, maar de maritieme fauna is schitterend en uitbundig. Door de samenkomst van de koude en warme golfstroom zijn de wateren rondom de Azoren namelijk zéér voedselrijk en dat trekt zoveel zeedieren aan, dat de biodiversiteit nergens ter wereld zo groot is hier. Vanuit Pico is het spotten van walvissen een onvergetelijke ervaring.

advertentie

Angra do Heroísmo AzorenPhoto: Concierge.2C CC 3.0 Unported no changes made

Naast klimaat, natuur en sportieve activiteiten, kunnen cultuurliefhebbers nog terecht bij kerken, forten en schilderachtige dorpjes met huizen gebouwd in Moorse en Vlaamse stijl. De meestal religieuze festivals zijn ook zeer bezienswaardig, de hoofdstad Ponta Delgada heeft een bruisend uitgaansleven en de stad Angra do Heroísmo op het eiland Terceira staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Het oorspronkelijk uit Portugal afkomstige 'stierenvechten' op het eiland Terceira, de touradas à corda, wordt al sinds 1622 gehouden en is nog steeds razend populair bij de lokale bevolking, maar ook bij de toeristen. De ca. driehonderd touradas à corda worden ook, maar in veel mindere mate, gehouden op de eilanden Pico, Graciosa, São Jorge en São Miguel.

Dit stierenvechten wordt niet op de 'Spaanse' manier gehouden, maar stieren worden in straten losgelaten en jonge mannen proberen dan aan de stieren te ontsnappen. Voordat het spektakel begint worden de stieren met een touw vastgehouden door herders of 'pastores' en opgehitst door de jonge mannen. Na afloop worden de stieren weer naar hun wei teruggebracht.

advertentie

Touradas à corda op Terceira, AzorenPhoto: Algor7 CC 3.0 Unported no changes made

AZOREN LINKS

Advertenties
• Vakanties Azoren
• Naar de Azoren met Sunweb
• Bouw je eigen Azoren Rondreis
• Azoren Tui Reizen
• Authentieke reizen naar de Azoren
• Hotels Trivago
• Rondreis Azoren
• Autohuur Azoren
• Hotels Azoren
• Djoser Wandel - wandelreis Azoren
• Autoverhuur Sunny Cars Azoren
• ANWB vakantie boeken Azoren
• Boeken, ook tweedehands, over AZOREN bij Bol.com

Nuttige links

Azoren Startnederland (N+E)
Duiken in de Azoren - Pico - Faial in de Atlantische Oceaan op haaien, mobula's, dolfijnen, walvissen en potvissen (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, info, foto's Azoren (N)
Reisinformatie Azoren (N)
Startpagina Azoren (N)

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Lipps, Susanne / Azoren

ANWB

Marsh, Terry / Azores

New Holland

Martin, Roman / Azoren

Elmar

Sayers, David / Azores

Bradt Travel Guides

Stieglitz, Andreas / Landscapes of the Azores : a countryside guide

Sunflower Books

Wikipedia

 

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems