Populaire bestemmingen PORTUGAL

AZOREN   

Basisgegevens
   Officiële landstaalPortugees
   HoofdstadPonta Delgada
   Oppervlakte2.247 kmĀ²
   Inwoners243.862 (2018)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil-2 (zomer -1)
   Web | Code | Tel..pt | PRT | +351

Azoren Strand Foto: Luissilveira

De negen eilanden van de tot Portugal behorende Azoren, gelegen midden in de Atlantische Oceaan, liggen op twee uur vliegen van Lissabon. De eilandengroep heeft naast een prachtige natuur en een fantastisch landschap met bossen, groene valleien, (krater)meren, vulkanen, geisers en watervallen ook een klimaat met vrijwel het hele jaar door een aangename constante temperatuur van rond de 15°C in de winter tot ca. 26°C in de zomer.
Voor een strandvakantie zijn de Azoren niet zo geschikt, maar dat heeft wel als voordeel dat het massatoerisme nog lang niet tot de Azoren is doorgedrongen. Het mooiste strand van de Azoren, Praia Formosa, ligt op Santa Maria. De meeste stranden, waarvan vele met zwart vulkaanzand, zijn te vinden op São Miguel bij Ponte Delgada (Praia das Milícias, Praia do Pópulo), Ribeira Grande (Praia de Monte Verde) Praia de Baí d'Alto, Porto Formoso (Praia dos Moinhos), Mosteiros en Água d'Alto (Praia de Baía d'Alto); op het eiland Faial het stadsstrand Praia do Porto Pim, het Praia Grande (Terceira) en het fraai gelegen Praia do Almoxarife. Witte zandstranden zijn eigenlijk alleen op Santa Maria te vinden. Voor de zwemmers zijn er aan de kust ook nog veel rotszwembaden in natuurlijke zeewaterbekkens aanwezig.

Praia Formosa (Santa Maria), wellicht mooiste strand van de Azoren) foto: Carlos Luis M C da Cruz

De Azoren zijn wel uitermate geschikt voor het beoefenen van buiten- en watersporten als mountainbiken, wandelen, zeilen, surfen en duiken. Duikcentra zijn onder andere te vinden in Vila Franca do Campo (op het eiland São Miguel), Horta (Faial) en Urzelina (São Jorge). Kuurfaciliteiten zijn onder andere te vinden in de badplaats Furnas waar 22 bronnen geneeskrachtig water met verschillende mineraalgehaltes leveren. Langs het Lagoa das Furnas liggen verschillende hete modderpoelen. In het Parque Terra Nostra zou het grootste thermaalbad van Europa liggen.

Geneeskrachtig water in het Parque Terra Nostra, Furnus, Azoren foto: Christer Johansson

Of natuurlijk een schitterende natuurvakantie, want de Azoren werden in 2008 niet voor niets door National Geographic uitgeroepen tot de op één na mooiste archipel ter wereld. Bloemen- en plantenliefhebbers komen volledig aan hun trekken, want ca. 60 plantensoorten komen maar op één of enkele eilanden voor en ca. 700 plantensoorten werden in het verleden door de Spanjaarden geïntroduceerd.

Inheemse diersoorten zijn er niet veel, maar de maritieme fauna is schitterend en uitbundig. Door de samenkomst van de koude en warme golfstroom zijn de wateren rondom de Azoren namelijk zéér voedselrijk en dat trekt zoveel zeedieren aan, dat de biodiversiteit nergens ter wereld zo groot is hier. Vanuit Pico is het spotten van walvissen een onvergetelijke ervaring.

Angra do Heroísmo Azoren Foto:Concierge.2C

Naast klimaat, natuur en sportieve activiteiten, kunnen cultuurliefhebbers nog terecht bij kerken, forten en schilderachtige dorpjes met huizen gebouwd in Moorse en Vlaamse stijl. De meestal religieuze festivals zijn ook zeer bezienswaardig, de hoofdstad Ponta Delgada heeft een bruisend uitgaansleven en de stad Angra do Heroísmo op het eiland Terceira staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Het oorspronkelijk uit Portugal afkomstige 'stierenvechten' op het eiland Terceira, de touradas à corda, wordt al sinds 1622 gehouden en is nog steeds razend populair bij de lokale bevolking, maar ook bij de toeristen. De ca. driehonderd touradas à corda worden ook, maar in veel mindere mate, gehouden op de eilanden Pico, Graciosa, São Jorge en São Miguel.
Dit stierenvechten wordt niet op de 'Spaanse' manier gehouden, maar stieren worden in straten losgelaten en jonge mannen proberen dan aan de stieren te ontsnappen. Voordat het spektakel begint worden de stieren met een touw vastgehouden door herders of 'pastores' en opgehitst door de jonge mannen. Na afloop worden de stieren weer naar hun wei teruggebracht.

Touradas à corda op terceira, Azoren foto: Algor7

AZOREN LINKS

Advertenties
• Azoren Reizen
• D-Reizen Azoren
• Azoren Vliegtickets.nl
• KRAS.NL Azoren reizen
• Autohuur Azoren
• Azoren Tui Reizen
• Rondreis Baobab
• Djoser Wandel - wandelreis Azoren
• Azoren Vliegvakanties WTC
• Hotels Azoren
• Ferry overtochten van en naar Azoren
• Rondreis Azoren
• Autoverhuur Sunny Cars Azoren
• Azoren Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Azoren Startnederland (N+E)
Duiken in de Azoren - Pico - Faial in de Atlantische Oceaan op haaien, mobula's, dolfijnen, walvissen en potvissen (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, info, foto's Azoren (N)
Reisinformatie Azoren (N)
Startpagina Azoren (N)
Artikelen en Reisverhalen over AZOREN
  Vijf redenen waarom je Sao Migue..

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Lipps, Susanne / Azoren
ANWB

Marsh, Terry / Azores
New Holland

Martin, Roman / Azoren
Elmar

Sayers, David / Azores
Bradt Travel Guides

Stieglitz, Andreas / Landscapes of the Azores : a countryside guide
Sunflower Books

Wikipedia
laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems