Populaire bestemmingen PORTUGAL

Geografie   

Basisgegevens
   Officiële landstaalPortugees
   HoofdstadPorto
   OppervlakteAfhankelijk van definitie gebied
   Inwonersca. 1.600.000 (groot Porto)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+1
   Web | Code | Tel..pt | PRT | +351

Algemeen

De Costa Verde is de noordwestelijke kuststrook van Portugal die loopt van Porto tot aan de Spaanse grens. Daar liggen, aan de monding van de rivier Rio Minho en omgeven door het dennenbos Mata Nacional do Camarido, de stranden Praia de Caminha (ook wel Praia do Camanido) en Praia da Foz do Minho, op de meest noordwestelijke punt van Portugal.

Monding van de Rio Minho

José Mouteira, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Spain

Landschap

Het gebied is vooral bekend om zijn uitgestrekte zandstranden. Het is er over het algemeen heuvelachtig met veel wijnbouw. De Costa Verde wordt doorsneden door enkele grote rivieren. Dat zijn de Rio Cavado, Rio Lima en Rio Minho, die ook de grens met Spanje vormt.
In het Oosten van de provincie Minho, tegen de grens met Trás-os-Montes, ligt de Serra da Cabreira ("de bergen van de geitenhoedster"), een oud, granieten middelgebergte met diepe dalen waarin heldere riviertjes stromen en met afgeronde toppen. Het hoogste punt is 1262 meter.

Gezicht op Porto, meest zuidelijke stad van de Costa Verde

Rititaneves, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Klimaat

Het klimaat van de Costa Verde is mild en vochtig door de ligging aan de Atlantische Oceaan. De overheersende windrichting is noordwestelijk. Hierdoor zijn de winters aan de Costa Verde zacht met van tijd tot rijd aardig wat regen en de zomers zijn relatief koel maar droger. De temperaturen liggen in januari rond de 10 graden Celsius en in juli rond de 23 graden Celsius.

Planten

De meest voorkomende boom aan de Costa Verde is de eik. Verder zijn er iepen, lindes, populieren, esdoorns en tamme kastanjebomen. Op de duinen staan zeedennen, parasoldennen en eucalyptussen.

Dieren

De dierenwereld van Costa Verde sluit aan bij die van Spanje, maar heeft ook een aantal Afrikaanse elementen zo zijn er o.a. de kameleon, genetkat en mangoeste. Er zijn zoogdieren zoals het wilde zwijn en de wilde kat. Ontbossing, erosie en onvoldoende geregelde jacht hebben talloze grote dieren gedecimeerd (wolf, lynx, damhert, edelhert, ree) of doen uitsterven (bruine beer, monniksrob). Natuur- en milieubescherming staan nog in de kinderschoenen. De visrijke zeeën rond Portugal zijn al eeuwenlang met succes geëxploiteerd (sardine, ansjovis, kabeljauw). Costa Verde is een belangrijk tussenstation voor de vogeltrek. Steltlopers, kluten, wulpen en grutto's zijn de belangrijkste trekvogels. Verder zijn er arenden, uilen, buizerds en zeekoeten.

COSTA VERDE LINKS

Advertenties
• Costa Verde Vliegtickets.nl
• D-Reizen Costa Verde
• Costa Verde Vliegvakanties WTC
• Costa Verde Kras Reizen
• Hotels Costa Verde
• Porto Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Porto

Nuttige links

Costa Verde Startnederland (N+E)
Telefoongids Portugal
Schrijf uw artikel over COSTA VERDE

Bronnen

www.landenweb.nl/portugal

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt augustus 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems