Landenweb.nl

AZOREN
Klimaat en Weer

To read about AZORES in English - click here

Wanneer vakantie Azoren plannen - Waarschijntdezonwel.nl

Populaire bestemmingen PORTUGAL

AlgarveAzorenCosta de lisboa
Costa verdeMadeira

Klimaat en Weer

advertentie

Azoren Hogedruk GebiedPhoto: Publiek domein

De Azoren hebben door de temperende invloed van de Golfstroom het hele jaar door een gematigd klimaat met weinig temperatuurverschillen, maar vooral in de zomermaanden augustus en september kan het wel drukkend warmte zijn door de hoge luchtvochtigheid. De maximale temperaturen overdag en de nachttemperaturen liggen zowel in de zomer als in de winter ongeveer 5°C lager, tussen 14°C ('s nachts 9°C) in de koudste maand februari tot 27°C ('s nachts 22°C) in de warmste maand augustus.

Ook de zeewatertemperatuur wordt beïnvloed door de langs het zuiden van de Azoren lopende Golfstroom, en ligt tussen de 17 en 23°C. Gemiddeld zijn er ongeveer vijf tot zes zonuren in de winter en elf tot twaalf uur in de zomer. De zuidzijden van de eilanden zijn over het algemeen wat warmer en zonniger dan de noordelijke delen en ook de luchtvochtigheid is daar wat hoger. De eilanden die in het oosten van de archipel liggen zijn het warmste, de eilanden in het westen hebben, veroorzaakt door de wat sterkere wind, lagere temperaturen. Santa Maria, het meest zuidelijk gelegen eiland van de Azoren, is het eiland met de meeste zonneschijn en heet dan ook niet voor niets 'Ilha do Sol'.

Regen kan het hele jaar vallen, maar meer en vaker in de wintermaanden december en januari, maar ook in maart kan het nog regelmatig regenen. Kenmerkend voor het klimaat op de Azoren is de grote verscheidenheid aan weersomstandigheden, zon en regen, in een korte periode. De gemiddelde neerslag per jaar ligt tussen de 1000 en 1600 mm. Het eiland met de minste neerslag is Graciosa, de meeste neerslag valt op de westelijke eilanden Corvo en vooral Flores (1600 mm).

De bergen op de Azoren zijn vaak in mist gehuld, aan de kust is het dan beter toeven. In de winter zorgen stormachtige depressies soms voor extreem slecht weer met grote hoeveelheden regen. Die buien kunnen zo hevig zijn dat er aardverschuivingen voorkomen, zoals in 2010 op het eiland Flores, waar de plaats Fajãzinha volledig van de buitenwereld werd afgesloten. Boven op de hoogste berg van de Azoren, de Montanha do Pico, vriest het in de winter vaak en kan er sneeuw vallen.

Weertabel Ponta Delgada op het eiland São Miguel

maximum dagtemperatuurmaximum nachttemperatuurwatertemperatuurzonuren per dagregendagen per maand
januari14°C8°C18°C511
februari15°C8°C17°C68
maart17°C10°C17°C611
april20°C12°C17°C97
mei21°C13°C18°C107
juni25°C15°C20°C112
juli27°C17°C21°C121
augustus28°C17°C22°C111
september26°C17°C23°C94
oktober22°C14°C22°C87
november17°C11°C20°C69
december15°C9°C19°C511

In de weerpraatjes op televisie wordt vaak het zogenaamde Azorenhoog genoemd. een subtropisch hogedrukgebied rond de Azoren. Het Azorenhoog ontstaat door de uitwisseling van warmte tussen de Noordpool, de Zuidpool en de tropen. Het bijna altijd aanwezige Azorenhoog is van groot belang voor het weer in Europa, want door het luchtdrukverschil tussen het Azorenhoog en depressies bij IJsland zijn de zomers in bijvoorbeeld Nederland vaak wel warm en droog, maar zelden erg heet. Door het Azorenhoog is het 's winters in Nederland over het algemeen vrij zacht en nat.

advertentie

AZOREN LINKS

Advertenties
• Vakanties Azoren
• Naar de Azoren met Sunweb
• Bouw je eigen Azoren Rondreis
• Azoren Tui Reizen
• Authentieke reizen naar de Azoren
• Hotels Trivago
• Rondreis Azoren
• Autohuur Azoren
• Hotels Azoren
• Djoser Wandel - wandelreis Azoren
• Autoverhuur Sunny Cars Azoren
• ANWB vakantie boeken Azoren
• Boeken, ook tweedehands, over AZOREN bij Bol.com

Nuttige links

Azoren Startnederland (N+E)
Duiken in de Azoren - Pico - Faial in de Atlantische Oceaan op haaien, mobula's, dolfijnen, walvissen en potvissen (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, info, foto's Azoren (N)
Reisinformatie Azoren (N)
Startpagina Azoren (N)

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Lipps, Susanne / Azoren

ANWB

Marsh, Terry / Azores

New Holland

Martin, Roman / Azoren

Elmar

Sayers, David / Azores

Bradt Travel Guides

Stieglitz, Andreas / Landscapes of the Azores : a countryside guide

Sunflower Books

Wikipedia

 

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems