Landenweb.nl

AZOREN
Samenleving

To read about AZORES in English - click here

Wanneer vakantie Azoren plannen - Waarschijntdezonwel.nl

Populaire bestemmingen PORTUGAL

AlgarveAzorenCosta de lisboa
Costa verdeMadeira

Samenleving

Bestuur

advertentie

Parlement Portugal

Photo: Osvaldo Gago CC 3.0 Unported no changes made

De Azoren hebben vanaf het allereerste begin deel uitgemaakt van Portugal. Sinds 1976 zijn de Azoren een autonome regio, een 'Região Autónoma', van Portugal, net zoals Madeira, met een eigen parlement en president. Het parlement is gevestigd in de hoofdstad Ponta Delgada op São Miguel en de regering zetelt in Horta op het eiland Faial. Sinds het lidmaatschap van de Europese Unie richten de Azoren zich steeds meer op Europa, terwijl dat voor die tijd vooral op de Verenigde Staten het was. De Azoren is een zogenaamde ultraperifere regio van de Europese Unie en dat betekent dat de Azoren op extra financiële steun vanuit Brussel kunnen rekenen, goed voor de economie en de werkgelegenheid. De officiële zetel van de president van de Azoren is gevestigd in het Palácio dos Capitães-Generais in de stad Angra do Heroísmo op het eiland Terceira.

De regering wordt democratisch gekozen en staat onder supervisie van de Minister van de Republiek met een permanente residentie, de Representante da República in Angra do Heroismo op Terceira. Dit verlengstuk van de regering in Portugal had de eerste decennia nog een zeer grote invloed op de bestuurlijke gang van zaken op de Azoren. Zo kon de Minister van de Republiek alle beslissingen van de Azoriaanse regering torpederen via een vetorecht. In 2006 werd de situatie beter voor de Azoren toen de 'Ministro da República' werd vervangen door een Representante da República'. De president van de Azoren wordt altijd de partijleider die de parlementsverkiezingen wint.

Vanuit de Azoren worden vijf afgevaardigden gekozen voor het nationale parlement in Lissabon. Het regionale parlement telt 51 gedeputeerden die voor vier jaar gekozen worden.

De afzonderlijke eilanden hebben geen zelfbestuur; de kleinste bestuurlijke eenheid is het district, 'município' of 'concelho', waarvan elk eiland er minstens één heeft. Het eiland São Miguel is verdeeld in de zes districten Ponte Delgada, Lagoa, Ribeira Grande, Vila Franca do Camp, Provocão en Nordeste. Pico is verdeeld in de districten Madalena, Lajes en São Roque. São Jorge is verdeeld in twee districten, Velas en Calheta. Terceira is verdeeld in de districten Angra do Heroísmo en Praia da Vitória. De kleinste eilanden bestaan maar uit één district.

advertentie

AZOREN LINKS

Advertenties
• Vakanties Azoren
• Naar de Azoren met Sunweb
• Bouw je eigen Azoren Rondreis
• Azoren Tui Reizen
• Authentieke reizen naar de Azoren
• Hotels Trivago
• Rondreis Azoren
• Autohuur Azoren
• Hotels Azoren
• Djoser Wandel - wandelreis Azoren
• Autoverhuur Sunny Cars Azoren
• ANWB vakantie boeken Azoren
• Boeken, ook tweedehands, over AZOREN bij Bol.com

Nuttige links

Azoren Startnederland (N+E)
Duiken in de Azoren - Pico - Faial in de Atlantische Oceaan op haaien, mobula's, dolfijnen, walvissen en potvissen (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, info, foto's Azoren (N)
Reisinformatie Azoren (N)
Startpagina Azoren (N)

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Lipps, Susanne / Azoren

ANWB

Marsh, Terry / Azores

New Holland

Martin, Roman / Azoren

Elmar

Sayers, David / Azores

Bradt Travel Guides

Stieglitz, Andreas / Landscapes of the Azores : a countryside guide

Sunflower Books

Wikipedia

 

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems