Populaire bestemmingen PORTUGAL

Geografie   
To read about COSTA DE LISBOA in English - click here

Basisgegevens
   Officiële landstaalPortugees
   HoofdstadLissabon
   Oppervlakte2.761 kmĀ²
   Inwoners2.135.992 (2010, laatst bekend)
   MunteenheidEuro (EUR)
   Tijdsverschil-1
   Web | Code | Tel..pt | PRT | +351

Algemeen

Costa de Lisboa is zoals de naam al doet vermoeden de kust van Lissabon. Belangrijke kustplaatsen zijn Cascais en Estoril. Lisboa is een district in Portugal. Met een oppervlak van 2761 km² is het het op 14 na grootste district. Het district Lissabon grenst in het noorden aan Leiria, in het oosten aan Santarém, in het zuidoosten aan Setúbal en in het westen aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad van het district en het land is de gelijknamige stad Lissabon.

Landschap

Het landschap van de Costa de Lisboa bestaat onder meer uit rotsachtige baaien, lange zandstranden en bossen.

Costa da Caparica, LissabonPhoto:Antonio Periago Miñarro Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Genericno changes made

Klimaat

Vuurtoren van Cascais met zonsondergang aan de Costa de LisboaPhoto:Nelson L Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

Het klimaat van de Portugese hoofdstad is gematigd met warme en droge zomers. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 16,8 °C en de jaarlijkse hoeveelheid neerslag 753 mm. Deze regen valt voornamelijk in de late herfst en winter. Op andere momenten is het meestal vrij zonnig, want de zon schijnt meer dan 2700 uren per jaar.

In de winter trekken veel Atlantische depressies langs Portugal. In december, januari en februari valt er maandelijks 110 mm. Geregeld is het ook zonnig in de winter. Door zijn ligging aan de Atlantische Oceaan is het zacht met temperaturen rond de 14 graden. Tot nachtvorst komt het bijna nooit.

In maart en april wordt het nog iets milder, de temperatuur ligt dan gemiddeld rond de 18°, het wordt dan ook droger en zonniger. Lagedrukgebieden volgen dan een noordelijkere koers en de invloed van het hogedrukgebied boven de Azoren neemt toe. Wat zorgt voor meer zon en minder regen. De temperaturen liggen dan meestal tussen 20 en 25 graden.

Planten

Kurkeiken PortugalPhoto:Bextrel Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

Men ziet in de Costa de Lisboa onder meer eucalyptus, esdoorns, kastanjes, kurkeiken en varens. Portugal is de grootste producent van kurk en kurkproducten. In Portugal staan 30% van alle kurkeiken van de gehele wereld. Kruiden zijn onder andere rozemarijn, tijm en lavendel.

Dieren

Sardines, PortugaklPhoto:Notafly Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

Costa de Lisboa is het leefgebied van verschillende dieren, waaronder mangoesten, damherten en reeën. De visrijke zeeën rond Costa de Lisboa zijn al eeuwenlang met succes geëxploiteerd (sardine, ansjovis, kabeljauw). Dit gebied is ook een belangrijk tussenstation voor de vogeltrek. Steltlopers, kluten, wulpen en grutto's zijn de belangrijkste trekvogels. Verder zijn er arenden, uilen, buizerds en zeekoeten.

To read about COSTA DE LISBOA in English - click here

COSTA DE LISBOA LINKS

Advertenties
• Naar Costa de Lisboa met Sunweb
• D-Reizen Costa de Lisboa
• Costa de Lisboa Tui Reizen
• Costa de Lisboa Vliegtickets.nl
• Hotels Costa de Lisboa
• Autoverhuur Sunny Cars Lissabon
• Lissabon Campings
• Lissabon Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Costa De Lisboa Startnederland (N+E)
Telefoongids Portugal
Schrijf uw artikel over COSTA DE LISBOA

Bronnen

www.landenweb.nl/portugal

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems