Landenweb.nl

COSTA DE LISBOA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Portugees
  Hoofdstad  Lissabon
  Oppervlakte  2.761 km²
  Inwoners  2.135.992
  (2010, laatst bekend)
  Munteenheid  Euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  -1
  Web  .pt
  Code.  PRT
  Tel.  +351

To read about COSTA DE LISBOA in English - click here

Populaire bestemmingen PORTUGAL

AlgarveAzorenCosta de lisboa
Costa verdeMadeira

Geografie en Landschap

Geografie

Costa de Lisboa is zoals de naam al doet vermoeden de kust van Lissabon. Belangrijke kustplaatsen zijn Cascais en Estoril. Lisboa is een district in Portugal. Met een oppervlak van 2761 km² is het het op 14 na grootste district. Het district Lissabon grenst in het noorden aan Leiria, in het oosten aan Santarém, in het zuidoosten aan Setúbal en in het westen aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad van het district en het land is de gelijknamige stad Lissabon.

Landschap

Het landschap van de Costa de Lisboa bestaat onder meer uit rotsachtige baaien, lange zandstranden en bossen.

advertentie

Costa da Caparica, LissabonPhoto: Antonio Periago Miñarro CC 2.0 Genericno changes made

Klimaat en Weer

advertentie

Vuurtoren van Cascais met zonsondergang aan de Costa de LisboaPhoto: Nelson L CC 2.0 Generic no changes made

Het klimaat van de Portugese hoofdstad is gematigd met warme en droge zomers. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 16,8 °C en de jaarlijkse hoeveelheid neerslag 753 mm. Deze regen valt voornamelijk in de late herfst en winter. Op andere momenten is het meestal vrij zonnig, want de zon schijnt meer dan 2700 uren per jaar.

In de winter trekken veel Atlantische depressies langs Portugal. In december, januari en februari valt er maandelijks 110 mm. Geregeld is het ook zonnig in de winter. Door zijn ligging aan de Atlantische Oceaan is het zacht met temperaturen rond de 14 graden. Tot nachtvorst komt het bijna nooit.

In maart en april wordt het nog iets milder, de temperatuur ligt dan gemiddeld rond de 18°, het wordt dan ook droger en zonniger. Lagedrukgebieden volgen dan een noordelijkere koers en de invloed van het hogedrukgebied boven de Azoren neemt toe. Wat zorgt voor meer zon en minder regen. De temperaturen liggen dan meestal tussen 20 en 25 graden.

Planten en Dieren

Planten

advertentie

Kurkeiken PortugalPhoto: Bextrel CC 4.0 International no changes made

Men ziet in de Costa de Lisboa onder meer eucalyptus, esdoorns, kastanjes, kurkeiken en varens. Portugal is de grootste producent van kurk en kurkproducten. In Portugal staan 30% van alle kurkeiken van de gehele wereld. Kruiden zijn onder andere rozemarijn, tijm en lavendel.

Dieren

advertentie

Sardines, PortugaklPhoto: Notafly CC 4.0 International no changes made

Costa de Lisboa is het leefgebied van verschillende dieren, waaronder mangoesten, damherten en reeën. De visrijke zeeën rond Costa de Lisboa zijn al eeuwenlang met succes geëxploiteerd (sardine, ansjovis, kabeljauw). Dit gebied is ook een belangrijk tussenstation voor de vogeltrek. Steltlopers, kluten, wulpen en grutto's zijn de belangrijkste trekvogels. Verder zijn er arenden, uilen, buizerds en zeekoeten.

Geschiedenis

Lissabon

advertentie

Overblijfselen van een romeins theater in lissabonPhoto: Adam Jones CC 2.0 Generic no changes made

Volgens de legende is Lissabon gesticht door de Griekse held Odysseus tijdens zijn lange tocht naar huis, de Odyssee. Rond 1200 v.Chr. ontstond er een Fenicische handelspost. Rond 200 v.Chr. werd de stad veroverd door de Romeinen. Toen het Romeinse Rijk uiteenviel, viel de stad in handen van volkeren uit het noorden en raakte ze in verval.

Moors Kasteel in Sintra 25 kilometer van lissabbonPhoto: Lacobrigo CC 3.0 Unported no changes made

Onder de moslims, die rond 714 binnenvielen, bloeide de stad weer op en werd ze weer een belangrijk handelscentrum. De naam van de stad was al-Ushbuna of al-Ishbunah. Tijdens een raid in 798 viel Alfons II van Asturië de stad binnen, maar wist het niet te behouden. De Omajjaden van Andalusië namen in 809 stad in op een rebellerende moslim, Tumlus. In 955 was het Ordoño III van León die Lissabon plunderde en kalief Abd-ar-Rahman III een vrede oplegde. Vanaf 1022 vormde Lissabon de onafhankelijke Taifa van Lissabon. Raymond van Bourgondië, erfgenaam van Galicië, trok in 1093 Santarém en Lissabon binnen. Yusuf ibn Tashfin emir van de Almoraviden uit Marokko heroverde in 1094 de stad. In 1111 waren het wederom de Almoraviden, nu onder Sir ibn Abi Bakr, die Lissabon en Santarém innamen.

Koning Alfons I van PortugalPhoto: RickMorais CC 4.0 International no changes made

Koning Alfons I van Portugal, die zich in 1139 tot eerste koning van het in eerste instantie kleinere Portugal had uitgeroepen, veroverde Lissabon op 21 oktober 1147, na eerst een mislukte aanval in 1140, met hulp van onder meer de kruisvaarder Gilbert of Hastings. De belegering duurde 17 weken en de moslims gaven uiteindelijk door honger over. De christenen richtten onder de bewoners (154.000) van al-Ushbuna een waar bloedbad aan, waarbij zij weinig onderscheid maakten tussen christenen en moslims. Zo werd de 'bisschop' van de stad die, tezamen met een delegatie van andere christelijke en islamitische leiders, ook door de kruisvaarders vermoord. De overblijvende moslims kregen een vrije aftocht en verlieten tegelijk met al-Ushbuna ook al-Ma'din (Almada) op de zuidoever van de Taag.

Castelo de São Jorge in LissabonPhoto: Vitor Oliveira CC 2.0 Generic no changes made

Alfonso I liet hierna een bestaand fort op een heuvel ombouwen tot koninklijk paleis. Het Castelo de São Jorge vervulde deze rol tot begin 16e eeuw. Tevens verrees de kathedraal Sé, waar Hastings als eerste bisschop van Lissabon zetelde. In de buurt hiervan bevindt zich het kerkje Santo António à Sé, dat gewijd is aan Antonius van Padua, de 13e eeuwse beschermheilige van de stad. De zetel verhuisde uit Coimbra en Lissabon werd in 1255 hoofdstad van Portugal.

De stad ontwikkelde zich sterk, zowel economisch als cultureel; in 1290 werd bijvoorbeeld de Universiteit van Lissabon gesticht die later naar Coimbra is verhuisd en er nu nog steeds staat. Met Vasco da Gama's ontdekking van de zeeweg naar Indië, rond 1500, begon de Portugese Gouden Eeuw. Koning Manuel I liet na Da Gama's terugkeer het Mosteiro dos Jerónimos bouwen.

Marquês van Pombal buigt zich over plannen voor de opbouw van LissabonPhoto: RickMorbais CC 4.0 International no changes made

Op 1 november 1755 werd de stad getroffen door een zware aardbeving (beter bekend als De aardbeving van Lissabon). De vele doden, 15.000 volgens sommige bronnen, vielen niet alleen door instortingen, maar ook door branden en hoge golven uit de rivier. Onder de pragmatische premier, de latere Marquês van Pombal, werd aan de wederopbouw begonnen. Zijn invloed is terug te zien in het strakke stratenplan van het zuiden van de wijk Baixa. Ook de 20e eeuwse dictator António de Oliveira Salazar moderniseerde de stad. In 1998 huisvestte Lissabon de Wereldtentoonstelling Expo '98.

Zie verder ook de geschiedenis van Portugal op Landenweb.

Bevolking

Portugezen flaneren op een plein in LissabonPhoto: Muffinn CC 2.0 Generic no changes made

Het inwonersaantal van de streek inclusief de stad Lissabon is bijna 3 miljoen. (Volkstelling 2013). Veel Portugezen wonen, meestal om economische redenen, in het buitenland. Na de dekolonisatie van Angola en Mozambique zijn honderdduizenden zogenaamde retornado naar het moederland teruggekeerd. Een deel van hen is na enige tijd naar Brazilië geëmigreerd.

Taal

Taalkaart PortugeesFoto: Publiek domein

De officiële taal is het Portugees. Het Portugees is een Romaanse taal en nauw verwant met het Spaans. Wel is de uitspraak heel anders. Het Portugees heeft een unieke klank en is direct herkenbaar. Wie wel eens naar Fado-muziek geluisterd heeft herkent zowel het rauwe als melancholische van deze taal. Portugees is een wereldtaal en wordt door meer dan 160 miljoen mensen gesproken, vooral in Brazilië dat qua uitspraak en woordenschat archaïscher is dan de in Portugal gesproken taal. Qua zinsbouw daarentegen is het weer moderner. Door de vele invloeden van andere talen heeft het Braziliaanse Portugees ongeveer 10.000 woorden meer dan het Portugees in Portugal.

Godsdienst

Kerk ivan het heilig kruis in Braga, PortugalPhoto: Jose Goncalves CC 3.0 Unported no changes made

De voormalig nationale kerk van Portugal is de Rooms-katholieke Kerk. Ongeveer 80% van de bevolking zegt katholiek te zijn, hoewel de deelname aan de mis de laatste jaren afneemt. Er zijn drie aartsbisdommen, namelijk Braga, Évora en Lissabon, met respectievelijk acht, twee en acht bisdommen. Lissabon is sedert 1716 zetel van een patriarch, die sinds 1736 tevens kardinaal is.

Fatima, een katholiek pelgrimsoord in PortugalPhoto: Güldem Üstün CC 2.0 Generic no changes made

Portugal heeft een traditie van Mariavereering, de beroemdste religieuze cultus in Portugal is de vermeende verschijning van de Maagd Maria aan drie kinderen in Cova da Iria, in het dorp Fátima, in 1917. De verschijning van de hemelse Moeder in dit kleine dorp in het district Santarém heeft ertoe geleid dat honderdduizenden pelgrims elk jaar het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima bezoeken, velen in de hoop op genezing van een aandoening.

De protestantse kerken tellen ongeveer 50.000 leden. Verder zijn er nog kleinere groepen moslims, hindoes (uit de voormalige kolonie Goa) en joden.

Samenleving

Staatsinrichting

ssembleia da república PortugalPhoto: Jose Manuel CC 3.0 Unported no changes made

In 1982 trad een nieuwe grondwet, die de oude van 1976 verving, in werking. Deze schafte de militaire Revolutionaire Raad af en beperkte de macht van de president. Voorts werden marxistische en socialistische elementen uit de grondwet verwijderd. De president, die elke vijf jaar bij algemeen kiesrecht gekozen wordt, benoemt de premier en heeft het recht diens regering te ontslaan. De president is tevens opperbevelhebber van het leger. De regering heeft een relatief zwakke positie, want zij is politieke verantwoording verschuldigd tegenover de president en tegenover het parlement. Het parlement bestaat uit één kamer, de Assembleia da República en bestaat uit 250 leden. Voor de huidige politieke situatie van Portugal, zie hoofdstuk geschiedenis.

Districten van PortugalPhoto: TUBS CC 3.0 Unported no changes made

Historisch is Portugal verdeeld in elf provincies: Minho, Trás-os-Montes, Alto Douro, Douro Litoral, Beira Alta, Beira Baxia, Estramadura, Ribatejo, Alto Alentejo, Baixo Alentejo en Algarve. Portugal is onderverdeeld in 18 districten en twee autonome regio's (de Azoren en Madeira) met aan het hoofd een benoemde gouverneur. De districten zijn onderverdeeld in gemeenten (concelhos).

Economie

Algemeen

Export PortugalPhoto: R. Haussmann, Cesar Hidalgo, et.al CC3.0 no changes made

Na de omwenteling van 1974 werd een groot aantal industriële bedrijven en banken genationaliseerd, maar aan het eind van de jaren zeventig zijn veel van deze nationalisaties weer ongedaan gemaakt. De nieuwe grondwet van 1982 opende de weg naar een verdere liberalisering van de economie. Een aantal sectoren werd opengesteld voor het bedrijfsleven. Vanaf 1985 was er, na twee jaar van recessie, sprake van enig herstel. Vooral de toetreding tot de Europese Gemeenschap (EG) in 1986 heeft het land goed gedaan. Sinds dat jaar lag de gemiddelde jaarlijkse groei van de economie rond 4,6%. Schaduwzijde van het economisch herstel zijn de hoge inflatie en het toenemende tekort op de handelsbalans. Portugal heeft uitzonderlijk veel last van de recessie als gevolg van de kredietcrisis. De laatste jaren heeft Portugal te maken met economische krimp van de rond -2% en een hoge werkloosheid (16,8% in 2013). Inmiddels gaat het veel beter met de economie van Portugal. In 2017 groeide de economie met 2,5% en was de werkloosheid weliswaar nog vrij hoog met 9,7%, maar sterk verberterd.

In mei 2014 maakte premier Pedro Passos Coelho bekend dat Portugal geen beroep meer hoefde te doen op noodleningen van andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Portugal zou op eigen kracht proberen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Sinds 2011 werd Portugal met 78 miljard euro aan noodleningen door de economische en financiële crisis geloodst en daardoor was het begrotingstekort al substantieel geslonken.

Landbouw, bosbouw en visserij

Wijnkelders PortwijnenPhoto: Ricardo Martins CC 2.0 Generic no changes made

De landbouw draagt 2,2% bij aan het bruto nationaal product en levert aan 8,6% van de beroepsbevolking werk. Portugal krijgt financiële steun van de Europese Unie om de landbouwsector te moderniseren. De nadruk wordt gelegd op het verhogen van de productiviteit. Boeren worden aangespoord weer coöperaties te vormen. De akkerbouw wordt in het noorden bedreven op kleine landbouwbedrijven. In het zuiden komt veel grootgrondbezit voor. Hoewel met name het zuiden zeer vruchtbaar is, voorziet de landbouw door de achtergebleven technologie en de slechte infrastructuur niet in de eigen behoefte. Er moeten veel voedingsmiddelen ingevoerd worden. De voornaamste producten van de akkerbouw zijn graan, maïs, bonen, rogge, rijst, aardappelen, olijfolie en wijn. De wijnbouw is vooral geconcentreerd in de dalen van de rivieren Minho bekend om de Vinho Verde, de Douro port! en de Taag. De veehouderij wordt voornamelijk in het noorden bedreven. Aan de kust in de provincies ten zuiden van de Taag wordt aan schapen- en varkensteelt gedaan. Ongeveer 40% van het grondoppervlak is met bos bedekt. Portugal dekt de helft van de wereldbehoefte aan kurk.

De visserij is van groot belang, zowel voor de voedselvoorziening als voor de uitvoer. De kustvisserij vist vooral op sardines, tonijn en schaaldieren. Portugezen vissen ook verder van huis, kabeljauw (Bacalhau) is het volksvoedsel bij uitstek.

Mijnbouw en industrie

Scheepsbouw in Viano do Castelo, PortugalPhoto: Gwafton CC 4.0 International no changes made

Portugal heeft wel delfstoffenvoorraden, maar de winning is niet erg rendabel. Van belang zijn alleen de productie van wolframiet, koper, tin, lood, steenkool en ijzererts (ijzergehalte 50%).

De industrie draagt voor 22,1% (2017) bij aan het bnp en verschaft aan 23,9% van de beroepsbevolking werk. In vergelijking met andere West-Europese landen is de industrie nog vrij slecht ontwikkeld. Kleinschalige bedrijven overheersen het beeld. Lissabon, Porto, Setubal en Sines zijn de belangrijkste centra voor de industrie. Van belang zijn de textiel- en visconservenindustrie, de met de wijnbouw verbonden industrie, de scheepsbouw (Lissabon), de petrochemische industrie en de autoassemblage.

Energie en handel

Zonne-energiecentrale in Serpa, PortugalPhoto: Ceinturion CC 3.0 Unported no changes made

De waterkrachtcentrales in het noorden en midden van Portugal zijn van groot belang voor de energievoorziening. Maar Portugal moet veel aardolie importeren om in haar energiebehoefte te kunnen voorzien. Inmiddels speelt zonne-energie ook een steeds belangrijkere rol.

De export bestaat voornamelijk uit kleding en textiel, wijn, visconserven, kurk, hout en papier. De belangrijkste afnemers zijn de Spanje, Duitsland, Frankrijk en de rest van de Europese Unie. De totale waarde van de export bedroeg in 2017 $ 62 miljard.

Aardolie, aardolieproducten, machines, ijzer en staal zijn de belangrijkste producten die moeten worden ingevoerd. Ook hier zijn Spanje en de Europese Unie de belangrijkste handelspartners. De totale waarde van de import bedroeg in 2017 $ 74 miljard.

Bijna alle handel gaat over zee. Portugal is van oudsher een zeevarende natie. Lissabon en Porto zijn de belangrijkste havens.

Verkeer

Vliegveld van Lissabon, PortugalPhoto: Ex13 CC 3.0 Unported no changes made

Het wegennet van ruim 70.000 kilometer is goed onderhouden, maar toch is de infrastructuur onvoldoende. Portugal kent geen uitgebreid spoorwegnet het beslaat ongeveer 3.500 kilometer. De scheepvaart is van groot belang. De nationale luchtvaartmaatschappij is Air Portugal. De belangrijkste luchthavens zijn Lissabon, Porto en Faro.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Lissabon

Torre de belem in LissabonPhoto: Berthold Werner CC 4.0 International no changes made

In Santa Maria de Belém bevinden zich de werelderfgoederen het Hiëronymietenklooster Mosteiro dos Jerónimos en de Torre de Belém. In het klooster ligt onder anderen de ontdekkingsreiziger Vasco de Gama begraven.

Rossioplein in LissabonPhoto: Güldem Üstün CC 2.0 Generic no changes made

Baixa, de"benedenstad", is het centrum van Lissabon. Hier bevindt zich het Rossio, al eeuwen het belangrijkste plein van de stad. Bijna aan het hoofdplein Rossio vast ligt Praça dos Restauradores. Aan het aan de Taag gelegen zeer grote plein Praça do Comércio bevond zich, totdat Portugal in 1910 een republiek werd, de koninklijke residentie. In de wijk Bairro Alto, ten westen van de Baixa, zijn vele restaurants en uitgaansgelegenheden te vinden. De ongeveer dertig meter hoger gelegen wijk, is vanuit het centrum bereikbaar met de Elevador de Santa Justa. Deze lift is door een leerling van Gustave Eiffel ontworpen in de neogotische stijl van rond 1900.

Alfama in LissabonPhoto: Jimmy Baikovicius CC 2.0 Generic no changes made

Ten oosten van het centrum ligt de Alfama, een oude volkswijk. Met zijn vele steile straatjes, trappen en steegjes is het een belangrijke bezienswaardigheid. In Alfama zijn verschillende fadohuizen te vinden. Dit zijn kleine restaurantjes waarin traditionele fado ten gehore wordt gebracht. In deze fado worden wijken als Alfama, Bairro Alto en Mouraria, maar ook Lissabon en Portugal veelvuldig bezongen. Dwars door de wijk kronkelt tramlijn 28, waarop zeer oud trammaterieel rijdt. Deze tramlijn wordt veel door toeristen gebruikt, maar is ook nog steeds belangrijk voor de ontsluiting van de wijk. De bekendste en oudste kerk van de stad, de Kathedraal van Lissabon, is hier ook.

Lissabon parque das naçõesPhoto: K.H.Reichert CC 2.0 Genérica no changes made

Een paar kilometer ten oosten van het centrum ligt het"nieuwe centrum" op het expoterrein: het Parque das Nações bekend van Expo '98. Hier zijn onder meer het Oceanário de Lisboa een aquarium, het Vasco da Gama winkelcentrum, de Vasco da Gama Tower, een kabelbaan en het treinstation Gare do Oriente te vinden.

De stad heeft ook twee bezienswaardige bruggen. De Ponte 25 de Abril, vernoemd naar de Anjerrevolutie uit 1974, verbindt Lissabon met de Outra Banda, de zuidoever van de Taag. Het ontwerp is geënt op dat van de Golden Gate Bridge in San Francisco. Daarnaast is er de nieuwe brug over de Taag: de 17 kilometer lange Vasco da Gama-brug.

Stranden en badplaatsen

Strand van Estoril, Costa de LisboaPhoto: Vitor Oliveira CC 2.0 Generic no changes made

Cascais is een minder luxe badplaats maar wel erg gezellig, het is oorspronkelijk een vissersdorp, inmiddels lopen Cascais en Estoril in elkaar over. Estoril is een villawijk op een half uur afstand van Lissabon, het uitgaansleven bevindt zich rond het casino.

Costa de Caparica dit is een vissersplaatsje 20 kilometer ten zuiden van Lissabon. Het strandgebied van Lissabon heeft een typisch Portugese sfeer. Andere badplaatsen die er zijn is Sesimbra ( 40 kilometer ten zuiden van Lissabon ) en Ericeira ( 50 kilometer ten noorden van Lissabon).

Sintra, Plaeis van PenaPhoto: Singa Hitam CC 2.0 Generic no changes made

Sintra is gelegen in de Serra de Sintra ten noorden van Lissabon. De stad is bekend om zijn koninklijke paleis ( Palacia Real ) en het hoog gelegen Castello de Pena.

Ten zuiden van Lissabon heet de kuststrook officieel Costa Azul, maar voor het gemak wordt deze vaak bij de Costa Lisboa ingedeeld. Ten noorden van Lissabon is de kuststrook het drukst bezochte deel van de Costa de Lisboa. Zowel in het noorden als in het zuiden van Lissabon ligt de kuststrook beschut achter de heuvelruggen, in het noorden de Serra de Sintra, in het zuiden de Serra da Arrabida.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

COSTA DE LISBOA LINKS

Advertenties
• Naar Costa de Lisboa met Sunweb
• Costa de Lisboa Vliegtickets.nl
• Costa de Lisboa Tui Reizen
• Hotels Costa de Lisboa
• Lissabon Campings
• Autoverhuur Sunny Cars Lissabon
• Boeken, ook tweedehands, over COSTA DE LISBOA bij Bol.com

Nuttige links

Costa De Lisboa Startnederland (N+E)
Telefoongids Portugal