Landenweb.nl

ARUBA
Economie

To read about ARUBA in English - click here

Errorfares.nl - Aruba vakantie all inclusive tips

Steden ARUBA

Oranjestad

Economie

advertentie

Aruba is een belangrijke CruisebestemmingFoto: Satori Son at English Wikipedia CC3.0 Unported no changes made

Tot de komst van de Lago-raffinaderij was het niet best gesteld met de Arubaanse economie. Voor die tijd was de economie afhankelijk van een paar schrale middelen van bestaan en leefde de bevolking onder het bestaansminimum. Landbouw en veeteelt had ook weinig betekenis en de winning van natuurlijke delfstoffen zoals het goud en fosfaat zijn ook nooit echt een rijke bron van inkomsten geweest. Met de komst van het"zwarte goud" veranderde er veel op Aruba. Alle andere middelen van bestaan werden ondergeschikt of verwaarloosd. Automatisering van het raffinageproces had uiteindelijk tot gevolg dat de Lago-raffinaderij in 1986 definitief de poorten sloot.
Aan het eind van de jaren vijftig en begin jaren zestig was een geheel nieuw middel van bestaan in opkomst: het toerisme. Dit groeide uit tot een tweede belangrijke bron van inkomsten. Na de sluiting van de olieraffinaderij werd het toerisme in één klap de belangrijkste bron van inkomsten. In een hoog tempo werden er hotels uit de grond gestampt. Hierdoor bezit Aruba wel een eenzijdige economie die erg kwetsbaar is en sterk afhankelijk van de Verenigde Staten, waar de meeste toeristen vandaan komen.
In 1990 werd de gesloten raffinaderij op kleine schaal weer in gebruik genomen door het Amerikaanse olieconcern Coastal. Ondanks de eenzijdige economie en het grote overheidstekort is het gemiddelde inkomen van de Arubaan het hoogste van het hele Caribische gebied. Andere economische activiteiten op Aruba zijn offshore banking (banken met veel buitenlands vermogen die zich hier vestigen vanwege het gunstige financieel klimaat) De voornaamste handelspartners van Aruba zijn Venezuela, de Verenigde Staten en natuurlijk Nederland.

advertentie

ARUBA LINKS

Advertenties
• Boek je pakketreis Aruba bij TravelHunter
• Vliegtickets Aruba
• Hotels Trivago
• Aruba Tui Reizen
• Hotels Aruba
• Auto huren in Aruba
• Boeken, ook tweedehands, over ARUBA bij Bol.com

Nuttige links

Aruba Start Belgiƫ (N+E)
Reisinformatie Aruba (N)
Startpagina Aruba (N)
Vakantiearuba Jouwpagina (N+E)

Bronnen

Bant, W. / Nederlandse Antillen

ANWB

Encyclopedie van de Nederlandse Antillen

De Walburg Pers

Helm, R. v.d. / Reishandboek Aruba

Elmar

Paula, M. / Nederlandse Antillen & Aruba

Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems