Steden ARUBA

ARUBA   
To read about ARUBA in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Bestuur

De Nederlandse Antillen bestaan sinds 10 oktober 2010 niet meer. Aruba was sinds 1 januari 1986 al een zelfstandig land met haar zogenaamde Status Aparte, Curaçao en Sint Maarten werden dat per die datum. Bonaire, Saba en Sint Eustatius werden bijzondere Nederlandse gemeenten.
Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat nu uit vier landen met een eigen regering: Aruba, Nederland, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Saba en Sint Eustatius hebben een aparte status binnen Nederland en worden Caribisch Nederland genoemd, samen met Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen ze het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Aruba heeft slechts één bestuurslaag, de regering wordt gevormd door een Gouverneur en een Raad van Ministers.

Aruba heeft een eenkamerig parlement dat de 'Staten' genoemd wordt. Via directe verkiezingen worden door de kiesgerechtigde Arubanen 21 Statenleden voor een periode van vier jaar gekozen. Na de beëdiging van de Statenleden wordt uit hun midden een voorzitter en vice-voorzitter van het parlement benoemd. Elk afzonderlijk Statenlid mag twee leden van het parlement voordragen, waarna de verkiezing plaatsvindt. In een zogenaamd landsbesluit wordt de benoeming van de voorzitter en vice-voorzitter definitief vastgesteld. De actuele politieke situatie is beschreven in het hoofdstuk geschiedenis.

Parlementszaal ArubaFoto:Ajathode Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

Onderwijs

Er is op Aruba vrijwel geen analfabetisme. Dit is vooral te danken aan het uitstekende onderwijs, dat voor het Caribische gebiedvan een erg hoog niveau is. Er bestaan scholen voor het openbaar en het bijzonder onderwijs. Het onderwijssysteem is op Aruba bijna hetzelfde als het Nederlandse schoolsysteem. Naast de normale vakken worde de kinderen ook onderwezen in het Papiaments. Ook wordt er op veel scholen in de hogere klassen Engels en Spaans onderwezen. Na het basisonderwijs kan men kiezen uit lager, middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Voor universitair onderwijs is men vooral aangewezen op het buitenland.

To read about ARUBA in English - click here

ARUBA LINKS

Advertenties
• Aruba D-reizen
• Aruba Tui Reizen
• Aruba Vliegtickets.nl
• Hotels Aruba
• Aruba Vlieftickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Aruba

Nuttige links

Aruba Reisstart (N)
Aruba Start Belgiƫ (N+E)
Reisinformatie Aruba (N)
Startpagina Aruba (N)
Vakantiearuba Jouwpagina (N+E)
Artikelen en Reisverhalen over ARUBA
  Island hoppen

Bronnen

Bant, W. / Nederlandse Antillen
ANWB

Encyclopedie van de Nederlandse Antillen
De Walburg Pers

Helm, R. v.d. / Reishandboek Aruba
Elmar

Paula, M. / Nederlandse Antillen & Aruba
Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems