Landenweb.nl

ARUBA
Samenleving

To read about ARUBA in English - click here

Steden ARUBA

Oranjestad

Samenleving

Bestuur

De Nederlandse Antillen bestaan sinds 10 oktober 2010 niet meer. Aruba was sinds 1 januari 1986 al een zelfstandig land met haar zogenaamde Status Aparte, Curaçao en Sint Maarten werden dat per die datum. Bonaire, Saba en Sint Eustatius werden bijzondere Nederlandse gemeenten.

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat nu uit vier landen met een eigen regering: Aruba, Nederland, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Saba en Sint Eustatius hebben een aparte status binnen Nederland en worden Caribisch Nederland genoemd, samen met Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen ze het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Aruba heeft slechts één bestuurslaag, de regering wordt gevormd door een Gouverneur en een Raad van Ministers.

Aruba heeft een eenkamerig parlement dat de 'Staten' genoemd wordt. Via directe verkiezingen worden door de kiesgerechtigde Arubanen 21 Statenleden voor een periode van vier jaar gekozen. Na de beëdiging van de Statenleden wordt uit hun midden een voorzitter en vice-voorzitter van het parlement benoemd. Elk afzonderlijk Statenlid mag twee leden van het parlement voordragen, waarna de verkiezing plaatsvindt. In een zogenaamd landsbesluit wordt de benoeming van de voorzitter en vice-voorzitter definitief vastgesteld. De actuele politieke situatie is beschreven in het hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Parlementszaal ArubaFoto: Ajathode CC 4.0 International no changes made

advertentie

Onderwijs

Er is op Aruba vrijwel geen analfabetisme. Dit is vooral te danken aan het uitstekende onderwijs, dat voor het Caribische gebiedvan een erg hoog niveau is. Er bestaan scholen voor het openbaar en het bijzonder onderwijs. Het onderwijssysteem is op Aruba bijna hetzelfde als het Nederlandse schoolsysteem. Naast de normale vakken worde de kinderen ook onderwezen in het Papiaments. Ook wordt er op veel scholen in de hogere klassen Engels en Spaans onderwezen. Na het basisonderwijs kan men kiezen uit lager, middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Voor universitair onderwijs is men vooral aangewezen op het buitenland.

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

ARUBA LINKS

Advertenties
• Aruba Tui Reizen
• Aruba Vliegtickets.nl
• Hotels Aruba
• Autoverhuur Sunny Cars Aruba
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld

Nuttige links

Aruba Reisstart (N)
Aruba Start België (N+E)
Reisinformatie Aruba (N)
Startpagina Aruba (N)
Vakantiearuba Jouwpagina (N+E)

Bronnen

Bant, W. / Nederlandse Antillen

ANWB

Encyclopedie van de Nederlandse Antillen

De Walburg Pers

Helm, R. v.d. / Reishandboek Aruba

Elmar

Paula, M. / Nederlandse Antillen & Aruba

Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems